Ken je dat lastige gevoel dat je in je buik krijgt wanneer je darmen niet goed werken? Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt dat zijn of haar darmen ‘stilvallen’, bijvoorbeeld op vakantie. Er zijn echter ook heel wat mensen voor wie het een nieuw soort normaal geworden is dat hun darmen niet naar behoren functioneren en die letterlijk met de – sorry voor mijn woordkeuze – shit blijven zitten. Dat zorgt niet alleen voor een heel onaangenaam gevoel, het is ook helemaal niet gezond. Goed functionerende darmen zijn immers van groot belang voor je algemene fysieke én mentale gezondheid. Je zorgt er dus maar beter voor dat ze hun werk goed doen.

Wanneer je voortdurend last hebt van constipatie, is het belangrijk om allereerst te gaan kijken naar de volgende zaken:

 1. Drink je genoeg water? Te weinig vocht in je lichaam zal de stoelgang hard en droog maken, waardoor de boel niet meer makkelijk naar buiten kan.
 2. Eet je voldoende goede vetten? Heel vetarme diëten kunnen namelijk constipatie in de hand werken of verergeren. Vetten zorgen er eveneens voor dat de stoelgang zachter wordt en makkelijker kan passeren.
 3. Eet je voldoende vezelrijke producten? Mensen die veel producten eten die met geraffineerde bloem gemaakt zijn (brood, gebak, koekjes) en weinig groenten en fruit eten, kunnen een tekort aan vezels oplopen. Ook wanneer je een erg koolhydraatarm dieet eet, zou het kunnen dat je te weinig vezels binnenkrijgt.

Als je op de drie voorgaande vragen bevestigend antwoordde maar toch nog constipatie hebt, dan kan je misschien je toevlucht zoeken tot een eeuwenoud medicijn uit de ayurveda: triphala. Dat is een kruidenpreparaat dat bestaat uit drie verschillende soorten bessen die gedroogd worden en vermalen tot poeder.

Triphala werkt licht laxerend, maar doet dat – anders dan echte laxeermiddelen – zonder je darmslijmvlies te beschadigen en zonder dat de opname van voedingsstoffen in het gedrang komt. Integendeel zelfs: het kruidenpreparaat werkt net versterkend op je hele darmstelsel. Daarnaast heeft het nog heel wat pluspunten:

 • het heeft een antibiotische werking, waardoor een overgroei van slechte bacteriën of schimmels in je darmen wordt tegengegaan.
 • het maakt de stoelgang zachter waardoor de transit makkelijker verloopt.
 • het stimuleert je galproductie en ondersteunt je lever, waardoor je voedsel makkelijker verteert en voedingsstoffen beter worden opgenomen.
 • het helpt je lichaam te zuiveren en kan daardoor ook ondersteunend werken voor mensen die willen afvallen.
 • het bevat twintig keer zoveel vitamine C als sinaasappels en is rijk aan heel wat andere antioxidanten.
 • het reguleert je cholesterolgehalte en verbetert je bloedcirculatie.
 • in India wordt triphala ook gebruikt om oogziektes als cataract te voorkomen.

Daarbij veroorzaakt triphala geen gewenning. Het is dus niet zo dat als je met dit middel stopt, je ineens niet meer naar toilet zal kunnen. Integendeel: triphala maakt op de duur je darmen weer gezond, zodat je de kruiden niet meer nodig hebt. Zalig toch hoe die kruidjes werken?

Triphala wordt op traditionele wijze als een poeder in warm water ingenomen. Je mengt dan een half theelepeltje van het poeder door wat warm water en drinkt het voor het slapengaan op. Heel wat mensen kunnen echter niet wennen aan de ietwat scherpe smaak, waardoor er tegenwoordig ook capsules met triphala te vinden zijn. De standaard dosis is een gram voor het slapengaan (meestal zijn dat twee capsules). Blijf er dus niet mee zitten, neem tripahala! (Wat zou dit een goeie slogan zijn, niet? :-))

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 24 reacties

 1. Pascale

  Hallo

  Kan je dit in de natuurwinkel vinden?

  Grtjs pascale buekenberghs

  1. Anntje Peeters

   Dag Pascale, in sommige natuurwinkels wel. Mochten ze het niet hebben, dan kan je vragen of ze het bestellen. Groetjes!

 2. Christine

  Triphala… jaja!
  Ik heb het leren kennen toen ik vorig jaar een Ayurveda-kuur in India volgde. Sindsdien heb ik het steeds in huis. Niet voor mezelf, want ik heb een goeie transit. Maar voor mijn man. Hij neemt het dagelijks in capsulevorm, en het hélpt! Maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Naast je gouden tips zou ik er nog eentje (en een belangrijke) willen aan toevoegen: bewegen!!

  1. Anntje Peeters

   Dankje voor je aanvulling Christine! Da’s inderdaad een hele belangrijke.

 3. Marleen

  dit zal ik zeker uittesten. Ik gebruik nu linoforce (vlaszaad) van dokter Vogel, maar dit mag je eigenlijk maar 2 à 3 weken na elkaar gebruiken.
  Bedankt voor de informatie
  gr.
  Marleen

 4. José

  Bedankt voor al je fijne tips. Ik gebruik altijd en dagelijks colon clean omdat dit ook een natuurlijk produkt is. Heel fijn dat ik nu wellicht een remedie heb die nog meer aanslaat.
  Jammer dat je in België woont. Ik had héél graag een workshop bij je gedaan maar je woont een beetje erg ver, voor mij, uit de buurt.

  1. Anntje Peeters

   Dag José, blij dat je de tips fijn vindt. Veel succes ermee!

 5. Marina

  Hi Antje waar koop je het best triphala?Je blog was weer super interessant.Groetjes Marina

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina, je vindt goeie triphala bij superfoodsonline.nl

   Succes!

 6. Marjo Geurts

  Bedankt voor deze tip. Ik gebruik het nu enkele dagen en voel me er heel goed bij.
  Hartelijke groet, Marjo.

 7. Marjo Geurts

  Bedankt voor deze tip. Ik heb eigenlijk geen problemen met de stoelgang, maar je beschrijving van de anderen pluspunten van triphala spraken me zó aan, dat ik meer informatie ben gaan zoeken. Ik gebruik het nu enkele dagen en voel me er heel goed bij. En wie weet, kan ik nu een paar kilootjes gewicht extra verliezen 😉
  Hartelijke groet, Marjo.

 8. Leen Bosmans

  Bedankt voor de tip Antje! Ik probeer het zeker en vast eens uit.
  Super mooie blog ook, proficiat. Groetjes, Leen.

 9. geert

  Prachtig dat Triphala wordt gepromoot !
  Het is weinig bekend in het Westen maar uitermate doeltreffend.
  Het valt onder de categorie rasayana, wat betekent dat het het lichaam balanceert op energetisch vlak.
  Kruiden hebben naast hun fysieke werking echter ook een energetische werking op het fijnstoffelijke lichaam van de mens.
  Triphala balanceert de 3 dosha’s ( energetische basisstructuren in het lichaam ), wat op langere termijn een heel groot positief effect heeft, wat veel verder gaat dan de effecten op de darm, zoals juist in het artikel gestipuleerd.
  Daarenboven ontgift het het lichaam heel sterk en is het een preventief middel tegen radioactieve straling ( tests met dieren zijn hiermee zelfsgebeurd ).
  Edoch, het is aan te raden het geheel te drinken, en niet in te nemen via capsules.
  Alleen door de toch wel walgelijke wrange en bittere smaak ervan te proeven, kan het zijn echte effect laten gelden.
  Het wordt zelfs aangeraden het te drinken in warme melk ( verse koemelk, rijst, noten, … ) , samen met ghee en honing.
  Zo wordt het nog beter opgenomen in het lichaam via zijn drager van vetzuren.
  Een pareltje uit de Ayurveda dus, iedere cultuur kent er wel zo’n.

 10. Cindy

  Ik las in uw boek over bittere kruidendruppels, waar kan ik deze kopen?

  1. Anntje Peeters

   Dag Cindy, je kan ze zelf maken volgens de recepten in het boek, dan weet je dat je doeltreffende druppels hebt. Je kan anders ook altijd bij de drankenhandel informeren naar bittere druppeltjes. Die verkopen ze daar vaak om in cocktails etc te doen.
   Succes!

 11. Rita Batsleer

  Anneke , kan ik triphala in de natuurwinkel vinden, of bij de Apotheek,

  groetjes Rita Batsleer

  1. Anntje Peeters

   Even navragen bij de natuurwinkel zelf. Ze hebben het niet overal, maar kunnen het misschien wel bestellen. Succes!

 12. Godelieve

  Dag Anntje,
  Dat is een super tip die triphala ik sukkel al jaren met constipatie en heb al veel geprobeerd maar niks helpt echt bedankt en de rode biet vind ik ook heerlijk ik ga iedere dag joggen en drink altijd een glaasje voor ik vertrek geeft extra energie groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Godelieve, wil je hiermee zeggen dat de triphala voor jou goed werkt?
   Groetjes!

 13. Verstraete godelieve

  Dag Anntje,

  Nog eens even over die Triphala heb gelezen dat je dat niet samen met medicijnen moogt nemen of er moet twaalf uur tussen zijn nu is mijn vraag klopt dat en geld dat voor alle medicijnen.
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Dag Godelieve, triphala verbertert je darmwerking en de eliminatie. Daarom kan het de werkzaamheid van sommige medicijnen verminderen. Persoonlijk zou ik triphala vooral ‘s avonds innemen, dus als je je medicatie ‘s ochtends en s’namiddags zou moeten nemen, dan is die eigenlijk al opgenomen tegen dat de triphala erbij komt en dan zou het geen probleem mogen zijn. Succes!

 14. Verstraete godelieve

  Bedankt voor de informatie, ik moet soms medicatie nemen voor hartritmestoornissen en dat kan overdag zijn of s’avonds dus dat is dan een beetje moeilijk , en het is ook niet iedere dag kan het dan mischien beter niet gebruiken ?
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Als je de medicatie niet iedere dag moet gebruiken, kan je de triphala gebruiken op de dagen dat je de medicatie niet neemt. Dat zal sowieso ook al een effect hebben.

Geef een antwoord