Nog een paar dagen en het is alweer februari. Misschien weet je wel dat de naam van deze maand afgeleid is van het Latijnse werkwoord februare, wat zuiveren betekent. Het is ook vaak tijdens deze maand dat je op heel wat magazinecovers het woord detoxen – zuiveren dus – zal tegenkomen. In de natuur zal je vanaf dan ook kunnen zien dat de bacteriën in de bodem van de aarde onder invloed van het sterker wordende licht actief worden en de dorre bladeren uit de herfst beginnen te verteren. De ‘rommel’ van het voorbije seizoen wordt opgeruimd en dat kunnen we best ook in ons lichaam doen, toch?

Nu weet ik niet hoe dat bij jou zit, maar bij mij lokt het woord zuiveren meteen het idee uit dat we dan vanbinnen ‘vuil’ zouden zijn ofzo, want ja … anders moeten we onszelf toch niet zuiveren? Die aanname klopt echter niet helemaal. Wat men met dit zuiveren bedoelt (of alleszins toch zou moeten bedoelen), is eerder dat je je lichaam tijdens deze periode best eens extra ondersteunt in het stofwisselingsproces. Dat is het proces van vertering en opname van voedingsstoffen én van eliminatie van bijproducten en gifstoffen. Het is een proces dat in je lichaam doorlopend plaats vindt en nooit stopt. Dat wil ook zeggen dat je lichaam zichzelf onophoudelijk zuivert. Mocht dat niet het geval zijn, dan zouden we niet lang kunnen leven. Je lichaam is voor al dat gezuiver uitgerust met ingenieuze organen: darmen, lever, nieren en niet te vergeten heel je lymfestelsel zijn jouw lichaam’s eigenste straffe Miele stofzuiger en dweil met trekker-in-één. Ze zijn voortdurend bezig met het verwerken, onschadelijk maken en afvoeren van gifstoffen die je binnen krijgt via zowel je eigen stofwisseling als via invloeden van buitenaf (denk aan uitlaatgassen of stoffen uit schoonmaakproducten en cosmetica, pesticiden, … de hele reutemeteut).

Bij de ene persoon loopt dit zuiveringsproces een beetje vlotter dan bij de andere. Dat is onder andere afhankelijk van genetische factoren, maar ook van je levensstijl: als je teveel zit, teveel eet op momenten dat je eigenlijk geen honger hebt, heel veel stress hebt of voortdurend tussen de maaltijden door zoetigheid zit te eten, dan kan je systeem wel eens overbelast raken. Gevolg: je spijsverteringskanaal wordt zoals de E40 gedurende de spits: er ontstaat een file. Deze vertraging van het ontgiftingsproces in je lichaam kan makkelijker ontstaan tijdens de winter. We hebben dan immers vaak minder beweging en eten ook meer zaken die niet echt voedzaam te noemen zijn. Deze opstopping kan zich uiten onder de vorm van een stram gevoel in je lichaam, hoofdpijn, een voortdurend opgeblazen gevoel, huiduitslag en andere symptomen die veroorzaakt worden door een voortdurende toestand van laaggradige ontsteking die ontstaan is door dat haperende ontgiftingssysteem.

Het is daarom niet overbodig om een paar keer per jaar (traditioneel tijdens de maanden februari en augustus) je lichaam eens te ondersteunen in dat hele proces. Nu weet je waarschijnlijk al wel dat ik allesbehalve pro detox ben, als het om de detoxkuren gaat waarover ze het meestal in de vrouwenbladen hebben. Daarover schreef ik al eerder een aantal artikelen die je hier en hier terug kan lezen. Ik heb het dus ook helemaal niet over een rigoureuze detox waarbij je helemaal niets meer eet en alleen maar sapjes of water drinkt. Please don’t try this at home en al zeker niet als je een eerder frêle en/of kouwelijke constitutie hebt. Maar je kan wel heel makkelijk en zonder veel moeite een aantal zaken in acht nemen die de natuurlijke ontgiftingsflow van je lichaam ondersteunen en die zet ik hieronder graag voor je op een rijtje.

1. Schrap lege calorieën uit je voedingspatroon

Ik bedoel niet voor altijd (want geef toe: wie eet er nu eens niet graag een stukje lekkere cake of chocolade?), maar toch voor een week of twee à drie. Met lege calorieën bedoel ik voedingsmiddelen die je misschien wel heel lekker vindt, maar die niets voor je lijf betekenen op het gebied van voedingswaarde, bijvoorbeeld: chips, snoep, gebak, chocolade, frisdrank en alcoholische dranken.

Ook als je gezonde tussendoortjes wilt eten (noten, fruit, een wortel, …), is het belangrijk om dat niet de hele dag door te doen. Je kan je spijsvertering en ontgifting makkelijk overbelasten als je tussen de maaltijden door je organen niet eventjes de tijd geeft om tot rust te komen. Stel je voor dat je zelf 24 op 24 uur zou moeten werken? Zou jij dat volhouden? Wel je spijsverteringsorganen doen hun best om dat aan te kunnen, maar vroeg of laat begint dat efficiënte systeem ook te haperen. Je spijsvertering en ontgifting zijn geen robots (althans voorlopig toch nog niet).

2. Ontgiften = zorgen dat je darmen goed werken

Het spreekt voor zich dat ontgiften niet lukt als je darmen niet goed werken. Heb je last van constipatie? Zorg er dan voor dat je dat aanpakt. Overloop in dat geval de volgende checklist:

  • Drink je voldoende water? (want zonder water, geen moeiteloze stoelgang)
  • Eet je voldoende gezonde vetten, zoals olijfolie? (want zonder vet in je dieet, geen moeiteloze stoelgang)
  • Eet je voldoende vezelrijke producten? Mensen die veel producten eten die met geraffineerde bloem gemaakt zijn (brood, gebak, koekjes) en/of weinig groenten en fruit eten, kunnen een tekort aan vezels in hun dieet hebben. Ook wanneer je een erg koolhydraatarm dieet hebt, zou het kunnen dat je te weinig vezels binnenkrijgt.
  • Heb je voldoende beweging? (want als jij zelf niet beweegt, bewegen je darmen ook minder).

Sowieso kan je je darmen een duwtje in de rug geven door in het algemeen voor meer vezelrijke voeding te kiezen (volkoren producten en veel groenten en fruit). Regelmatig een kommetje verse appelmoes eten doet vaak ook wonderen. Baat dat allemaal niet, dan kan je het ayurvedische kruidensupplement triphala proberen. Meer daarover lees je hier.

3. Ontgiften = je lever ondersteunen

Een van de meest fantastische voedingsmiddelen voor je lever en gal is rode biet. Hij zorgt ervoor dat beide organen beter werken én dat je lymfecirculatie ook nog eens vlotter verloopt.

Persoonlijk zorg ik ervoor dat ik gedurende de maand februari extra veel bietjes op het menu zet. Het gemakkelijkst vind ik dat door een aantal rauwe rode bieten te raspen en te mengen met ongeveer de helft aan geraspte appelen. Wanneer je door deze salade wat citroensap mengt, kan je hem gedurende een dag of 3 à 4 in de koelkast bewaren in een afgesloten tupperware potje. Vlak voor je ervan wilt eten, voeg je er dan nog wat olijfolie en balsamico azijn aan toe. Eet er telkens een lepel (of twee) van bij je lunch en je avondeten. Simpel!

Een andere manier waarop ik de biet graag gebruik, is onder de vorm van bietenkvass: een gefermenteerde bietendrank die zijn effect niet mist. Als je dit een paar dagen aan het drinken bent, dan voel je echt dat je lichaam beter werkt en dat je fitter bent. Je kan bietenkvass vinden onder de naam Beta Ferment in sommige natuurwinkels of je kan hem zelf maken (dokter Google kan je hierbij helpen).

4. Een vergeten lichaamsstelsel: je lymfesysteem

Ons lymfesysteem is über belangrijk voor de ontgifting van je lichaam, maar wordt toch heel vaak vergeten. Het lastige aan de lymfecirculatie is dat ze afhankelijk is van jou om goed te kunnen functioneren. De lymfestroom kan immers enkel goed verlopen als je spieren vaak genoeg samentrekken: bewegen heet dat.

Daarnaast zijn er ook wel enkele middeltjes die je kan inzetten om je lymfesysteem een duwtje in de rug te geven, al zullen het effect van beweging op je lymfesysteem nooit kunnen vervangen.

Zelf maak ik heel graag gebruik van appelazijn in water (één eetlepel, 3 x per dag). Appelazijn heeft naast het stimuleren van de ontgifting nog heel wat andere gezondheidsvoordelen: zo gaat het de oxidatie van cholesterol tegen en verlaagt het je bloedsuiker. Dat het daarnaast bekend staat als lymfebooster komt ons in deze tijd van het jaar goed van pas. Je kan appelazijn extra werkzaam maken door er lymfe-ondersteunende kruiden als kliswortel in te laten trekken (een handvol kliswortel op een fles appelazijn, 2 tot 6 weken laten trekken. Je kan de appelazijn gerust al gebruiken terwijl de kliswortel er nog in aan het trekken is.)

Molkosan heeft een gelijkaardig effect als appelazijn.

Vind je noch appelazijn noch Molkosan iets voor jou? Dan kan je een van de lymfe-ondersteunende kruiden gebruiken waarover ik het in dit artikel heb.

Samengevat: detox in vier stappen

  1. Schrap alle lege calorieën voor een week of twee à drie uit je dieet.
  2. Zorg ervoor dat je darmen goed werken, eventueel met een kruidensupplement als triphala.
  3. Ondersteun je lever en galblaas met rode bieten, bietensap of bietenkvass.
  4. Ondersteun je lymfecirculatie door meer te bewegen en door appelazijn te drinken.

Detoxen staat dus niet gelijk aan stoppen met eten. Hélp je lichaam met de goeie voedingsstoffen om het werk dat het toch al onophoudelijk doet beter te kunnen uitvoeren. Belast je lichaam niet met overbodige extraatjes, maar ondersteun het door een aantal eenvoudige tweaks in je voedingspatroon aan te brengen of door extra kruiden te gebruiken. Op deze manier voorkom je voorjaarsmoeheid en maak je je lichaam gezonder.

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 7 reacties

  1. Beste Anntje,
    Dank voor weer een super artikel! En wat vind jij van een kuurtje met psyllium, om de darm te helpen reinigen? Dat wordt ook frequent gedaan

    1. Dag Peggie, psyllium is prima op voorwaarde dat je ertegen kan. Mensen met prikkelbare darm of andere darmklachten kunnen het beter niet gebruiken omdat het voor hen te irriterend kan zijn. Maar heb je een gezonde darm, dan kan het perfect.

      1. Beste Anntje,
        Dank voor je toewijding en “sérieux” bij het beantwoorden van alle vragen! Weet je wat ook super zou zijn? Dat jij ns een definitief artikel schreef over het thema ontzuren. Want ook daarover lees je zoveel tegenstrijdige en soms gewoon verkeerde ideeën en theoriën he! En meestal zijn die berichten tegelijk reclame voor 1 of ander product… dus verdacht!

  2. Dank je wel Anntje voor je zeer onderbouwde tips altijd, ik ben fan !

    1. Dankjewel Freia 😉

  3. Alweer een waardevol artikel! Dank je wel hiervoor Anntje!

Geef een reactie

Sluit Menu