Koffie is lekker. Teveel Koffie is óók lekker. De gevolgen: licht gezwollen gewrichten, een binnenste buiten gedraaide maag en een hoofd dat gevuld is met een kolossale watten bol in plaats van met grijze massa zijn niét zo lekker.

Wat is dat toch met de mens en zijn neiging tot lichte mishandeling van zichzelf? 🙂 Het is een raar fenomeen: mensen wéten wat goed voor hen is: veel beweging, gezond eten, genoeg slapen en rusten en tóch doen ze het vaak niet. In mijn persoonlijke geval hoort ook géén koffie in dat rijtje thuis. Zero, nul, nikske van dat zwarte spul. Als ik dat doe, dan vlieg ik los over de wasdraad van vitaliteit. Zo’n twee maanden hield ik het vol. Of nee, volhouden is eigenlijk een verkeerd woord hier: twee maanden ging het eigenlijk gewoon vanzelf. Maar dan, op een onbewaakt moment, sloop ineens het monster der hardnekkige slechte gewoonten terug binnen.

Gelukkig kan ik het monster steeds sneller opnieuw de deur wijzen. En gelukkig zijn er al die kruiden die mee helpen om de gevolgen die het monster naliet, te verzachten.

Moerasspirea (Filipendula ulmaria) is er daar ééntje van. De verrukkelijke geur van deze delicate, fluffy witte bloemetjes kan je op dit moment opsnuiven op alle plaatsen waar het goed vochtig is: langs vochtige weilanden, aan slootkanten, aan oevers van riviertjes of vijvers en in vochtige bossen. Moerasspirea heeft als bijnaam “Koningin der weiden” en was samen met watermunt en ijzerhard één van de kruiden die volgens de toenmalige druïden heilig was. De bloemen worden nog altijd verwerkt in cider en kruidenwijn om er een honingachtige smaak en geur aan te geven.

Tegenwoordig is moerasspirea gekend als één van de beste kruiden met een onstekingswerende en pijnstillende werking, waardoor het veel gebruikt wordt bij pijnlijke spieren, stramme gewrichten, artrose en artritis, jicht en rugpijn. Dit komt doordat dit kruid salicylverbindingen bevat, die in je lichaam de werking van een ‘natuurlijke aspirine’ uitoefenen. De naam van het aspirientje is dan ook ontleend aan de oorspronkelijke botanische naam van de moerasspirea: ‘Spiraea ulmaria’. Aangezien het salicylzuur in het kruid altijd vergezeld wordt van andere stoffen die bijwerkingen neutraliseren, zal je van moerasspirea niet dezelfde bijwerkingen krijgen als van een aspirientje, zoals een vervelend gevoel in je  maag.

Integendeel zelfs: moerasspirea blinkt uit als remedie bij maagklachten en verteringsproblemen. Het is een superdeluxe kruid als je vaak last hebt van vervelende maagoprispingen en zelfs bij maagwandontstekingen heeft het al zijn werkzaamheid bewezen. Het beschermt tegen maagzweren en is ook heel effectief bij diarree en krampen. Moerasspirea staat ook bekend als ‘bloedzuiverend‘ kruid, wat wil zeggen dat het al de organen die instaan voor het soepel en zuiver houden van je lichaam (nieren, darmen, lever) ondersteunt.

En vooral: moerasspirea verzacht de gevolgen van de greep van het monster. Een thee van moerasspirea met basilicum, kamille, kaasjeskruid en citroenverbena zorgt ervoor dat ik het monster ook deze keer weer met gemak zal overwinnen. En zo zal het zijn!

P.S. Moerasspirea is een veilig kruid. Toch heeft het een aantal contra-indicaties:

– Als je overgevoelig bent aan salicylaten en aspirine.

– Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

– Als je een actieve, bloedende maagzweer hebt (vanwege het bloedverdunnend effect).

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

 1. Jerry De Weerdt

  Dag Anntje,

  gebruik je dan enkel de bloesems van de moerasspirea, of ook het blad?
  En kan je de bloesems ook drogen en bewaren?

  1. Anntje

   Persoonlijk gebruik ik enkel de bloesems. De blaadjes worden weinig gebruikt. Je kan ze zeker en vast drogen en bewaren. Doe ik sowieso voor in thee.

  2. DB

   Lavendelthee met honing….

 2. Rita Van Wichelen

  Wij hebben moerasspirea altijd gebruikt als bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Ik heb mijn vader nog horen vertellen dat dit gebruikt werd door mensen die gemakkelijk last hadden van nierstenen. Deze zouden natuurlijk afvloeien door thee te drinken van moerasspirea.

  1. Anntje

   Dat klopt helemaal, Rita. Moerasspirea wordt inderdaad ook gebruikt als preventie van nierstenen. Bedankt voor je aanvulling!

 3. marleen Van de Vyver

  Dag Anntje,

  Mag moerasspirea samen met medicatie gebruikt worden?

  1. Anntje

   Dat hangt er van af met welke medicijnen. Moerasspirea kan je best niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners, medicijnen tegen hartritmestoornissen, hartglycosiden, lithium, diuretica en astmamedicijnen. Als je medicijnen neemt, vraag dan altijd eerst aan je arts of het OK is om daarbij een kruid te gebruiken.

 4. Hallo!

  Je hebt echt een super overzichtelijke handige leuke inspirerende website/blog!
  Ik las over het heil van Moerasspirea en vroeg me af waar en in welke vorm je dat makkelijk kunt vinden/kopen.

  Groetjes,
  Marijke

  1. Anntje

   Dankjewel!
   Als ik me niet vergis, kan je moerasspirea in tinctuur kopen van het merk ‘La drôme provençale’ in de natuurwinkel. Succes!

   1. Dominique

    Anntje, Tinctuur of thee van Moerasspirea! Wat zou het snelst werken? Moerasspirea is ook een adjuvans.
    Met welke andere kruiden zou Moerasspirea zijn geneeskrachtige werking beter maken?

    1. Anntje Peeters

     Normaal gezien werkt tinctuur het snelst, omdat het het meest geconcentreerd is. Sommige mensen moeten echter voorzichtig zijn met de alcohol (bij maagklachten). Adjuvans: hangt er vanaf voor welke indicatie je de moerasspirea precies wil inzetten.

 5. pascale

  hoi ann

  proficiat met je site of blog
  ik heb het eindelijk gevonden.jij weet precies heel veel over gezondheid.
  ik ga nog wat rondsnuffelen

  grtjs pascale

 6. elly ceelen

  dank je voor de moerasspirea
  heel goed van pas voor mijn gekneusde spieren en gewrichten .

  Elly

 7. Marina

  Dag Anntje, Dus de bloempjes van de moerasspirea kan je drogen voor thee. Kan je er ook tinctuur van maken? Ook met wodka 40° en 6 weken laten trekken??? Inname : 30dr/dag???
  Bedankt voor je antwoord.
  Gtjs
  Marina

  1. Anntje Peeters

   Helemaal correct!

Geef een reactie