• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:5 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

De lente is in het land en dat zullen we geweten, en vooral geroken hebben. Ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar elke keer opnieuw in april vult de ochtend- en avondlucht zich met de zeemzoete geur van bloesems. Die geur alleen al werkt therapeutisch en rustgevend op het gemoed, maar met bloesems kun je ook aan de slag om kruidenremedies mee te maken. Perzikbloesems zijn bijvoorbeeld bij ons in Europa in de vergetelheid geraakt, maar in Amerika worden ze nog altijd gebruikt als rustgevend middel voor nerveuze, opgejaagde, hyperactieve mensen die vaak ook slaapproblemen hebben.

Het zijn trouwens niet alleen de bloesems van de perzikboom die je daarvoor kunt gebruiken, maar ook de bladeren, de twijgjes en zelfs de pitten. Ze werken stuk voor stuk kalmerend: niet alleen op je zenuwstelsel, maar ook op je immuunsysteem. Daardoor worden remedies met perzik vaak aangeraden bij auto-immuunaandoeningen, vooral bij allergieën.

Perzikremedies kunnen ook verlichting brengen bij een zwakke spijsvertering en bij irritatie van de slijmvliezen in je spijsverteringskanaal. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat voedsel steevast op je maag blijft liggen, kan perzik na consequente inname over een langere periode hulp bieden.

Mooi meegenomen is dat alle bereidingen die je met perzik maakt, heel erg lekker zijn. Mijn voorliefde voor remedies met perzik begon dan ook toen ik voor het eerst een tinctuur maakte van de perzikpitten die ik een hele zomer lang verzameld had. De smaak van die tinctuur is zonder twijfel hemels en doet een beetje denken aan Amaretto, maar dan nóg lekkerder. Je maakt hem als volgt.

Perzikpittentinctuur

Bewaar de pitten van de perziken die je eet. Spoel ze af en laat ze een aantal dagen op wat keukenpapier drogen. Vul een glazen pot vervolgens voor de helft met de pitten. Zorg ervoor dat je alleen hele pitten gebruikt en gooi beschadigde of gebroken pitten weg (omwille van het blauwzuur). Overgiet tot bovenaan met cognac of armagnac en laat je tinctuur op je aanrecht een zestal weken macereren. Zeef tot slot de pitten eruit. Je kunt hiervan naar behoefte een tiental druppeltjes innemen. (Perzikpittinctuur is zowat de enige tinctuur die ik niet verdund in water inneem omdat hij zo lekker smaakt).

Perzikbloesemtinctuur

De tinctuur met de bloesems maak je op dezelfde manier als die met de pitten. Je kunt enkel bloesems in je tinctuur verwerken of de bloesems vermengen met twijgjes (dan werkt ie sterker). De dosis is hetzelfde als van de perzikpittentinctuur.

Perzikblaadjesthee

Doe een goeie handvol verse perzikblaadjes in een glazen pot en overgiet met een liter koud water. Laat een uurtje macereren en drink verspreid over de dag op.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

  1. Debby

    Weer een leuk artikel. Tijd om pitten te bewaren!

  2. Myriam

    Kan dit ook met jenever gemaakt worden of moet je echt cognac nemen ?

    1. Anntje Peeters

      Je kunt ook jenever gebruiken, maar dan zal de smaak wel helemaal anders zijn. Perzik en cognac lijken voor elkaar gemaakt. 🙂

  3. christine

    Kun je dit ook met pitten van nectarines maken?

    1. Anntje Peeters

      Nog niet geprobeerd, maar moet lukken denk ik.

Geef een reactie