• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:7 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Ja hoor, ik zie die opgetrokken wenkbrauw van je. Want, was de stelregel niet dat je dat net niét mocht doen en dat je eiwitten en koolhydraten net apart moest eten? En ik zeg nu ineens weer het tegenovergestelde. Ik snap dat je dat frustrerend vindt en daarom leg ik je even de theorie erachter uit, zodat je begrijpt waarom die voedingscombinatieregels niet helemaal kloppen.

Een zekere dokter Hay bedacht rond het begin van de vorige eeuw de voedselcombinatieregels. Hij ontwikkelde een heel voedingssysteem nadat hij zichzelf genas van acuut hartfalen door zijn voeding aan te passen. Hij ging ervan uit dat sommige voedingsmiddelen verteerd moeten worden in een zure omgeving, terwijl andere voedingsmiddelen een basische omgeving nodig hebben om te worden afgebroken. En zo werden de combinatieregels geboren.

Heel wat mensen geven (initieel) aan zich beter te voelen bij deze manier van gedissocieerd eten en/of beweren dat ze op deze manier (ook weer initieel) gewicht verliezen. Waarschijnlijk heeft dat meer te maken met het feit dat je daardoor over het algemeen minder eet en dat heeft uiteraard ook als gevolg dat je spijsvertering het makkelijker heeft om het voedsel te verwerken. Als je minder voedsel binnen krijgt, is er ook minder kans om vet op te slaan. Eet je normaal een stukje vis of vlees met groenten én aardappelen en je laat nu of de aardappelen of de vis of het vlees weg, dan krijg je calorisch gezien minder binnen (ook al vervang je de aardappelen of de vis of het vlees door extra groenten, want die bevatten nu eenmaal erg weinig calorieën).

Maar goed: als het voor sommige mensen goed werkt, waarom zou ik dan zeggen dat je eiwitten toch beter wél combineert met koolhydraten? Wel, ik zeg dat vooral omdat ik heel veel mailtjes krijg van mensen met energieproblemen en feit is dat je lichaam uit balans is als je zulke klachten hebt. Wanneer je uit balans bent, is datgene wat je nodig hebt balans. En daar zit de combinatie eiwitten/koolhydraten ook voor iets tussen. Wat je eet, beïnvloedt immers in sterke mate wat er gebeurt in je lichaam. Ik probeer het even uit te leggen.

Heel wat van de voedingssystemen die tegenwoordig ‘in’ zijn, promoten een op angst gebaseerde theorie over koolhydraten. Daarom zijn maaltijden die vooral bestaan uit een eiwitbron (vis, vlees, kaas, peulvruchten) in combinatie met groenten momenteel erg hot. En daar hangt de volgende fysiologische reactie aan vast: wanneer de eiwitten in je lichaam worden afgebroken, komt er insuline vrij. Insuline wordt namelijk niet alleen afgescheiden wanneer je suiker of zetmeel eet, maar ook wanneer je eiwitten eet. Het gevolg daarvan is dat je bloedsuiker daalt. Wanneer je een maaltijd hebt gegeten waarin geen echte koolhydraatbron zit (de koolhydraten die je via groenten binnen krijgt, zijn in de heel wat gevallen verwaarloosbaar), is je bloedsuiker niet echt noemenswaardig gestegen. Doordat er wel insuline vrijkomt, kan je hierdoor echter eindigen met een te lage bloedsuiker. Gevolg? Je voelt je wat trillerig, zweterig of nerveus en/of je hebt een poos later heel veel zin in iets suikerrijks. 

Gebeurt dit eens een keertje, dan is er geen probleem. Wanneer je echter voortdurend maaltijden eet met alleen maar eiwitten gecombineerd met groenten, zou je dat kunnen vergelijken met voortdurend geld van je rekening halen zonder dat je er opnieuw geld opzet. Op termijn is het geld op of zit je in de schulden (lage bloedsuiker). Elke keer dit mechanisme in actie schiet, triggert dat een stressreactie in je lichaam, waarbij stresshormonen adrenaline en cortisol bijspringen om je bloedsuiker opnieuw op het juiste niveau te krijgen. Adrenaline spoort je lever aan om glycogeen (een opgeslagen vorm van suiker) vrij te stellen. Mensen met energieklachten (door schildklier- of bijnierproblemen) kunnen echter heel slecht glycogeen opslaan, waardoor de bloedsuiker dus nog niet gebalanceerd raakt. Cortisol komt dan to the rescue: het breekt eiwitten uit bijvoorbeeld je spieren af om die alsnog om te zetten in suikers zodat die bloedsuiker eindelijk weer op niveau kan komen. 

Wanneer je voortdurend op deze manier eet, dan moet je lichaam voortdurend adrenaline en cortisol afscheiden om je bloedsuiker gebalanceerd te houden. Dat verhindert mettertijd een goeie schildklierfunctie doordat deze hormonen je lever gedeeltelijk belemmeren om de inactieve vorm van schildklierhormoon (T4) om te zetten in de actieve vorm (T3). En zo belanden we opnieuw bij de analogie van het geld. Op deze manier blijf je maar geld halen van die rekening en maak je een berg schulden (je ruïneert je schildklierfunctie) zodat je uiteindelijk bankroet bent (zowel je schildklier als je bijnieren geven het op). Gevolg? Je merkt dat je je niet meer zo super voelt, dat je de kilootjes er opnieuw niet meer kan afhouden of dat je op een plateau terecht komt waarbij je geen gewicht meer verliest. Of je merkt dat je energie naar een dieptepunt zakt of dat je alsmaar ziek wordt. 

Wil je voorkomen dat heel dit mechanisme in je lichaam in actie schiet, dan kies je maar beter voor een uitgebalanceerde maaltijd, waarbij je er steeds voor zorgt dat er zowel eiwitten als koolhydraten (en een beetje vetten) op je bord aanwezig zijn. Op die manier ondersteun je een gezonde schildklier- en bijnierfunctie en alle gezondheidsvoordelen die daarmee samen vallen. 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 7 reacties

  1. Debby

    Heel interessant om te lezen. Ik eet gelukkig “normaal”. Gewoon mijn patatten met groetjes en vlees, vis, kip, ….
    Alweer bedankt voor je artikel. Was inderdaad lang geleden!

  2. Katja Milants

    Absoluut waar! In de sport/bodybuilding wereld zijn ze ook tot dit inzicht gekomen.
    Je wint tijdelijk aan spiermassa of verliest tijdelijk aan vet maar op langen termijn gaat je lichaam de gevolgen dragen van te weinig gezonde koolhydraten.

    Het ideale ratio voor vrouwen is toch minstens 40% koolhydraten in je voeding en gezonde vetten mogen zeker niet ontbreken! 20% vetten in je voeding is zeker een must om spieren en hersenen/zenuwstelsel gezond te houden.

    Een goed boek trouwens als men nog bang is van vet en zijn nut nog niet kent is “Vet Belangrijk” van Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum. Een echte eye opener om je gezonde vet te gaan koesteren dames. Het speelt een essentiële rol in onze hormonen en daar hebben vrouwen genoeg “last” van 😉 Wist je trouwens dat ons vet een orgaan is?

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel voor je reactie en voor je boektip, Katja!

  3. frieda

    Wat is het fijn om nog eens iets van je te horen, ik eet elke dag verse soep met veel groenten en vis, gevogelte en aardappelen of pasta. Ik heb al meer dan 2o jaar geen schildklier meer, ze werkte te hard en waren er kankercellen aanwezig, dus schildklier verwijderd. Ben daarna 12 kilo aangekomen en geraak ze niet meer kwijt, ik eet gezond beweeg voldoende maar kom wel bij en val niet af, moet wel schildklierhormonen nemen. Heb ook aan mijn duimen en enkele vingers artrose, welke kruiden kan ik hier het beste voor nemen, ik pluk zelf netels, vlierbloesem, bessen, lindebloesem. Kan je mij daar mee helpen Anntje. Dank je wel.

  4. dominique

    Een gedurfd en boeiend artikel Anntje. Ik combineer bijna nooit eiwitten en koolhydraten. Ik eet wel veel koolhydraten, zoals rijstnoedels en gierst en quinoa samen met heel veel groenten. De zoete patat eet ik er wel geregeld bij. Brood eet ik zelden, ik eet het nochtans heel graag maar zelfs bij het eten van desembrood heb ik achteraf een reuze hongergevoel en wordt ik ontzettend zenuwachtig. Ik volg nu mijn gevolg, eet veel en voel mij energiek. Ik ben wel heel benieuwd naar je nieuw artikel i.v.m. suiker. Suiker werkt bij mij op mijn gewrichten, alsook alle melkproducten en koffie. Ik heb dit al meermaals uitgetest omdat ik dit alles heel graag eet en drink en goed verteer. Telkens ik het 1 week eet komt alle (ondraaglijke verzuurde)pijn terug. Ik vermeld het hier omdat anderen met gewrichtspijnen of artrose misschien ook eens de test kunnen doen.

  5. sanne

    leuk artikel! Alleen is het zo vervelend dat zoveel artikels elkaar tegenspreken. Ik sta hierbij stil omdat ik een heel laag energieniveau heb, veel stress en mijn cortisol stond hoog. Door het opgeblaze gevoel dat ik steeds heb, raadde mijn ortho aan om ook net de combinatie eiwit -koolhydraatarme groenten maken. Ik eet dus wel 1x per dat koolhydraten, maar nooit tesamen met eiwitten.
    Ik bedenk me dan ook dat iedereen die keto volgt, dit ook zo doet? Ze eten nooit koolhydraten. Hoe sta je daar tegenover?

    1. Anntje Peeters

      Dag Sanne, net omdat het zo’n ingewikkeld onderwerp is en er zoveel over te vertellen valt, schreef ik daar een heel boek over (Boost je metabolisme), waarin ikde hele theorie erachter ook uitleg. Keto, IF, en voedselcombinatietheorieën houden helaas geen rekening met de fysiologie van ons lichaam. En low carb zal je hoogstwaarschijnlijk niet meer energie geven (tenzij kortstondig energie door een aanwakkering van stresshormonen als adrenaline en cortisol).

Geef een reactie