• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:26 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Ik hou heel erg van de meidoorn en in deze tijd van het jaar staat hij weer overal fier te pronken met zijn dieprode bessen. De meidoorn is hét ultieme middel voor het hart, en dat zowel voor het fysieke als het emotionele hart.

De bessen, bloemen en blaadjes zijn rijk aan stoffen (vooral flavonoïden) die je hart versterken. Dat doen ze onder andere door je bloedvaten en kransslagaders sterk en soepel te maken waardoor je bloed vrijer kan door stromen en je bloeddruk normaal blijft. Hierdoor is meidoorn ook een efficiënt middel bij bloedsomloopstoornissen zoals winterhanden en -voeten, oorsuizingen, duizeligheid, concentratiestoornissen en een slecht geheugen. Meidoorn verbetert ook de zuurstofvoorziening voor je hart en zorgt ervoor dat je hartspier beter doorbloed wordt.

Wow, is dit geen topmiddel voor onze Westerse maatschappij? In Vlaanderen zijn hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer één: 1 op 3 mensen die sterven in ons Vlaamse gebiedje, sterven namelijk aan een hartziekte. Als je een genetische aanleg hebt voor hart-en vaatziekten en je weet van jezelf dat je niet gezond leeft (stress, slechte voeding, te weinig slaap, …), zou meidoorn zeker een welkome gast in je leven kunnen zijn.

De plant is niet alleen een weldaad voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart. Samen met kruiden als citroenmelisse en sint-janskruid is het één van de doeltreffendste middelen bij diep verdriet en droefenis (bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbaar iemand). Thee of tinctuur van deze drie kruiden kan dan wat troost bieden.

Volgens herboriste Rosemary Gladstar helpt meidoorn ook bij de aanmaak van collageen (lees: antirimpelmiddel) en op die manier zou het ook voor een sneller herstel van beschadigde spieren en pezen zorgen. Hierover vind ik echter niks in de wetenschappelijke literatuur terug, maar een middel dat tegelijkertijd je hart versterkt en rimpels tegen gaat? Dat is alleszins het proberen waard.

Maar goed: hoe gebruik je deze plant nu? Als je meidoorn wil gebruiken als hartversterkend middel, doe je dat het best onder de vorm van tinctuur. Die is zowat overal (natuurwinkel, apotheek) gemakkelijk verkrijgbaar. Hem zelf maken is echter veel leuker. Dat doe je zo:

Je plukt een paar handenvol bessen (en wat blaadjes), stopt ze in een glazen bokaal en overgiet ze met de strafste wodka die je vinden kan. Laat de bessen zes weken trekken en filter ze dan uit de drank. Giet de vloeistof in donkere flesjes en klaar is je tinctuur.

Ook met de meidoornbloesems kan je tinctuur maken. Daarover leer je meer in deze video:

Let op: 

* Als je hartpatiënt bent en je gebruikt hartmedicatie, overleg dan altijd eerst met je arts vooraleer meidoorn te gebruiken! Meidoorn is een perfect veilige plant, maar hij kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid van de hartmedicatie die je neemt op termijn dient aangepast te worden.

* Pluk niet meer bessen dan je nodig hebt om een beetje tinctuur te maken. Ook al is de meidoorn hier alomtegenwoordig, pluk met respect voor de natuur.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 26 reacties

 1. philippe

  Wist zelfs niet dat het eetbaar was

 2. christine

  Yvan heeft een verhoogde bloeddruk en cholesterol. Hoeveel mag hij dan van deze tinctuur innemen?

  1. Anntje Peeters

   De standaarddosis is 3 keer 25 druppeltjes.

   1. christine

    Bedankt.
    Hoeveel bessen heb je hiervoor nodig? En wanneer pluk ik deze?

    1. Anntje Peeters

     Hangt ervan af hoeveel tinctuur je wil maken, uiteraard. Een potje vol. De besjes zijn rijp rond eind augustus – begin september.

 3. erica jottier

  Heb mijn meidoornbloesem op straffe Calvados gezet in een glazen pot. Roer het mengsel af en toe eens om. Alles staat mooi onder en toch kleuren de bovenste blaadjes/bloempjes donker. Kan dit kwaad? – Wanneer zijn de bessen rijp?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Erica, het is normaal dat de bovenste bloempjes donker kleuren. Dat komt doordat ze in contact komen met lucht en dat laat oxideren. Het kan geen kwaad, maar je kan het wel tegengaan door in je tinctuurpot een kleiner glazen dekseltje of ander potje te plaatsen dat de bloempjes naar beneden houdt. De besjes zijn rijp rond eind augustus – begin september. Hangt wat af van seizoen tot seizoen.

   1. Maddy Van der Eyken

    Hallo Anntje,

    Ik ben gisteren meidoornbessen gaan plukken. Ze zijn mooi rood, maar wel heel hard. Zijn ze dan rijp? Of worden ze zacht als ze rijp zijn?
    Alvast bedankt,
    Maddy.

    1. Anntje Peeters

     Hoi Maddy, normaal gezien kan je de meidoornbessen wanneer ze rijp zijn heel makkelijk ‘vermorzelen’. Ze zijn dan effectief heel zacht, een beetje mushy. Misschien iets te vroeg geplukt?

     1. Maddy Van der Eyken

      Oeps, gelukkig zijn ze niet zeldzaam 😉 Volgende week nog eens gaan kijken dus 🙂 Bedankt voor je antwoord. Ik had het alleen nog niet gezien dat er een antwoord was. Geen melding per mail??

 4. Marjo Geurts

  Beste Anntje
  Vandaag heb ik de bloesem eruit gefilterd (ik had drie best grote glazen potjes gemaakt) en de bessen weer overgoten met de bloesemtinctuur. Tot zover alles goed. Maar wat nu met de bloesem? Weggooien is eigenlijk zonde. Heb jij nog een idee hiervoor?
  Hartelijke groet,
  Marjo.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marjo, de bloesems hebben ondertussen al hun kracht afgegeven aan de tinctuur, dus helaas kan je er niet veel meer mee. Ik doe ze gewoon op de compost. Je kan ze eventueel wel nog mee laten trekken in een thee, maar dan is het eerder de tinctuur die in de bloesems is getrokken die je nog smaak en actieve stoffen zal bezorgen.

 5. Marjo

  Merci voor de reactie.
  We gebruiken hem nu al een tijdje (kant en klaar gekocht) en het resultaat is verbluffend!
  Het is erg leuk om het nu zelf te maken. Ik moet er alleen nog aan wennen dat je heel wat bekijks hebt, als je ergens staat te plukken en zelfs aangesproken wordt. Allemaal leuke reacties hoor, dus zóver werkt je boek door.
  Hartelijke groet,
  Marjo.

  1. Anntje Peeters

   Hihi, en zo deinen de kruidenweetjes zich meer en meer uit hé! Geniet ervan!

 6. Robin

  ik las dat meidoorntinctuur pas na 3 maand effect kan hebben,klopt dit?
  als ik thee maakte van verse besjes voelde ik die diepe innerlijke rust vrij na 1 kopje 🙂
  helaas zijn er nu geen besjes te vinden….en heb al enkele weken enorme spanning in borst.

  1. Anntje Peeters

   Beste Robin, normaal is meidoorn inderdaad een traag werkend (want tonisch) kruid. Maar als jij het sneller voelt, is dat zeker prima hé!

 7. Marleen Van Doren

  Anntje,
  Ik heb meidoornlikeur deze week gemaakt. In een glazen “WECK” pot. Mag er gewoon een los deksel op of moet de lucht afgesloten. Misschien dat de alcohol dan vervliegt.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marleen, je doet er best een draaideksel op. Ik maak likeur of tinctuur altijd in bokaaltjes met draaideksel, anders is er inderdaad kans dat een deel van de alcohol vervliegt.

 8. Margreet

  Hoi Anntje, hoe zorg jij dat al het plantenmateriaal onder blijft in de pot? Er drijft bij mij altijd wat boven, waardoor een rottingsgeur ontstaat…

  1. Anntje Peeters

   Oei, een rottingsgeur. Zou het kunnen dat je gewoon de geur van de meidoornbloesems ruikt? Die is – om het nog positief uit te drukken – niet zo aangenaam. Zeker in het begin voldoende met de pot schudden, zodat al het plantenmateriaal goed bedekt wordt met alcohol, dat kan al veel oplossen. Maar bij meidoorn komt die geur echt van de bloesems, en niet omdat het plantenmateriaal slecht is geworden ofzo. Bij andere kruiden zal je zo’n geur niet hebben. Succes!

 9. Luc Engels

  Hallo, kan men de bessen gewoon drogen in een droogoven om dan thee van de maken?
  Grts,
  Luc

 10. Wilma

  Ik heb gedroogde meidoornbessen van Pit&Pit, hoeveel bessen doe ik in een groot theeglas om thee mee te maken?

  1. Anntje Peeters

   Dag Wilma, zo’n kleine eetlepel volstaat.

 11. Patricia

  mag meidoornthee niet gebruikt worden met bloedverdunners en medicatie voor bloeddruk ?

  1. Anntje Peeters

   Nee, dat klopt. Dat mag altijd enkel in overleg met je arts.

Geef een reactie