De meimaand brengt elk jaar opnieuw overvloed. Alle kruiden lijken zowat tegelijkertijd het idee te hebben om te gaan groeien of bloeien. Voor onze-lieve-vrouwe-bedstro is dat niet anders. Dit mooie plantje met frêle, witte bloemetjes is familie van het kleefkruid, maar wordt anders dan haar klevend broertje ook vaak in tuinen gezet als mooie bodembedekker. De boomgaard rond het huis waarin ik opgroeide, kreeg elke lente opnieuw een wit tapijt door dit mooie kruidje. Dat zag er ongeveer zo uit:

Galium, odoratum

Maar bedstro is niet alleen een prachtig plantje, het is wat mij betreft ook zowat het enige kruid dat na het drogen zo lekker ruikt. Bedstro werd vroeger om die reden ook ‘tasjeskruid‘ genoemd. Vrouwen droogden het en maakten er geurzakjes mee die ze in hun handtas stopten. Die handtas rook daarna zalig naar een mengeling tussen vanille, honing en vers hooi. De inhoudsstof die voor deze lekkere geur verantwoordelijk is – coumarine – wordt tegenwoordig zelfs ook synthetisch nagemaakt om te gebruiken in parfums. Het is dus echt de moeite waard om zelf wat bedstro te drogen. Je badkamerkast en kleerkast zijn er bijvoorbeeld ook heel blij mee. Let er wel op dat je het kruid eerst moet drogen vooraleer het begint te geuren.

Bedstro is geen remedie die ik persoonlijk gebruik voor medicinale toepassingen, maar in de traditionele literatuur kan je wel lezen dat het kruid gebruikt werd om goed te kunnen slapen en als zenuwversterkend kruid. Het zou ook de spijsvertering bevorderen, krampen verzachten en de lever ondersteunen. Gebruik je teveel bedstro, dan kan hoofdpijn en duizeligheid het gevolg zijn.

Met bedstro kan je wel een overheerlijk drankje maken dat al sinds de negende eeuw in de streek van Aarlen gemaakt wordt: Maitrank. Je kan het maken op de volgende manier:

Ingrediënten:

1 fles droge witte wijn

12 takjes onze-lieve-vrouwe bedstro (geplukt voor of tijdens de bloei, maar niet na de bloei, aangezien het kruidje dan nog maar weinig smaak heeft)

30 g suiker

1 bio sinaasappel, met schil in stukken gesneden

35 ml cognac of cointreau

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten in een grote, glazen pot en laat 48 uur macereren. Roer af en toe om. Zeef vervolgens de kruiden en de sinaasappel uit de drank en serveer koel met een schijfje sinaasappel.

Tip: De stukjes sinaasappel uit de Maitrank kan je samen met andere sinaasappels verwerken tot marmelade, die dan een lekkere Maitrank touch krijgt. Santé!

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

 1. Nicky Caplin

  Ik borduur zakjes en dan steek ik er de gedroogde lieve-vrouwe-bedstro in, om aan de bedsponde te hangen of naast het hoofdkussen te leggen… Heerlijke nachten ga je ermee tegemoet! Meestal dienen de zakjes die ik maak als geboortegeschenkje.

 2. Dominique

  Ik zou poepeloere zijn moest ik zoiets drinken :-)))

  1. Anntje Peeters

   Hangt ervan af hoeveel je ervan drinkt, hé Dominique. 🙂

 3. Mieke van Steyvoort

  Een vraagje, mijn tuin zit bomvol kleefkruid. kan ik dat ook gebruiken in hetzelfde recept ? Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Helaas Mieke, dat zou niet lekker smaken.

 4. Rita

  Ik ga het zeker proberen,ziet er lekker uit en cointreau is ook zeer lekker,
  kan niet anders of dat gaat goed smaken,dank je wel om het recept te delen,

 5. maria tigani

  hoe hoog groeien die bloemen ? de bloemen lijken veel op die van mijn buurman en hij weet zelf niet wat voor soort het zijn ! maar ze ruiken heel lekker

  1. Anntje Peeters

   Het is een laag plantje, een bodembedekker. Groeit absoluut niet hoog.

 6. Gratiënne

  Zalig ! zo’n huis bereid aperitief. Daar begin ik vandaag nog aan. Kan die drank een tijdje bewaard worden?
  Alvast dank aan ons kruidig Anntje voor alle nuttige en lekkere tips.

  1. Anntje Peeters

   Als je er cognac bijvoegt, dan kan ie koel bewaard een aantal maanden bewaard worden. Geniet ervan!

 7. Chantal Celen

  Ik heb de zwoele zomerdrank deze avond klaar. Ik maak me alleen nog zorgen over de eventuele coumarine , aanwezig in de Onze Lieve Vrouw bedstro . Kan je mij hierover meer informatie geven aub. Bedankt, zo kunnen wij nog meer genieten van het drankje.

  1. Anntje Peeters

   Hallo Chantal, het klopt dat er in de Onze Lieve Vrouwe bedstro coumarines aanwezig zijn. Dat zijn net de stoffen die voor de goeie geur en smaak zorgen. Mocht je nu de hele fles ineens leegdrinken, dan zou het kunnen dat je er hoofdpijn van krijgt of duizelig of misselijk van wordt. De wijn wordt echter met een zodanig lage hoeveelheid bedstro gemaakt, dat er bij matig gebruik normaal gezien geen bijwerkingen mogen zijn.

   1. Chantal Celen

    Bedankt , nu nog een zwoele avond!:-)

Geef een reactie