• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:3 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Heb je al gemerkt dat het tijdens de donkere periode van het jaar veel moeilijker is om de hunker naar suikerrijke snacks onder controle te houden? Tijdens de herfst en winter hebben we van nature de neiging om ons wat terug te trekken in onze cocon, maar uiteraard stopt ons werk niet zomaar. Terwijl de dagen met rasse schreden korten, blijven wij maar druk druk druk verder werken. En dat kan voor energietekort zorgen. Heel wat mensen grijpen dan naar stimulanten die op de meeste kantoren heel makkelijk te vinden zijn: koffie en suikerrijke snacks. Een strategie die op korte termijn heel goed werkt: cafeïne geeft je immers een instant alert gevoel en suiker zorgt voor een dopaminerush en maakt je enthousiast en (eventjes) energiek.

Helaas is het effect van korte duur en dient de zin in het volgende kopje koffie of suikerrijke snack zich al snel weer aan. Een vicieuze cirkel die op termijn je metabolisme serieus uit evenwicht kan brengen. Je bijnieren worden immers steeds opnieuw geforceerd om stresshormonen te produceren en één van die stresshormonen (cortisol) lokt ook steeds opnieuw bloedsuikerpieken uit. Bovendien zorgt al die suiker ook voor de verkeerde beestjes in je darmen: je darmflora verschuift zich in de richting van suikerminnende bacteriën, waardoor je zo mogelijk nog méér zin in zoet krijgt. Zo’n rollercoaster van stresshormonen die je een opgejaagd gevoel geven, een bloedsuiker die van hoog naar laag swingt en beestjes in je buik die alsmaar om suiker schreeuwen, maken het quasi onmogelijk om te weerstaan aan alle zoete verleidingen die ons constant omringen. Die vicieuze cirkel moet dus doorbroken worden, maar hoe?

Twee categorieën van kruiden zijn in dat geval onze redders in nood: bitters en adaptogenen.

Bitters

Wie mijn boek SuperBUIKgevoel las, weet wel dat bitters de echte toppers onder de kruiden zijn. Ze helpen je om je zin in zoet onder controle te houden, balanceren je bloedsuiker, optimaliseren je spijsvertering en verminderen ontstekingsprocessen. Bitters zijn onmisbaar wanneer je wilt afkicken van zoet en je metabolisme wilt normaliseren. En wanneer je niet meer de hele dag door zit te knabbelen, zal ook je energiepeil daar wel bij varen.

Bittere kruiden zijn er in alle maten en soorten: paardenbloemwortel, chicoreiwortel, artisjokblad, gentiaan, … Ze klaren de klus allemaal. Van deze kruiden vind je ook heel makkelijk kruidendruppeltjes bij de natuurwinkel.

Adaptogenen

Deze kruiden verhogen je aanpassingsvermogen aan alle vormen van stress. Het zijn geen stimulanten zoals koffie of suiker en geven je geen instant gevoel van energie. Gebruik je ze echter regelmatig en op lange termijn, dan zal je merken dat ze je een kalme, rustige soort van energie geven. Dat komt doordat ze de afgifte van het stresshormoon cortisol in je lichaam temperen. Goed nieuws, aangezien dit hormoon mee de vicieuze naar-zoet-snakken-cirkel in stand houdt.

Adaptogenen werden ontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw door Russische wetenschappers die een middel zochten om atleten en soldaten meer uithoudingsvermogen, kracht en energie te bezorgen. Ginseng is waarschijnlijk het meest bekende adaptogeen, maar niet het meest geschikte voor iedereen. Bij sommige mensen zorgt ginseng immers voor hartkloppingen. Je kan dus beter je toevlucht zoeken tot wat zachtere adaptogene kruiden, zoals tulsi, ashwagandha of schisandra. Wanneer je deze kruiden dagelijks gebruikt, dan zal je na een aantal weken merken dat je energie stabieler is geworden en je niet meer die drang voelt naar koffie en suiker.

Deel deze pagina: