En het is alweer bijna november! In deze periode, die ons naar de kortste dag van het jaar leidt, is het belangrijk om jezelf goed te verzorgen en je immuunsysteem een zetje te geven. Om gezond de koudere seizoenen door te komen, ben je immers afhankelijk van een sterk lichaam. Het zijn strikt genomen namelijk niet de virussen die ons ziek maken, maar wel onze eigen capaciteit om die virussen onschadelijk te maken. Verkoudheidsvirussen circuleren er in deze periode immers altijd, maar meestal zorgt ons immuunsysteem ervoor dat we niet ziek worden. Als je toch verkouden wordt, dan laat je immuunsysteem een steekje vallen: je weerstand is misschien wat verzwakt, je hebt misschien niet genoeg geslapen of je hebt teveel stress. De symptomen die je krijgt: het niezen, het hoesten of de koorts, worden vaak niet veroorzaakt door het virus zelf, maar zijn tekenen dat je afweersysteem het virus probeert onschadelijk te maken. Ga je nu die symptomen onderdrukken met hoestbedarende of koortsverlagende middelen als paracetamol, dan doe je in principe niets tegen het virus. Je maakt het je lichaam eigenlijk gewoon moeilijker om van het virus af te komen, omdat je de natuurlijke reactie ervan tegenwerkt.
Een kruid dat de schitterende capaciteit heeft om je immuunsysteem sterk te maken is Astragalus. Dit kruid is bij ons niet zo gekend, maar in het Oosten is het sinds eeuwen een vaste waarde in de medicijnkast. De wortel van dit kruid ‘traint’ je weerstand als het ware en maakt het sterker. Het zal je daarom niet veel helpen als je al een verkoudheid of griep hebt opgelopen. Het schittert daarentegen als preventief kruid. Als je het over een langere periode gebruikt, wordt je afweersysteem krachtiger en als gevolg daarvan zal je minder vaak ziek worden. Astragalus wordt daarom dan ook beschouwd als één van de belangrijkste kruiden ter preventie van griep en verkoudheid.
Daarnaast wordt dit krachtige kruid ook vaak ingezet als het immuunsysteem ontregeld is, zoals bij auto-immuunziekten en allergieën. In die gevallen helpt het op termijn om het op hol geslagen immuunstelsel te kalmeren en de immuunfunctie te herstellen.
Traditioneel wordt de gedroogde wortel meegekookt in soepen. Het makkelijkste is om bijvoorbeeld zo’n dertig gram Astragalus mee te koken in een bouillon en daar dagelijks een kopje van te drinken. Je kan ook een sterke thee maken, waarbij je een volle eetlepel gedroogde astragaluswortel op een kopje (250 ml) heet water een half uur laat trekken. Het kruid heeft een zachte, aangename smaak en de thee smaakt lekkerder als je er een beetje honing door roert. Je kan van het kruid ook een zogenaamd decoct maken: kook de Astragalus dan een twintigtal minuutjes af alvorens het te zeven.
Gedroogde Astragalus vind je makkelijk online.
Wil je meer leren over kruiden die je kan inzetten tegen herfst- en winterkwaaltjes? Doe dan mee aan de online cursus. Je leert wat het verschil is tussen kruiden die je immuunsysteem ondersteunen (en die je langdurig, preventief kan gebruiken) en kruiden die je immuunsysteem opzwepen (en die je daarom enkel kortstondig kan gebruiken). Je leert over verschillende soorten hoest en verkoudheden en hoe je ze met de meest geschikte kruiden het hoofd biedt. Na de cursus krijg je een uitgebreide PDF met recepten en een opname van de cursus toegestuurd. Je vindt alle info hier.