Ik ben een serieuze rode bieten-fan. Alleen al van de prachtige kleur word ik vrolijk. Maar bietjes zien er niet alleen heel erg leuk uit, ze zijn ook übergezond. Ze zijn goed voor je lymfecirculatie (byebye cellulite) en voor je spijsvertering (byebye opgeblazen buik). Bovendien zorgt rode biet er ook voor dat je minder zuurstof verbruikt tijdens een inspanning. De bietjes kunnen er op die manier mee voor zorgen dat je je energieker en vitaler voelt.

Rode biet is rijk aan B-vitaminen, calcium, ijzer en krachtige antioxidanten waaronder alfa-liponzuur. Al deze stoffen zorgen ervoor dat je lever en galblaas optimaal kunnen functioneren en dat is belangrijker dan je denkt, want bij heel veel mensen zijn deze organen – zeker naar het einde van de winter toe – overbelast. Je merkt dat doordat je je na een maaltijd opgeblazen, moe of misselijk voelt.

Je weet waarschijnlijk wel dat je gal helpt om vetten te kunnen verteren, maar ze doet nog veel meer. Gal is een cruciale stof voor een goed verloop van je hele spijsvertering. Een gebrek aan gal kan zo onder andere mee zorgen voor reflux. Het is ook deze stof die een teveel aan cholesterol, gifstoffen uit het milieu en andere vetoplosbare gifstoffen, bindt en afvoert via je darmen. Pittig weetje: eet je te weinig vezels, dan wordt die met afvalstoffen belaste gal gewoon opnieuw geabsorbeerd in je lever. Maar ook hier kunnen bietjes je mee helpen, want ze stimuleren niet alleen een optimale galstroom, maar ze leveren ook de voedingsvezels die nodig zijn om deze ‘afvalgal’ te kunnen afvoeren.

Opmerkelijk is tot slot dat rode bieten – die relatief veel suikers bevatten – net je bloedsuiker helpen regelen. Dat hebben ze onder andere te danken aan de stof alfa-liponzuur, dat de opname van glucose in het spierweefsel bevordert en de insulinegevoeligheid van de cellen verhoogt.

Tijd voor een bietensoepje, denk je ook niet?

Rode bietensoep met appel

Met deze bietensoep doe ik een kuurtje tijdens de late winter. Ze helpt voorjaarsmoeheid voorkomen en is een ware boost voor je lymfe- en spijsverteringsstelsel. En bovendien is ze ook gewoon heel erg lekker.

Wat heb je nodig? 

1 ui

een vijftal rode bieten (moet het snel gaan, dan kan je ook van die biologische, voorgekookte bietjes gebruiken)

3 appelen

2 kleine aardappelen (voor de binding)

1 stuk verse gember van ongeveer 4 cm

1 afgestreken koffielepel garam masala (kruidenmengsel, verkrijgbaar in de betere supermarkt)

1/2 koffielepel komijnpoeder

versgemalen zwarte peper

zeezout

volle zure room (optioneel)

verse bieslook of peterselie of andere verse kruiden die je bij de hand hebt

Hoe maak je het?

Maak de bieten, aardappelen, appelen en gember schoon en schil ze. Snijd alles in grote stukken. Neem een kookpan en doe er een scheut olijfolie in. Stoof de ui kort aan en voeg daarna de bieten, appelen, aardappelen en gember toe. Laat kort stoven en overgiet daarna met water tot alles net onder staat. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur wat lager zodat het water niet te hevig borrelt. Voeg daarna de garam masala en komijn toe en kruid naar smaak met peper en zout.

Heb je verse bietjes gebruikt? Dan zal je soep tussen de 35 à 45 minuten moeten koken.

Gebruikte je voorgekookte bietjes, dan is je soepje in 20 minuten klaar.

Mix tot slot alles door. Werk af met wat zure room en verse kruiden naar smaak.

Probeer een poosje dagelijks een kommetje van deze soep te eten.

Opgelet: Schrik niet als je stoelgang of urine rood kleurt. Er is niets aan de hand, je hebt simpelweg rode bietensoep gegeten en dat voél je niet alleen aan je lichaam, maar je ziét het ook. 🙂

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 17 reacties

  1. Hoi Anntje, lijkt mij een erg lekkere soep, ik ga straks om rode bietjes. Maar ik zit met een (misschien domme) vraag: wat als je geen galblaas meer hebt?

    1. Helemaal geen domme vraag hoor: als je geen galblaas meer hebt, gaat je lever gewoon door met het produceren van gal (gal wordt sowieso door de lever geproduceerd, de galblaas is enkel een opslagplaats). De gal wordt dan gewoon niet meer opgeslagen in je galblaas, maar komt rechtstreeks in je darmen terecht. Dus ook in dat geval kan je zeker profiteren van de rode bietjes hoor.

  2. Oh en die garam massala is ook te koop bij de meeste Indische en Turkse winkels.

    1. Ik maak mijn garam massala zelf, dit is het Ayurvedische recept:
      1 tafellepel cardamom zaadjes, let er op dat de zaadjes zwart zijn dwz vers. Indien bruin weggooien!
      1 theelepel zwarte peperkorrels
      1 theelepel kruidnagel
      1 theelepel zwarte komijnzaadjes
      Nootmuskaat geraspt, ongeveer een mespunt, kaneelstokje in stukjes.
      Dit alles eventjes in de pan warmen en afgekoeld malen of in de vijzel fijnstampen. Afgesloten bewaren.

  3. Hoi Anntje,
    Dank voor alweer zo n fijn recept, en alle uitleg erbij!!
    Ik neem morgen bij t boodschappen doen, meteen de ingrediënten mee.
    Ik heb alleen nog een vraag; kun de deze soep in de koelkast bewaren? Dan kan ik een voorraad voor enkele dagen maken.

    1. Zeker, ik bewaar ze zeker een viertal dagen in de koelkast.

      1. Bovenste beste Anntje,
        Wát een heerlijk recept; ik ga dit vaker maken.
        Bij het nalezen van het recept, zie ik dat ik er kardemompoeder in plaatst van komijnpoeder heb in gedaan. De volgende keer zal het dan helemáál goed smaken.
        Nogmaals bedankt, en een fijne avond nog.

        1. Blij dat de soep je smaakt, Marjo!

  4. Garam massala kan je zelf maken, het is een kruidenmengeling.

    4 eetlepels korianderzaadjes
    2 eetlepels komijnzaadjes
    2 theelepels groene kardemom (verwijder de schil!)
    1 theelepel zwarte kardemom (verwijder de schil!)
    1 theelepel kruidnagel
    1 theelepel zwarte peperkorrels3c8ed408d31a5f328d96d73f99d04842_medium.
    1 theelepel gedroogd gember
    1 theelepel amchoor (gedroogde groene mango’s)
    ½ theelepel nootmuskaat
    4 stokjes kaneel van ongeveer 6 centimeter
    2 gedroogde hete chilipepers (meer voor extra pikant)
    2 blaadjes gedroogde laurier
    Bereiden garam masala

    Neem een pan en rooster de kruiden enkele minuten, op een laag vuur. Puristen roosteren elk kruid apart maar dat is niet noodzakelijk.
    Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
    Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
    Bewaar de kruiden in een afgesloten pot (maximaal 3 maanden) of gebruik ze meteen.

    1. Merci voor het recept, Sonja!

  5. Anntje ik ga zeker ook die soep maken !!!dank u groetjes Lena !!!

    1. Fijn Lena, geniet ervan!

  6. Net gemaakt! Overheerlijk en ideale bestemming voor de appels die ik hier nog had liggen. Super bedankt voor het delen Anntje!

    1. Blij dat het soepje je smaakt!

  7. Kan de soep ook ingevroren worden Anntje? En mag ik eventueel de aardappelen weglaten? Mijn bloedsuikerspiegel maakt namelijk hele gekke sprongen bij het minste koolhydraatje wat ik nuttig…

    1. Ik heb deze soep zelf nog niet ingevroren, maar ik vermoed dat dat wel lukt hoor. Als je de aardappelen weglaat, verlies je wel de binding, dus dan krijg je een dunner soepje, maar als dat niet voor je uitmaakt, dan kan dat zeker.

Geef een reactie

Sluit Menu