• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:16 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Afgelopen week werden de lessen op school regelmatig verstoord door een luidruchtige gast. Nee nee, geen cursist met een luide stem, bouwwerken net onder het klaslokaal of bosmaaiers in het park naast de school. Het was de hoest. Hardnekkige hoest, die zowat een derde van de cursisten blijft achtervolgen. Nu is hoesten niet alleen lastig, het kan ook doodvermoeiend zijn en voor een verstoorde slaap zorgen. Allemaal nodeloos afzien, … of toch alleszins als je hysop in je tuin of kast hebt staan.

Hysop is een prachtige plant met mooie paarse bloemen die – eens in je tuin of pot gezet – groeit als kool. En hij staat daar niet alleen maar mooi te wezen, nee, hij helpt je als geen ander om eindelijk eens van die vervelende hoest af te raken. Want zeg nu zelf: na drie weken hoesten is het welletjes geweest. Hysop is zo doeltreffend bij hoest omdat hij taai slijm vloeibaarder maakt en dus makkelijker op te hoesten. Daarnaast verlicht dit kruid ook irritatie op je luchtwegen en vermindert het de zwelling van je slijmvliezen. Het geeft daardoor ook uitstekende resultaten bij sinusinfecties of zelfs bij chronische sinusitis. En hiermee is de kous nog niet af, want hysop heeft ook nog eens antivirale kwaliteiten en maakt dus korte metten met de beestjes die je hoest initieel veroorzaakten.

Kan je niet wachten om hysop te gaan gebruiken? Goed! Als het snel moet gaan, dan kan je hysop verwerken in een thee, bijvoorbeeld in deze combinatie: 1 koffielepel gedroogde hysop, 1 koffielepel heemstwortel en 1 koffielepel munt overgieten met 250 ml kokend water, kwartiertje laten trekken. Drink hiervan meerdere kopjes per dag.

Zit je nog niet opgescheept met hardnekkige hoestbuien, maar wil je wel goed voorbereid zijn op wat je misschien nog te wachten staat. Verwerk hysop dan in een oxymel. Dat is een soort van siroop die gemaakt is op basis van azijn en honing die specifiek ingezet wordt bij hardnekkige verkoudheden. Je maakt het als volgt:

  • Vul een glazen potje met verse, klein gesneden hysop (of vul het voor de helft met gedroogde hysop).
  • Giet er wat lopende honing bij, meng goed.
  • Giet daarna het potje vol met appelazijn. Let erop dat je gepasteuriseerde azijn gebruikt en geen rauwe azijn, want dan zou je wel eens geconfronteerd kunnen worden met een borrelende, schimmelende ‘azijnmoeder’.
  • Laat 2 tot 4 weken macereren op je aanrecht en zeef daarna.
  • Neem van deze bereiding frequent een koffielepeltje in (bijvoorbeeld elk uur) tot het hoesten afneemt.

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 16 reacties

  1. Vandenbroucke frans

    Dag Kruidenelf.
    Staan die recepten ook allemaal in jou nieuwe boek?
    Als jou nieuwe boek zo overtuigend is als jou recepten dan kun je me zeker overtuigen om het aan te schaffen.
    Bedankt om ons al die goeie raad door te sturen.

    Prettig weekend

    Gr frans

    1. Anntje Peeters

      Hoi Frans,

      Het boek staat vol recepten 🙂 Maar dit staat er niet in, nee. Wat op de blog staat, staat niet in het boek.

  2. Hilde

    Hi Anntje,
    Zijn het zowel de bloemen als de blaadjes die je gebruikt van de hysop ?
    Groetjes,
    Hilde

    1. Anntje Peeters

      Best de niet-bloeiende plant gebruiken.

  3. Bogaerts hilde

    Niet bekend die hysop?

  4. Belinda Janssens

    dag Anntje,
    ivm het receptje voor de thee: je schrijft dat je heemst overgiet met kokend water; maar; is het niet zo dat de slijmstoffen van de heemst kapot gaan met kokend water? Ik dacht dat je bij heemst altijd een koud aftreksel maakte?
    groetjes

    1. Anntje Peeters

      Dag Belinda, de slijmstoffen gaan niet kapot, maar ze komen wel minder makkelijk vrij. De heemst zit gewoon in dit recept als ‘koelend’ element bij de iets ‘verwarmendere’ hysop.

  5. Ellemieke

    Alweer iets om te onthouden! Al heb ik nog nooit van dit kruid gehoord.

  6. Dorien jespers

    Dag Anntje,
    Kan ik deze thee ook aan mijn dochtertje Ella van 8 maanden geven?
    Sinds ze naar de onthaalmoeder gaat valt ze van de ene verkoudheid in de andere en die gaan zoals altijd gepaard met hevige hoestbuien met slapeloze nachten tot gevolg.
    Zelf ben ik bij een verkoudheid niet te vinden voor medicatie en de dokter geeft ook gewoon het advies om de neus te spoelen met fysiologisch water. Op zich ben ik daar tevreden mee al vinden de oma’s dat ze een ‘hoestfles’ moet innemen. Dus nu ben ik op zoek naar een gezond alternatief voor de hoestfles, iets dat haar keeltje toch verzacht zodat ze snel van die vervelende hoest af is.

    1. Anntje Peeters

      Dag Dorien,

      Nee, hyssop zou ik niet gebruiken bij zo’n kleine kindjes. Wat je wel kan doen, is een thee maken van 2 g gedroogde lindebloesem + 2 g gedroogde vlierbloesem op een kop (250 ml) kokend water: dit 15 minuutjes laten trekken, een beetje laten afkoelen en dat geven. Dat gaat zeker helpen en dit zijn beide heel zachte en veilige kruiden. Je zou haar er eventueel een tijdje dagelijks een beetje van kunnen laten drinken om de verkoudheden te voorkomen. Meestal lusten kindjes het ook graag omdat het nogal zoet smaakt.

  7. gilbert billiau

    Dag Anntje ,
    Wat hier over hysop is aangegeven is bijzonder goed ,
    Ik ben sedert jaren geplaagd met chronische sinusitis en dat helpt kordaat .
    Verder ben ik zeer tevreden over al deze remedies .
    Heel dankbaar aan Anntje .

    1. Anntje Peeters

      Jeej voor hyssop! Dankjewel voor je reactie, Gilbert!

  8. Griet Van den Bergh

    Hallo Anntje,
    Ik heb geen hysop plant of kruid in huis maar wel een synergie van hysop voor kinderen. Er zit hysop, eucalyptus smithii, den, ravintsara,…in. Het is van sjankara. Kan ik dat ook gebruiken tegen de hoest? Bv. Een druppeltje op een lepeltje honing ofzo?

  9. Griet Van den Bergh

    Voor kinderen zou ik het ook nooit gebruiken. Het staat gewoon zo op het flesje. Ik verdamp het bij verstopte neus.
    Bedankt voor je reactie!

    1. Anntje Peeters

      Ok, super! Ik wou gewoon maar even waarschuwen. Want tegenwoordig is het gebruik van etherische oliën meer en meer in en we worden niet altijd gewaarschuwd tegen mogelijke negatieve gevolgen ervan. Het staat op mijn lijstje om hier nog eens een artikel over te schrijven.

Geef een reactie