Mijn missie

Ik ben Anntje en ik wil jou graag inspireren om je aangeboren levenslust en energie te hervinden door de kracht van kruiden en een natuurlijke levensstijl. Dat doe ik het liefst op hoge hakken, want hey, ook kruidenthee mag je stijlvol drinken. Ik geloof dat gezond leven eenvoudig is en dat we een soort van gebruiksaanwijzing voor gezond leven in ons dragen. Alleen worden we tegenwoordig gebombardeerd met tegenstrijdige en ingewikkelde gezondheidsinformatie en dat kan er wel eens voor zorgen dat we door de bomen het bos niet meer zien.

Het is mijn missie om helderheid te brengen en zoveel mogelijk mensen te tonen dat het gebruik van kruiden voor een bruisende gezondheid spotgemakkelijk én doeltreffend is en dat je er geen uren, maanden of jaren voor hoeft te studeren om veilig met kruiden om te kunnen gaan. (Dat heb ik namelijk al voor je gedaan. Het gebruik van kruiden alléén zal je trouwens niet gezond maken. Daarom vind je op deze website ook veel info over voeding, het onderwerp waar zoveel verwarring rond bestaat.

Gezond leven is in mijn visie bovendien gelijk aan genieten. Dogma’s of restricties zijn wat mij betreft ongezond. Het leven is niet star of strak en je levensstijl hoeft dat dus ook niet te zijn. Daarom focus ik mij in mijn artikels, cursussen en boek op realistische tips. Het doel is om je goed in je vel te voelen en niet om perfect gezonde leefregeltjes na te streven of je schuldig te voelen na het eten van een gebakje.

Gezond leven is voor mij bovenal lief zijn voor en luisteren naar je lijf. Kruiden gebruiken en gezond eten heeft alleen zin als het gekaderd is in die context. Klakkeloos richtlijnen van iemand anders overnemen, heeft nog niemand optimale gezondheid geschonken. Ik hoop daarom dat ik je met de kennis die je vindt op deze site kan inspireren om vooral zélf je gezondheid in eigen handen te nemen.

Mijn verhaal

Mijn zoektocht naar een gezond en sprankelend leven begon al zo’n vijfentwintig jaar geleden, toen ik als puber met energieklachten, slapeloosheid, depressie en een gamma aan kwaaltjes worstelde. Toen mijn dokter me meedeelde dat ik ‘zo gezond als een vis was’ – terwijl ik me net een slappe zak aardappelen voelde – stond mijn besluit vast: ik zou mijn gezondheid zelf in handen nemen. Ik begon te experimenteren met de zogenaamde ‘natuurlijke voedingssystemen’ en probeerde een waaier aan voedingstheorieën uit, de ene al wat beter en evenwichtiger dan de andere. Mijn gezondheid verbeterde, maar ik was alleszins nog niet zo energiek en gezond als dat ik wist dat ik kon zijn en er bleef een stukje van de puzzel ontbreken.

Ik ging verder op zoek naar dat ontbrekende puzzelstuk door het volgen van verschillende opleidingen rond gezondheid en kruiden. Mijn mentor hierbij was (en is nog steeds) dokter Geert Verhelst. Ik ontdekte via hem hoe doeltreffend en breed inzetbaar kruiden zijn en hoe een gezond en gebalanceerd voedingspatroon er nu precies uitziet. Maar nog steeds vergat ik hét belangrijkste stuk van de puzzel: mijn eigen lichaam. Vaak zijn we zo druk bezig met het luisteren naar advies van andere mensen, boeken, opleidingen en wetenschappelijke studies enzo, terwijl we het gevoel in en de reactie van ons lichaam negeren. En dat terwijl ons lichaam ons zoveel verklapt over onze gezondheid.

Ik zocht daarom uit hoe ik de kennis uit de westerse en oosterse herboristentraditie en voedingsleer in mijn persoonlijke leven kon integreren en toetste alles af aan de reactie van mijn eigen lichaam. Wat ik op deze website met je deel is een synthese van alles wat ik tijdens de voorbije jaren heb geleerd, vermengd met de kennis die ik vandaag nog opdoe. Zo vlecht ik uit al wat ik leerde mijn eigen gezondheidssysteempje in elkaar. Mijn lichaam en geest zijn er alleszins blij mee.

Daarom hoop ik dat ik met deze website ook jou op weg kan helpen naar een gezond, blij en sprankelend leven en dat ik mijn passie voor de fantastische kruidenwereld met jou kan delen.