Elke keer opnieuw, ergens rondom de langste dag van het jaar, gebeurt het weer: een zoete, zomerse geur doet me tijdens een fikse avondwandeling prompt stoppen. Mijn neus leidt me naar de fantastisch geurende plant die zich slim verstopt heeft tussen de struiken: kamperfoelie. Als het niet zo’n raar zicht zou zijn, zou ik hem onder mijn neus plakken!
Kamperfoelie ruikt niet alleen kei lekker, ook voor je gezondheid kan hij enkele straffe toeren uithalen. In Japan en China worden de bloemen van de kamperfoelie gebruikt als traditionele remedie tegen griep, verkoudheid en zelfs longontsteking. De bloemen hebben namelijk uitstekende antivirale en antibacteriële eigenschappen. Een thee van de bloemen wordt in het Oosten vaak ingezet om koorts te verlagen. Thee van kamperfoelie smaakt lekker zacht en zoet en werkt daarbij ook nog eens rustgevend. Daarom worden de bloemen vaak in elixirs verwerkt om paniek- en angstaanvallen te voorkomen of te verhelpen.
Kamperfoeliebloemen werken verkoelend, waardoor ze huidaandoeningen als eczema, acne, huiduitslag en abcessen verzachten en verzorgen. Wonden en zweren worden door kamperfoelie ontsmet en genezen sneller. Een oliemaceraat van de bloemen kan je dan weer helpen als je per ongeluk te lang op een zonnig terrasje hebt gezeten en daarvan de gevolgen moet dragen.
Een van de lekkerste kamperfoelierecepten is de volgende kamperfoeliehoning:
Doe een glazen pot vol met kamperfoeliebloemen. Overgiet de bloemen met lopende honing (bijvoorbeeld acacia) en roer alles eens een keertje dooreen met een lepel zodat eventuele luchtbellen uit het mengsel kunnen ontsnappen. Vul bij met honing, doe het deksel erop en laat ongeveer vier weken macereren op kamertemperatuur. Na vier weken zal je merken dat de honing iets dunner geworden is en dat je de bloemen makkelijk kan afzeven. Mocht je toch voor een dikkere soort honing gekozen hebben, dan kan je de honing lichtjes verwarmen om makkelijker te kunnen afzeven.
Deze honing kan je gebruiken om rechtstreeks op wonden aan te brengen om ze sneller te laten genezen. Een klein beetje kamperfoeliehoning op je gezicht dient goed als vitaliserend gezichtsmasker. En natuurlijk kan je ook gewoon van deze honing genieten op de boterham, in yoghurt of in desserts. Smakelijk!