De meimaand brengt elk jaar opnieuw overvloed. Alle kruiden lijken zowat tegelijkertijd het idee te hebben om te gaan groeien of bloeien. Voor onze-lieve-vrouwe-bedstro is dat niet anders. Dit mooie plantje met frêle, witte bloemetjes is familie van het kleefkruid, maar wordt anders dan haar klevend broertje ook vaak in tuinen gezet als mooie bodembedekker. De boomgaard rond het huis waarin ik opgroeide, kreeg elke lente opnieuw een wit tapijt door dit mooie kruidje. Dat zag er ongeveer zo uit:
Maar bedstro is niet alleen een prachtig plantje, het is wat mij betreft ook zowat het enige kruid dat na het drogen zo lekker ruikt. Bedstro werd vroeger om die reden ook ‘tasjeskruid‘ genoemd. Vrouwen droogden het en maakten er geurzakjes mee die ze in hun handtas stopten. Die handtas rook daarna zalig naar een mengeling tussen vanille, honing en vers hooi. De inhoudsstof die voor deze lekkere geur verantwoordelijk is – coumarine – wordt tegenwoordig zelfs ook synthetisch nagemaakt om te gebruiken in parfums. Het is dus echt de moeite waard om zelf wat bedstro te drogen. Je badkamerkast en kleerkast zijn er bijvoorbeeld ook heel blij mee. Let er wel op dat je het kruid eerst moet drogen vooraleer het begint te geuren.
Bedstro is geen remedie die ik persoonlijk gebruik voor medicinale toepassingen, maar in de traditionele literatuur kan je wel lezen dat het kruid gebruikt werd om goed te kunnen slapen en als zenuwversterkend kruid. Het zou ook de spijsvertering bevorderen, krampen verzachten en de lever ondersteunen. Gebruik je teveel bedstro, dan kan hoofdpijn en duizeligheid het gevolg zijn.
Met bedstro kan je wel een overheerlijk drankje maken dat al sinds de negende eeuw in de streek van Aarlen gemaakt wordt: Maitrank. Je kan het maken op de volgende manier:
Ingrediënten:
1 fles droge witte wijn
12 takjes onze-lieve-vrouwe bedstro (geplukt voor of tijdens de bloei, maar niet na de bloei, aangezien het kruidje dan nog maar weinig smaak heeft)
30 g suiker
1 bio sinaasappel, met schil in stukken gesneden
35 ml cognac of cointreau
Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in een grote, glazen pot en laat 48 uur macereren. Roer af en toe om. Zeef vervolgens de kruiden en de sinaasappel uit de drank en serveer koel met een schijfje sinaasappel.
Tip: De stukjes sinaasappel uit de Maitrank kan je samen met andere sinaasappels verwerken tot marmelade, die dan een lekkere Maitrank touch krijgt. Santé!