• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:7 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Ik ben een rasechte bessenfan. Frambozen, bosbessen, moerbeien, vlierbessen, bramen, … : ik eet ze allemaal even graag en zorg steevast dat mijn vriezer gevuld is met op zijn minst één soort bessen. Op dit moment zijn er in mijn vriesvak vlierbessen te vinden en superlekkere, sappige bramen. Nu weet je ondertussen al wel dat zowat iedere plant die je in de natuur vindt, wel wat interessante toepassingen heeft op gezondheidsvlak. En dus zo ook de braam.

Onze overgrootouders wisten nog dat bramen tjokvol ijzer zitten en daardoor helpen bij bloedarmoede. Het zijn zogenaamde ‘bloedopbouwende’ vruchten. Doe je in het najaar een kuur met bramen, dan zal je merken dat na een tijdje ook je huid daar wel bij vaart. Dat komt omdat bramen je bloed reinigen, waardoor afvalstoffen niet meer via puistjes door je huid moeten worden afgevoerd.

Volgens de oude herboristentraditie werden de blaadjes van braamstruiken gebruikt als antimicrobieel middel en nu bevestigt ook de wetenschap (*) dit gebruik. Braambladeren blijken namelijk effectief te zijn tegen de hardnekkige bacterie helicobacter pylori, die gelinkt wordt aan chronische maagontstekingen, maagzweren, duodenumzweren en in sommige gevallen zelfs ook maagkanker.

Veel mensen die constant last hebben van hun maag, voeren dikwijls een harde en lange strijd tegen deze bacterie en vaak zonder succes. Braamblad is dan zeker het proberen waard. Je kan hiervoor thee maken van verse of gedroogde braambladeren, maar nog beter is de tinctuur van de verse bladeren. Test voor je de tinctuur gebruikt eerst wel uit of je maag de alcohol kan verdragen. Indien je zuurbranden verergert door de alcohol, dan ben je uiteraard op de thee aangewezen.

Verder kan je een overheerlijke braamsiroop bereiden van de bessen en bladeren. Hij bezit een krachtige antioxidantenwerking en op die manier geeft hij je gezondheid een boost én is hij goed om je huid zo lang mogelijk rimpelloos te houden. Last but not least smaakt ie ook voortreffelijk bij je desserts. Je maakt hem als volgt:

Ingrediënten:

2 delen verse of bevroren braambessen

1 deel verse braambladeren (optioneel)

2 delen water

honing van bij je imker uit de buurt

Bereiding: 

Doe de bessen in een pot en kneus ze met een pureestamper. Voeg de versneden bladeren toe en overgiet het geheel hierna met kokend water. Laat één minuut doorpruttelen, draai het vuur uit, doe het deksel op de pot en laat het geheel één à twee uur trekken.

Giet het mengsel hierna door een kaasdoek, pers goed uit en meet de vloeistof af. Per deel vloeistof voeg je een half deel honing toe. Verwarm lichtjes indien de honing niet goed oplost. Giet de siroop in flesjes, label en laat omgekeerd afkoelen.

Deze siroop kan je een tweetal maanden in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren, dan zal je in de plaats van de honing suiker moeten gebruiken.

 

 

(*) Antimicrobial activity against Helicobacter pylori strains and antioxidant properties of blackberry leaves (Rubus ulmifolius) and isolated compounds. Martini S, D’Addario C, Colacevich A, Focardi S, Borghini F, Santucci A, Figura N, Rossi C. Int J Antimicrob Agents. 2009 Jul;34(1):50-9.
(*) Ellagitannins from Rubus berries for the control of gastric inflammation: in vitro and in vivo studies. Sangiovanni E, Vrhovsek U, Rossoni G, Colombo E, Brunelli C, Brembati L, Trivulzio S, Gasperotti M, Mattivi F, Bosisio E, Dell’Agli M. PLoS One. 2013 Aug 5;8(8):e71762.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 7 reacties

 1. maayke

  Beste Antje,

  Wat ben ik blij dit te lezen (komt als geroepen) pillen helpen niet!
  Ik ga dit zo gauw mogelijk halen en uitproberen

  Alvast bedankt
  mvg maayke

 2. elly ceelen

  dank je wel
  Elly

 3. Conny

  Mooi leerzaam artikel! Onze tuin staat bomvol met bramen, de oogst is GROOT! We smullen er dan ook heerlijk van! Wetende waar het goed voor is nog meer. Dank je wel!

 4. maayke

  Beste kruidenelfje ,

  De tinctuur van braambessen ,kan ik die zelf maken ? En hoe begin ik eraan ? Of kan ik deze beter in een kruidenwinkel gaan halen (en is deze dan evengoed kwa werking ?

  mvg maayke

  1. Anntje

   Dag Maayke,

   Ja hoor. Gewoon verse braambladeren wat fijnsnijden, in potje doen, wodka van 40% erover en 6 weken laten trekken. Dan de kruiden eruit zeven en je tinctuur is klaar. Ik vermoed dat kant-en-klare tinctuur van braamblad niet op de markt is, maar je kan het even vragen in de natuurwinkel. Succes!

   1. Debby M

    En wat is de dosis dan per dag? Van de tinctuur.
    Groetjes!

    1. Anntje Peeters

     Van de tinctuur zo’n 15 druppels 3 keer per dag ofwel ieder uur tot symptomen afnemen.

Geef een reactie