Het aantal voorschriften voor maagzuurremmers stijgt jaarlijks met 7%. Volgens de laatste statistieken werden er het voorbije jaar zo’n 270 miljoen dagdosissen van dit medicijn verkocht. Een grapje dat de overheid ruwweg zo’n 70 miljoen euro per jaar kost. En dat terwijl zure oprispingen en een zwaar gevoel in de maag – klachten waarvoor deze medicijnen worden ingenomen – heel eenvoudig op te lossen zijn met kruiden.

Het is belangrijk om te weten dat zure maagoprispingen meestal helemaal niet veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur, maar wel net door te weinig maagzuur! Het zuur in je maag is broodnodig om de rest van je spijsvertering in gang te zetten, je vertering optimaal te laten verlopen én ervoor te zorgen dat de klep die tussen je maagingang en je slokdarm zit, volledig sluit. Te weinig maagzuur betekent een onvolledige vertering en een slecht sluitende klep, met alle gevolgen vandien: opgeblazen gevoel, zure oprispingen en een zwaar gevoel in de maag.

Maagzuurremmers lijken misschien onschuldig, maar zijn dit helemaal niet. Ze veroorzaken een vicieuze cirkel die op termijn je spijsvertering compleet verstoort. Gevolg? Misselijkheid, diarree en – paradoxaal genoeg – soms ook reflux. De zure maagomgeving is ook een belangrijke barrière tegen ziekteverwekkers. Wordt die zuurtegraad aangetast door maagzuurremmers, dan ligt de weg voor ziekteverwekkers open, met meer maag-darminfecties en luchtweginfecties tot gevolg. Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan verder ook leiden tot een tekort aan magnesium, vitamine B12 en een verhoogd risico op botbreuken en zelfs diabetes. Na het stopzetten van de behandeling treedt ook vaak reflux op, doordat het lichaam gewend raakte aan de maagzuurremmers.

Een kennis van me – ik zal haar voor het gemak Betty noemen – nam deze medicijnen al jaren in. Tot ze op een dag op het nieuws hoorde dat maagzuurremmers volgens een Duitse studie in verband werden gebracht met dementie op latere leeftijd. Dat was volgens haar toch wel echt beangstigend, waardoor ze naar een alternatief zocht. En nu is het een vast gegeven dat als iemand tegen mij het woord ‘maagzuur’, ‘slechte vertering’ of ‘opgeblazen’ uitspreekt, mijn brein meteen ‘BITTERS’ roept. Bitters kan je maken door een combinatie van bittere kruiden te laten trekken in een alcohol, bijvoorbeeld wodka. Ze zorgen ervoor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd, die op hun beurt een signaal naar de spijsverteringsorganen sturen om alles in gereedheid te brengen voor een optimale vertering. Ze zijn hét middel bij uitstek om een variatie aan spijsverteringsklachten het hoofd te bieden en eigenlijk zou iedereen ze in huis moeten hebben.

Om een lang verhaal kort te maken: ik gaf Betty een flesje bitters mee en vertelde haar dat ze die best een kwartier voor elke maaltijd kon innemen. Een tijdje nadien kreeg ik een mailtje met de volgende mededeling: “Het bitter helpt echt! Ik neem nu al 14 dagen geen Pantomed (maagzuurremmer) in, super, ben zo content.” Tot op vandaag, zo’n twee maanden na deze mail, is Betty nog steeds ‘maagzuurremmervrij’ en neemt ze gewoon haar bitters voor iedere maaltijd in. En dan te bedenken dat ze tot jaren voordien niet zonder deze medicijnen kon! Dit is weer zo’n schitterend voorbeeld van hoe kruiden kleine kwaaltjes gewoon wegbonjouren. En, een belangrijk detail: deze bittere kruiden hebben in tegenstelling tot de maagzuurremmers géén bijwerkingen!

Wil je zelf ook bitters maken? Dan kan je dat doen met een kruidje dat je nu overal mooi kan zien bloeien, namelijk kamille.

Je maakt het als volgt:

Ingrediënten:

4 gram gedroogde kamillebloemetjes of 8 gram verse

8 gram verse sinaasappelschil (van een bio sinaasappel)

1 theelepel verse citroenschil (van een bio citroen)

1 theelepel gedroogde gentiaanwortel

1 theelepel verse, geraspte gember

2 eetlepels honing

ongeveer 500 ml wodka van 40 %

Werkwijze: 

Doe alle kruiden in een glazen pot en overgiet met de wodka. Laat minimum twee weken, maar liefst zes weken trekken en zeef af. Meng met de honing en vul af in donkere flesjes. Begin met voor elke maaltijd de kleinst mogelijke dosis in te nemen (ongeveer tien druppels) en voer op tot de dosis die voor jou werkzaam is.

De bitters die ik voor Betty maakte, waren gemaakt met Griekse alant en paardenbloemwortel in plaats van met kamille als basiskruid. Alant werkt iets sterker, maar dat wordt in dit recept dan weer opgevangen door de gentiaan, die héééél erg bitter is.

OPGELET: gebruik geen bitters als je een maagbreuk of maagzweer hebt.

Heb jij ook last van zo’n opgeblazen gevoel of van zure oprispingen? Deel dan zeker met ons hieronder in de commentaren hoe jij dit probeert aan te pakken!

 

Deel deze pagina: