Je kan er niet naast kijken: de herfst is begonnen. Of als je het woord herfst niet wil gebruiken, dan is toch op zijn minst de nazomer begonnen of het oogstseizoen. Toen ik gisteren langs de Demer wandelde, rook ik de geur van de herfst doorheen het dunne tapijtje van neergedwarrelde populierbladeren. En ook de lindebomen liegen er niet om: hun bladeren beginnen te verleppen en hebben hun statige glans verloren. Verder zijn ook de bramen rijp en … de vlierbessen!
Wie mij al een tijdje volgt hier op de blog, weet dat ik verliefd ben op de vlierstruik. Er is volgens mij geen enkele andere plant waarvan je zo’n immens lekkere medicijnen kan maken. Zowel de bloemen als de bessen leveren zonder uitzondering exquise drankjes en confituren op en bovendien is het tegelijkertijd voedsel en medicijn. Dat wil zeggen dat een overdosis haast niet mogelijk is (tenzij je tien kilo rauwe vlierbessen eet, dan kan je misschien wel wat diarree hebben :-)) en dat het ook een veilig én superdoeltreffend medicijn is voor kinderen.
De vlierbes is een immunomodulator. Dat wil zeggen dat het je immuunsysteem aansterkt als het te zwak werkt (dat weet je als je bijvoorbeeld constant verkouden rondloopt) en tempert als het te sterk werkt (bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt). Je kan dus een van de lekkere bereidingen die je met vlier kan maken, uitkiezen als jouw persoonlijke immuunversterker en hem op dagelijkse basis gebruiken.
Vlierbessen werken ook voortreffelijk tegen griep. Als je een vlierbesproduct (siroop, elixir, tinctuur, …) inneemt van zodra je symptomen van griep of verkoudheid begint te voelen, kan je het ziek worden te slim af zijn. Een voorwaarde hierbij is dan wel dat je de vlierbes niet behandelt als een medicament waarvan je drie keer per dag een lepel inneemt. Nee: elk uur een volledige eetlepel siroop of een druppelteller elixir is dan geen overbodige luxe. Samen met het verdwijnen van de symptomen, bouw je dan ook de dosis af.
Verder weten ook weinig mensen dat de vlierbes je kan sparen van vervelende koortsblaasjes. Merk je dat trekkerige gevoel op dat je meestal waarneemt net voor het uitbreken van een koortsblaasje, neem dan vlierbessensiroop of -elixir in en de kans is groot dat je koortsblaasjes wegblijven.
Dank u Ann, voor de goede tip: goed voor de winter door te komen als men een oudendom heeft moet men al oppassen en goed verzorgen om niet ziek te worden! Groetjes, Lena
Perfecte timing Anntje, of beter net iets te laat 😉 want ik heb net een koortsblaasje. Festivalkoorts hé 😉 Supertip in elk geval! Dat wordt mijn vlierbeste vriend. xx
Ja Ann het is beter voor komen dan genezen, en dank u voor die goede tip.Rita
Bedankt, ik ken het al van kindsaf maar wat je over het gebruik (frequentie) meegeeft is heel nieuw! Ga da zekers uitproberen. grtz
Goede morgen Anntje,
Graag had ik een goed recept ontvangen hoe ik juist vlierbessensiroop maak.
Dag Karel,
Een recept vind je hier: http://kruidigleven.be/blog/kruidenremedies/mijn-drie-favoriete-vlierbesrecepten/
ik heb gisteren 3,5 liter vliersiroop gemaakt, de kleinkinderen zijn er zot van
Haha, ja, het is ook echt superlekker hé.
besteAnntje,
dank je voor de super tip:):)
zou u me eventueel mee op je listing kunnen zetten om jouw lezersbrief mee te kunnen ontvangen aub ?
hartelijk dank,
adelheid
Hallo, ik heb vlierbessen uitgeperst en dit sap in mijn diepvries gestoken om eventueel confituur te maken. Hoe doe ik dit het best of wat kan ik nog doen met dit sap. Ik heb er ongeveer twee liter.
vriendelijke groeten
Heidi