Het aantal voorschriften voor maagzuurremmers stijgt jaarlijks met 7%. Volgens de laatste statistieken werden er het voorbije jaar zo’n 270 miljoen dagdosissen van dit medicijn verkocht. Een grapje dat de overheid ruwweg zo’n 70 miljoen euro per jaar kost. En dat terwijl zure oprispingen en een zwaar gevoel in de maag – klachten waarvoor deze medicijnen worden ingenomen – heel eenvoudig op te lossen zijn met kruiden.

Het is belangrijk om te weten dat zure maagoprispingen meestal helemaal niet veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur, maar wel net door te weinig maagzuur! Het zuur in je maag is broodnodig om de rest van je spijsvertering in gang te zetten, je vertering optimaal te laten verlopen én ervoor te zorgen dat de klep die tussen je maagingang en je slokdarm zit, volledig sluit. Te weinig maagzuur betekent een onvolledige vertering en een slecht sluitende klep, met alle gevolgen vandien: opgeblazen gevoel, zure oprispingen en een zwaar gevoel in de maag.

Maagzuurremmers lijken misschien onschuldig, maar zijn dit helemaal niet. Ze veroorzaken een vicieuze cirkel die op termijn je spijsvertering compleet verstoort. Gevolg? Misselijkheid, diarree en – paradoxaal genoeg – soms ook reflux. De zure maagomgeving is ook een belangrijke barrière tegen ziekteverwekkers. Wordt die zuurtegraad aangetast door maagzuurremmers, dan ligt de weg voor ziekteverwekkers open, met meer maag-darminfecties en luchtweginfecties tot gevolg. Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan verder ook leiden tot een tekort aan magnesium, vitamine B12 en een verhoogd risico op botbreuken en zelfs diabetes. Na het stopzetten van de behandeling treedt ook vaak reflux op, doordat het lichaam gewend raakte aan de maagzuurremmers.

Een kennis van me – ik zal haar voor het gemak Betty noemen – nam deze medicijnen al jaren in. Tot ze op een dag op het nieuws hoorde dat maagzuurremmers volgens een Duitse studie in verband werden gebracht met dementie op latere leeftijd. Dat was volgens haar toch wel echt beangstigend, waardoor ze naar een alternatief zocht. En nu is het een vast gegeven dat als iemand tegen mij het woord ‘maagzuur’, ‘slechte vertering’ of ‘opgeblazen’ uitspreekt, mijn brein meteen ‘BITTERS’ roept. Bitters kan je maken door een combinatie van bittere kruiden te laten trekken in een alcohol, bijvoorbeeld wodka. Ze zorgen ervoor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd, die op hun beurt een signaal naar de spijsverteringsorganen sturen om alles in gereedheid te brengen voor een optimale vertering. Ze zijn hét middel bij uitstek om een variatie aan spijsverteringsklachten het hoofd te bieden en eigenlijk zou iedereen ze in huis moeten hebben.

Om een lang verhaal kort te maken: ik gaf Betty een flesje bitters mee en vertelde haar dat ze die best een kwartier voor elke maaltijd kon innemen. Een tijdje nadien kreeg ik een mailtje met de volgende mededeling: “Het bitter helpt echt! Ik neem nu al 14 dagen geen Pantomed (maagzuurremmer) in, super, ben zo content.” Tot op vandaag, zo’n twee maanden na deze mail, is Betty nog steeds ‘maagzuurremmervrij’ en neemt ze gewoon haar bitters voor iedere maaltijd in. En dan te bedenken dat ze tot jaren voordien niet zonder deze medicijnen kon! Dit is weer zo’n schitterend voorbeeld van hoe kruiden kleine kwaaltjes gewoon wegbonjouren. En, een belangrijk detail: deze bittere kruiden hebben in tegenstelling tot de maagzuurremmers géén bijwerkingen!

Wil je zelf ook bitters maken? Dan kan je dat doen met een kruidje dat je nu overal mooi kan zien bloeien, namelijk kamille.

Je maakt het als volgt:

Ingrediënten:

4 gram gedroogde kamillebloemetjes of 8 gram verse

8 gram verse sinaasappelschil (van een bio sinaasappel)

1 theelepel verse citroenschil (van een bio citroen)

1 theelepel gedroogde gentiaanwortel

1 theelepel verse, geraspte gember

2 eetlepels honing

ongeveer 500 ml wodka van 40 %

Werkwijze: 

Doe alle kruiden in een glazen pot en overgiet met de wodka. Laat minimum twee weken, maar liefst zes weken trekken en zeef af. Meng met de honing en vul af in donkere flesjes. Begin met voor elke maaltijd de kleinst mogelijke dosis in te nemen (ongeveer tien druppels) en voer op tot de dosis die voor jou werkzaam is.

De bitters die ik voor Betty maakte, waren gemaakt met Griekse alant en paardenbloemwortel in plaats van met kamille als basiskruid. Alant werkt iets sterker, maar dat wordt in dit recept dan weer opgevangen door de gentiaan, die héééél erg bitter is.

OPGELET: gebruik geen bitters als je een maagbreuk of maagzweer hebt.

Heb jij ook last van zo’n opgeblazen gevoel of van zure oprispingen? Deel dan zeker met ons hieronder in de commentaren hoe jij dit probeert aan te pakken!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 32 reacties

 1. Ik neem zelf al meer dan 10 jaar een dubbele dosis Pantomed, met de nodige gezondheidsproblemen als gevolg. Ik heb al een aantal keer geprobeerd die dosis te verminderen, maar ben er nog nooit in geslaagd. Ik ga dit drankje dus zeker eens uitproberen. Zweedse kruidenbitters, is dat trouwens ook een alternatief hiervoor? Heb je trouwens nog tips hiervoor? Ik was al een tijdje van plan terug een poging te doen, maar jouw artikel heeft me over de streep getrokken. Ik moet en zal van die maagzuurremmers af geraken!

  1. Hoi Linda, in Zweedse kruidenbitters zitten vaak ook senna, waar ik geen fan van ben omdat het een sterk laxantium is wat je darmen op de duur lui kan maken.

 2. Hoi Anntje,
  Heel erg bedankt om dit recept met ons te delen.Zelf slik ik ook al héél (véél te) lang die Pantomed (die als vervelende bijwerking depressiviteit heeft).Ik ga zo snel mogelijk aan de slag om dit bitter te maken!
  Keep up the good work 😛 😀 <3

 3. Zalig !!! Ik neem ook al enkele maanden maagzuurremmers (slokdarm zat vol zweertjes van het maagzuur) maar ik durf er nog ni mee stoppen , volgens de specialist moet ik die levenslang blijven nemen maar dat zie ik zelf niet zitten. Ik heb wel paardebloemtinctuur gemaakt en daar neem ik zo’n 40 dr voor de maaltijd van in maar zonder omeprazol kwam na 2 dagen het maagzuur al terug. Zou dit recept dan beter werken ? En kan ik de gentiaanwortel vervangen door paardebloemwortel of is het beter met alant én gentiaan?

  1. Dag Ilonka, als de paardenbloemwortel voor jou niet voldoende was, dan zou ik de gentiaan er zeker wel bijdoen hoor, want dat is een superbitter. Heel stimulerend. Ik zou alant, paardenbloemwortel én gentiaan nemen, aangevuld met de andere kruiden uit het recept. Succes!

   1. Hoi Anntje, neem ik dan maar 1 theelepel van alant , gentiaan en paardebloemwortel of mag dat ook meer zijn ?

    1. Hoi Ilonka, ik kopieer even het recept dat ik voor Betty klaarmaakte:
     Alantbitters:
     50 g paardenbloemwortel
     20 g alantwortel
     10 g engelwortel
     10 g venkelzaad
     3 kruidnagels
     2 kardemomzaadjes
     1 biologische sinaasappel, in stukken gesneden

     Dit is voor ongeveer 1 liter wodka

     1. Merciekes Anntje , ga ik zeker proberen .

 4. Hoi Anntje,
  Dankjewel voor dit recept. Bijna een jaar lang had ik erge last van maagpijn door stress, en de maagzuurremmers maakten het inderdaad alleen maar erger.
  Ik ben ermee gestopt en op zoek gegaan naar ondersteunende kruiden en voeding. Ik heb al dankbaar gebruik gemaakt van je recepten, waarvan dagelijks kruidenijsthee en teunisbloemtinctuur. En… het helpt. Jammer genoeg heb ik aan de klachten wel een glutenovergevoeligheid overgehouden (waarvan ik hoop dat ze ooit spontaan verdwijnt…).
  Nu heb ik veel minder last van maagzuur, maar ik wil toch graag deze tinctuur proberen om mijn maag verder te helpen herstellen. Maar…. in wodka zit vaak gluten. Is er iets anders dat ik als basis voor deze tinctuur kan gebruiken? En bestaat er misschien een kruidje dat helpt tegen glutenovergevoeligheid?

  1. Hoi Marie, dankjewel voor je reactie. Ik ben blij dat je baat hebt bij de kruidjes en de tinctuur van teunisbloem (heb je daar al eens aan geroken? Hij ruikt goddelijk!). Je kan de tinctuur ook maken met een andere sterke drank waarin geen suiker zit, bijvoorbeeld cognac of witte rum van minstens 40%. Een kruid tegen glutenovergevoeligheid bestaat er helaas niet. Er valt wel veel te schrijven over de werking van de spijsvertering en glutenovergevoeligheid. Volgend jaar rond het voorjaar zou mijn nieuwe boek, dat deels ook daarover zal gaan, bij de boekhandels liggen. Ondertussen wens ik je al veel succes met de bitters. Die zullen waarschijnlijk al wel veel veranderen voor je.

 5. Soms kan een eetlepel appelciderazijn ook een oplossing bieden, want het kan evengoed zijn dat je niet te veel maagzuur hebt maar eerder een te kort aan maagzuur zoals bij mij en geeft dezelfde klacht, nl. zure oprisping en zware maag. Probleem is dat veel mensen maagzuurremmers nemen terwijl ze eigen een te kort aan maagzuur hebben, dus eerst die appelazijn proberen, weet je meteen wat jouw probleem is.

  1. Hoi Kristine, interessant! Kun je hier wat meer over vertellen? Doe je dit voor de maaltijd dan? of gewoon enkele keren per dag? Groetjes Ellen

 6. Het staat klaar voor over zes weken, ben heel benieuwd. Slik al jaren maagzuurremmers en wil daar heel graag van af. Telkens als ik het probeer krijgt de chiropracter mijn rug niet meer recht, brandend maagzuur en reflux. Ik ben benieuwd!

  1. Veel succes, Marion! Je begint best me de laagst mogelijke dosis en bouwt zo geleidelijk aan op. Goed verdunnen in water, anders kan de alcohol nogal hard zijn voor je maag.

 7. Ik lees dat je de kruiden moet laten trekken in wodka. Mag dat ook Rum zijn? Ik heb dat namelijk staan.

  1. Je kan best een neutrale sterkedrank hiervoor gebruiken, An. Witte rum is OK. Gewone rum zou ik er niet voor gebruiken.

 8. Je kruiden tegen maagproblemen staan klaar,nu nog 6weken wachten.
  Heb intussen al elke dag voor de maaltijd thee gedronken van gentiaanwortel
  en kamille en mijn zure oprispingen zijn verdwenen.
  Ik wil je dus bedanken voor je goede raad!

 9. Hallo, ik heb dit receptje ook eens uitgeprobeerd,
  Na jaren lang pantomed 40mg te nemen. Resultaat terug Zuur en pijn. Nam ongeveer 30 druppels voor de maaltijd. Mag ik direct stoppen met pantomed of gelijkelijk. Ik zou der graag vanaf willen van pantomed maar het lukt me niet. Grt patrick
  aan.

  1. Dag Patrick, ik mag je uiteraard geen medisch advies geven. De druppeltjes mag je niet gebruiken als je een maagbreuk hebt. Dus eerst even dat uitsluiten. Ook zou het kunnen dat je geleidelijker aan moet beginnen met de druppeltjes, dus eerst een tijdje maar 10 druppels en dan opvoeren tot de dosis die voor jou werkt. Je verdunt de druppels toch in water? En met welke drank heb je ze gemaakt?

   1. Beste Anntje
    Ik heb het recept gebruikt die hier op stond.
    Dit heb ik klaar gemaakt met wodka.
    Als ik het goed begrijp zal dit niet voor
    Mij zijn want ik zit met breuk juist boven de maag . Zal moeten verder doen met pantomed
    Grt patrick

    1. Hoi Patrick, Oei, nee, dan zijn de bitters inderdaad niet geschikt. Het is een mechanisch probleem dan hé en dat kan je helaas niet met kruiden oplossen. Ik had het bij in de blog moeten zetten! Sorry! Ik zet het er nu bij.

 10. Hoi Anntje, Waar kan ik de ingrediënten voor jouw recept van Betty vinden?
  Of kan ik deze bereiding ook al klaargemaakt kopen? Ik kan haast niet wachten om het uit te proberen ☺️. Alvast bedankt!

 11. Hallo, volgens mijn NKO-arts heb ik gezwollen tongamandelen door reflux. Ik merk zelf eigenlijk niets van die reflux, bedoel dat ik geen last heb van zure oprispingen ed, heb wel regelmatig een zwaar gevoel in de maag. Kan ik deze kruiden ook hiervoor gebruiken of heb je een ander voorstel? Alvast bedankt.

 12. Beste Anntje, kan ik de klaargemaakte tinctuur ook bij jou kopen?
  Mvg, Vera

  1. Dag Vera, ik verkoop helaas geen tincturen.

 13. Beste,

  Kan je dit preparaat ook kant en klaar krijgen?
  Ik neem reeds jaren pantomed40, en nu naar 20, maar veel last terug,

  1. Hoi Nathalie, helaas kan je het niet kant en klaar krijgen, maar het is echt heel makkelijk zelf te maken. Succes! Anntje

 14. Hoi, je schrijft dat je het niet mag gebruiken bij maagzweren.. Of is het alleen niet aan te raden bij een maagbreuk? Zelfs bij een maagzweer lijkt het me niet de beste weg om jarenlang pantomed in te nemen…

  1. Hoi Ellen, sowieso moet ik uit voorzorg toch echt vermelden dat het niet geschikt is om in te nemen bij een maagzweer. Proberen op eigen risico dus…

Geef een reactie

Sluit Menu