Ik ben Anntje, auteur, kruidenvrouw op hoge hakken en voedingscoach.

Ik heb drie grote passies: kruiden, voeding en cosmetica. Bij alle drie staat genieten centraal.

Mijn missie

Ik wil graag helderheid brengen in het kluwen van verwarrende gezondheidsinfo die onze hoofden overspoeld, zonder daarbij te vervallen in zwart-wit of goed versus slecht uitspraken. Ik heb een hekel aan ongenuanceerde info en zeker aan bangmakerij. De “clean eating” en “clean cosmetics” beweging vindt in mij dan ook zeker geen adept. 

Voeding en kruiden kunnen ons helpen om een optimaal metabolisme en een energiek, slank en gezond lichaam te krijgen en ik toon je graag hoe simpel dat is. Ik geloof immers dat gezond leven eenvoudig is en dat we een soort van gebruiksaanwijzing voor gezond leven in ons dragen. Alleen fungeert de veelheid aan tegenstrijdige en ingewikkelde voedings- en gezondheidsinformatie als stoorzender voor dat innerlijk kompas van ons.

Het is mijn missie om te tonen dat gezond leven gemakkelijk is en dat je daarvoor niet hoeft te stoppen met genieten. Je hoeft geen ettelijke voedingsmiddelen uit je eetpatroon te schrappen, tientallen kruiden- of voedingssupplementen te nemen of alle cosmeticaproducten uit je badkamer weg te gooien omdat ze niet “clean” genoeg zouden zijn. 

Gezond leven is in mijn visie zelfs gelijk aan genieten. Dogma’s of restricties zijn wat mij betreft ongezond. Het leven is niet star of strak en je levensstijl hoeft dat dus ook niet te zijn. Daarom focus ik mij in mijn werk op realistische tips en schema’s en zal ik je nooit verbieden om ijsjes te eten. Het doel is om je goed in je vel te voelen en niet om perfect gezonde leefregeltjes na te streven of je schuldig te voelen na het eten van een gebakje. 

Gezond leven is voor mij ook bovenal lief zijn voor en luisteren naar je lijf. Kruiden gebruiken en gezond eten en leven heeft alleen zin als het gekaderd is in die context. Klakkeloos richtlijnen van iemand anders overnemen, heeft nog niemand optimale gezondheid geschonken. Ik hoop daarom dat ik je met de kennis die je vindt op deze site kan inspireren om vooral zélf je gezondheid in eigen handen te nemen

Mijn verhaal

Mijn zoektocht naar een gezond en sprankelend leven begon een kleine dertig jaar geleden, toen ik als puber met energieklachten, slapeloosheid, depressie en een gamma aan kwaaltjes worstelde. Toen mijn dokter me meedeelde dat ik ‘zo gezond als een vis was’, terwijl ik me net een slappe zak aardappelen voelde, stond mijn besluit vast: ik zou mijn gezondheid zelf in handen nemen. Geïnspireerd door mijn vader, die in die tijd al bezig was met gezondheid, begon ik te experimenteren met de zogenaamde ‘natuurlijke voedingssystemen’ en probeerde ik een waaier aan voedingstheorieën uit, de ene al wat beter en evenwichtiger dan de andere. Mijn gezondheid verbeterde, maar het succes was altijd kortstondig. Na de aanvankelijke ‘honeymoonperiode’, kwamen de symptomen steevast terug. 

Ik ging verder op zoek naar de ontbrekende puzzelstukken en volgde verschillende opleidingen rond gezondheid en kruiden in binnen- en buitenland. Ik ontdekte hoe doeltreffend en breed inzetbaar kruiden zijn en hoe een gezond en gebalanceerd voedingspatroon er nu precies uitziet.

Maar nog steeds vergat ik hét belangrijkste stuk van de puzzel: mijn eigen lichaam. Vaak zijn we zo druk bezig met het luisteren naar advies van andere mensen, boeken, opleidingen en wetenschappelijke studies, dat we het gevoel in en de reactie van ons lichaam negeren. En dat terwijl ons lichaam ons zoveel verklapt over onze gezondheid. Je lichaam liegt nooit. 

Ik zocht daarom uit hoe ik al die kennis in mijn persoonlijke leven kon integreren en toetste alles af aan de reactie van mijn eigen lichaam. Ondertussen schreef ik vijf boeken, had ik jarenlang een kruidencolumn in Primo, was ik te gast in verschillende radio en tv-programma’s en gaf ik al meer dan honderd workshops en cursussen. Op deze website blijf ik via blogartikels mijn kennis met jullie delen.