Wat kan het héérlijk zijn om het leven te voelen bruisen in jezelf, om onbezorgd en vrij te zijn en met al je zintuigen te genieten van het leven. Helaas zitten velen onder ons tegenwoordig vast in de greep van de dagelijkse ratrace. Zonde, want het is nu eenmaal een feit dat je het leven niet ten volle kan ervaren als je jezelf constant voorbij holt op weg naar de volgende afspraak of als je gedachten zich in je hoofd voortdurend in hetzelfde cirkeltje bewegen.

Kruiden kunnen op vele vlakken ondersteunen, maar kunnen de anti-stress klus uiteraard niet alleen klaren. Ze hebben jouw hulp daarvoor nodig. Daarbij is het erg belangrijk om te weten dat het leven pas écht goed kan stromen als je zoveel mogelijk je eigen tempo volgt. Voor sommigen ligt dat tempo van nature hoog, anderen hebben een trager tempo. Doe je de dingen zoveel mogelijk op jouw persoonlijke tempo en vul je dat aan met (één van) de volgende drie zenuwversterkende kruiden, dan zal je merken dat stress veel minder vat op je heeft.

1. Haver (Avena sativa)

Haver is wat mij betreft hét kruid bij uitstek voor een sterk zenuwstelsel en emotionele balans. Het wordt op twee manieren gebruikt:

 • van het haverstro kan je een hele sterke kruidenthee maken (15 gram kruid op 1 liter heet water, een hele nacht laten trekken) die je zenuwstelsel vooral voedt doordat hij zo rijk is aan zenuwversterkende B-vitaminen.
 • van de onrijpe vrucht kan je een tinctuur maken (of kopen) die ondersteunend kan werken bij lage stressbestendigheid en bij burn-out.

Het is belangrijk om te weten dat haver een ‘groenteachtig’ kruid is. Het werkt daarom cumulatief: dat wil zeggen dat je het kruid een aantal weken moet innemen vooraleer je de weldadige werking ervan zal ervaren.

2. Meidoorn (Crataegus spp.)

Dit prachtige kruid werkt als tonicum en is – net als haver – een kruid dat je op langere termijn moet gebruiken om de werking ervan te voelen. Meidoorn is bij ons vooral gekend om zijn uitermate positieve werking op het hart, terwijl het in andere Europese landen, zoals Italië, net vooral bekend staat om zijn kalmerende werking. Meidoorn is een kruid dat ik persoonlijk dagelijks gebruik onder tinctuurvorm en dat me – als introvert persoon – toch de courage en de durf geeft om dingen te doen die ik eigenlijk niet durf. Als je begrijpt wat ik bedoel. Meidoorn voelt een beetje zoals een goed gesprek met iemand die rotsvast in je gelooft en die je daardoor vertrouwen in het leven en in jezelf geeft.

3. Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een kruid voor als je instant effect wil zien. Een kruid dat je uit de nood helpt als je zo gestresst bent dat je er niet meer van kan slapen en er zelfs huilbuien van krijgt. Citroenmelisse helpt ook fenomenaal om zenuwen onder controle te krijgen. Thee van citroenmelisse werkt hiervoor naar mijn gevoel het best. Ik maak hem door 5 eetlepels gedroogde citroenmelisse en één eetlepel citroenverbena te overgieten met een liter heet water en een kwartier te laten trekken. Afzeven en opdrinken met honing. En daarna vraag je je dan af waarom je je vijf minuten eerder toch nog zo druk zat te maken.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 12 reacties

 1. Ilonka

  Wat heb je dat weer mooi verwoord Anntje , mijn meidoorntinctuur staat al een tijdje te trekken ,ga hem laten staan tot de bessen rijp zijn . Maar ik heb ondervonden dat ik ook rustig word van rozenelixir. Ik heb ondertussen rozenstruiken gevonden en heb 2 flesjes heerlijke rozensiroop gemaakt en binnen 6 weken is mijn elixir klaar !

  1. Tanya

   Mag ik vragen, hoe maak je de rozenelixer

  2. Anntje Peeters

   Super! Geniet ervan!

 2. Dominique

  Interessant Anntje, Ik wist niet dat citroenmelisse zo’n antistress werking had! 5 eetlepels is natuurlijk niet weinig!

 3. monique pauwels

  Anntje, mag je de haver- en de meidoorntinctuur samen gebruiken en daarnaast de thee van citroenmelisse. Neem momenteel de lindebloesem en kamille. Zijn de vorige meer specifiek voor stress?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Monique, ja hoor: je mag haver en meidoorn zonder problemen samen gebruiken. En ook de theetjes van citroenmelisse kunnen erbij. Je kan de thee eventueel ook afwisselen met lindebloesem en kamille.
   Kamille en citroenmelisse werken meer instant. De andere kruiden bouwen je stresstolerantie beetje bij beetje op. Dat is zowat het verschil in werking.

   1. monique pauwels

    Bedankt ! waar kan je de meest kwalitatieve tinctuur van haver en meidoorn kopen waarvan u weet dat ze OK zijn.
    Deze middelen zijn voor stressbestendigheid, maar wat heeft veel effect op de slaap (inslapen en doorslapen).

    1. Anntje Peeters

     Dag Monique, persoonlijk gebruik ik het meest zelfgemaakte tincturen, maar de tincturen van La drôme provençale zijn ook heel goed.
     Voor de slaap zou ik eerder passiebloemtinctuur aanraden.

 4. tineke

  Ik weet wat je bedoelt 🙂 En de zin ‘Meidoorn voelt een beetje zoals een goed gesprek met iemand die rotsvast in je gelooft en die je daardoor vertrouwen in het leven en in jezelf geeft’ vind ik zo geweldig. Dankjewel voor de tips.

 5. Marina

  Hallo, heel erg bedankt voor de tips tegen stress. Graag had ik geweten wat
  1.onrijpe vrucht van haver is, want ik wil er tinctuur van maken en hoe tinctuur te maken?
  2.hoe tinctuur van meidoorn maken?
  Heel hartelijk bedankt voor je antwoord.
  Gtjs
  Marina

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina, de onrijpe vrucht van haver kan je nu helaas niet meer oogsten. Je zal het dus moeten doen met een gekochte ‘Avena sativa’ tinctuur.
   Het recept voor meidoorntinctuur vind je hier op de site. Succes!

Geef een reactie