Afgelopen week werden de lessen op school regelmatig verstoord door een luidruchtige gast. Nee nee, geen cursist met een luide stem, bouwwerken net onder het klaslokaal of bosmaaiers in het park naast de school. Het was de hoest. Hardnekkige hoest, die zowat een derde van de cursisten blijft achtervolgen. Nu is hoesten niet alleen lastig, het kan ook doodvermoeiend zijn en voor een verstoorde slaap zorgen. Allemaal nodeloos afzien. Toch als je hysop in je tuin of kast hebt staan.
Hysop is een prachtige plant met mooie paarse bloemen die – eens in je tuin of pot gezet – groeit als kool. En hij staat daar niet alleen maar mooi te wezen, nee, hij helpt je als geen ander om eindelijk eens van die vervelende hoest af te raken. Want zeg nu zelf: na drie weken hoesten is het welletjes geweest. Hysop is zo doeltreffend bij hoest omdat hij taai slijm vloeibaarder maakt en dus makkelijker op te hoesten. Daarnaast verlicht dit kruid ook irritatie op je luchtwegen en vermindert het de zwelling van je slijmvliezen. Het geeft daardoor ook uitstekende resultaten bij sinusinfecties of zelfs bij chronische sinusitis. En hiermee is de kous nog niet af, want hysop heeft ook antivirale kwaliteiten en maakt dus korte metten met de beestjes die je hoest initieel veroorzaakten.
Kan je niet wachten om hysop te gaan gebruiken? Goed! Als het snel moet gaan, dan kan je hysop verwerken in een thee, bijvoorbeeld in deze combinatie: 1 koffielepel gedroogde hysop en 1 koffielepel heemstwortel overgieten met 250 ml kokend water, een kwartiertje laten trekken. Drink hiervan meerdere kopjes per dag.
Zit je nog niet opgescheept met hardnekkige hoestbuien, maar wil je wel goed voorbereid zijn op wat je misschien nog te wachten staat. Verwerk hysop dan in een oxymel. Dat is een soort van siroop die gemaakt is op basis van azijn en honing die specifiek ingezet wordt bij hardnekkige verkoudheden. Je maakt het als volgt:
- Vul een glazen potje met verse, klein gesneden hysop (of vul het voor de helft met gedroogde hysop).
- Giet er wat lopende honing bij, meng goed.
- Giet daarna het potje vol met appelazijn. Let erop dat je gepasteuriseerde azijn gebruikt en geen rauwe azijn, want dan zou je wel eens geconfronteerd kunnen worden met een borrelende, schimmelende ‘azijnmoeder’.
- Laat 2 tot 4 weken macereren op je aanrecht en zeef daarna.
- Neem van deze bereiding frequent een koffielepeltje in (bijvoorbeeld elk uur) tot het hoesten afneemt.
- Let op! Zorg ervoor dat je onder het deksel van de pot een cellofaan aanbrengt om te voorkomen dat het ijzeren deksel gaat roesten onder invloed van de azijn.
Wil je meer leren over kruiden waarmee je herfst- en winterkwaaltjes te slim kan af zijn? Doe dan mee aan de online cursus. Je leert wat het verschil is tussen kruiden die je immuunsysteem ondersteunen (en die je langdurig, preventief kan gebruiken) en kruiden die je immuunsysteem opzwepen (en die je daarom enkel kortstondig kan gebruiken). Je leert over verschillende soorten hoest en verkoudheden en hoe je ze met de meest geschikte kruiden het hoofd biedt. Na de cursus krijg je een uitgebreide PDF met recepten en een opname van de cursus toegestuurd. Je vindt alle info hier.