• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Hmm hmm… Tja, ook kruidenelfen zijn soms gestresst. Vooral in deze laatste maand van het schooljaar, waarin alles precies tegelijkertijd moet gebeuren. Ik geef namelijk ook les aan volwassenen, dus er zijn eindtoetsen, deliberaties, administratie die moet afgewerkt worden, einde schooljaar feestjes met verschillende klassen, … en dan zijn er nog al die kruiden die daar staan te roepen in wei en kant: siroooooooooooooooooooop, tinctuuuuuuuuuuuuur, drogeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen! :-). In zulke tijden is het zaak om het hoofd koel te houden (lukt niet altijd), gezond te blijven eten (lukt), op tijd te gaan slapen (lukt niet), geen koffie te drinken (lukt niet) en rustgevende kruidjes te gebruiken (gaat weer lukken als dit artikel af is). Dit blogartikel schrijf ik dus ook een stukje voor mezelf. Want er zijn fantastische kruiden die je door stressvolle periodes heen kunnen loodsen, alleen denk ik daar net in die periodes het minst aan.

Gisteravond, tussen het maken van zeven liter vlierbloesemsiroop door, viel me een citaat van één of andere zen-monnik te binnen. Het citaat luidt: “Als ik het heel erg druk heb, ga ik even zitten“. En dat deed ik, samen met een vlierbloesemscherm en citroenmelisse in wat heet water. Vlierbloesem is een relaxerend kruid. En zeker in combinatie met citroenmelisse werkt het weldadig op je gespannen zenuwen.

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is één van de belangrijkste ontspannende kruiden. Ook als ik niet in een flipkip toestand ben, maak ik graag gebruik van dit verrukkelijke kruid. Ik ben er een enorme fan van en samen met vlierbloesem vormt het mijn top twee van heerlijkst smakende kruiden. Doe deze twee kruiden samen in een theepot en je hebt niet alleen een goeie en doeltreffende, maar ook een goddelijk smakende combinatie.

Volgens mij is er niemand die citroenmelisse niet lekker vindt. Zelfs mensen die niks met kruiden hebben, kan je deze thee voorzetten. Anders dan bij pakweg brandnetel, zullen ze hem met smaak en plezier opdrinken. De tinctuur van citroenmelisse is bovendien even hemels als de thee!

Een bijkomend voordeel van citroenmelisse is dat het ook energie geeft. In tegenstelling tot andere relaxerende kruiden, werkt het niet slaapverwekkend. Het opent en ontspant je zenuwstelsel, waardoor je een rustig soort energie krijgt. Het verzacht de ruwe kantjes van stress en geeft je een kalm gevoel.

Een ander kruid dat een sterk ontspannende werking op je zenuwstelsel heeft, is lavendel (Lavandula angustifolia). Het is een kruid dat vaak geassocieerd wordt met de kleerkasten van de bomma, maar ondanks dat ouderwetse imago is lavendel echt een fantastische hulp bij stress. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken als rustgevende thee. Let er wel op dat je niet teveel lavendel gebruikt, want dan is de smaak veel te sterk en je thee zal niet lekker zijn. Een geweldige theecombinatie vind ik rozenbottel met lavendel (hou 3/4 rozenbottel en 1/4 lavendel aan). Denk er wel aan dat je lavendel niet mag gebruiken als je zwanger bent.

Met de etherische olie van lavendel kan je een ontspannend voetbad maken. Neem hiervoor een borrelglaasje melk en druppel er 10 druppels lavendelolie in. Voeg nog wat zeezout aan je voetbad toe en je kan genieten van instant ontspanning.

Zelf ben ik niet echt fan, maar ik wil je toch niet onthouden dat kamille (Matricaria recutita) ook een krachtig ontspannende werking heeft op je zenuwen. Het is zeker een heel mooi en doeltreffend kruid, maar ik hou niet zo van de smaak. Maak de thee niet te sterk. Een theelepel kruid op een kop water twintig minuutjes laten trekken is voldoende. Sterkere kamillethee kan je misselijk maken.

Ik ga voor het lavendelvoetbad en de citroenmelisse thee. En wel nu! Je hoort volgende week of het geholpen heeft! 🙂

 

 

Deel deze pagina:

Geef een reactie