Midden december reed ik na een auto-onderhoud bij de garage naar huis en werd ik achteraan aangereden door een onoplettende bestuurder in volle vaart. Mijn rougeke – zoals ik mijn autootje altijd noemde – was na dat ongeval helaas perte totale. Ik zelf kwam er vanaf met een paar flanellen benen en een whiplash. De dagen erna beleefde ik in een waas van vermoeidheid en overpeinzingen. Heel raar hoe een eerder banaal accident je ineens kan doen stilstaan bij de eindigheid van het leven en bij hoe alles in een flits van een seconde kan veranderen. Over de auto bleef ik niet lang treuren, het is immers maar een auto en die kan vervangen worden. Wat wel in mijn hoofd bleef rondspoken was de gedachte aan hoe gevaarlijk dat eigenlijk toch is, autorijden. Hoewel ik direct na het ongeval terug ben beginnen rijden, is de angst nog altijd niet uit mijn lijf.

Om te bekomen van de stress en om mijn beurse lijf en gekwetste nek te laten herstellen, heb ik in de week na het ongeval minstens tien uur per nacht geslapen. Ik heb toen – zonder het zelf te beseffen – een soort van protocol ontwikkeld voor een min of meer uitgeput zenuwstelsel en dat bestond uit eten, slapen en rusten in een voortdurende herhalingsloop.

Er kwamen uiteraard ook een aantal kruiden aan te pas en voedsel dat volgens mij onmisbaar is om een geschokt zenuwstelsel terug tot bedaren te brengen. Ik geef je hieronder een lijstje, je weet nooit of het je ooit eens van pas komt.

1. Tinctuur van sint-janskruid

Onmiddellijk na het ongeval heb ik zeker ieder uur (misschien wel ieder half uur) een volledige pipet van deze tinctuur in water ingenomen. Sint-janskruid helpt om onrust en stress te counteren, maar nog belangrijker: het is een excellent middel voor je spieren en gewrichten, het helpt om de hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een gekwetste nek te verminderen, zwakt zenuwpijn af en het werkt ondersteunend bij een hersenschudding.

2. Rozenelixir

Mijn persoonlijke ‘rescue remedy’. Deze remedie heb ik altijd bij de hand. Het is ongelooflijk hoe roos je rustig maakt en je kan helpen om toch te kunnen slapen wanneer je gespannen zenuwstelsel je eerder verhinderde om te slaap te kunnen vatten.

3. Saliethee met citroen en honing

Concentratieproblemen zijn mijn ergste nachtmerrie en omdat ik bleef moeilijkheden hebben met concentratie in de weken na het ongeval, kwam het ineens in me op om sterk grondende kruiden te gaan gebruiken. Salie was in mijn geval het kruid dat me op dat vlak het meeste verlichting schonk. Salie stopt ook de piekermodus en geeft je een rustige, aardse energie die je de mogelijkheid geeft om op jouw specifieke tempo te kunnen verder werken. Een hele opluchting, aangezien ik nog té vaak vind dat alles sneller en beter moet. Salie leert me beetje bij beetje te accepteren dat je lichaam niet maar één (snel) tempo heeft, maar dat het er soms ook behoefte aan heeft om wat trager te kunnen verder doen. Gek genoeg krijg je op die manier vaak meer gedaan dan wanneer je constant met de gedachte zit dat je sneller en harder moet verder werken. Salie is een topper!

4. Carbonara en kippenbouillon, zoveel als je wil

Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk voedsel is voor je zenuwstelsel. Na een stresserende ervaring voor lichaam en geest is het daarom heel belangrijk om je lichaam voeding te geven. En hoe goed groenten ook voor je zijn: in dit geval had mijn lichaam in de eerste plaats nood aan substantie: koolhydraten, vetten en eiwitten. Ik denk dat ik bijna een hele week geleefd heb op kippenbouillon, linguine alla carbonara en rijstpap. Een extra voordeel in zo’n situatie is ook dat deze gerechten ook bijna geen tijd vragen om klaar te maken.

Klik op de linkjes hierboven om mijn persoonlijke versies van deze zenuwzalvende gerechten te kunnen lezen.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 18 reacties

 1. Debby

  Wat een nare ervaring heb je achter de rug. Hopelijk ben je snel weer op en top!

 2. Jeanne

  Spoedig herstel Ann en een fijn 2017 met alleen maar goede ervaringen!

  Jeanne Paenhuysen – Diest

  1. Anntje Peeters

   Ook voor jou en Gérard, Jeanne!

 3. Hallo Anntje,
  Ja dat is heel naar om mee te maken. Ik hoop, dat je je al veel beter voelt.
  Een vraag over dat rozenelixir. Kun je dat ergens kopen?

  1. Anntje Peeters

   Dag Johanna, het gaat elke dag beter hoor. Het rozenelixir kan je voor zover ik weet nergens kopen, maar als je nog even tot mei kan wachten, dan kan je het heel makkelijk zelf maken. Hier vind je het recept. Veel plezier ermee!

    1. Anntje Peeters

     Eens een dagje naar zee gaan dan. Daar staat een overvloed aan wilde rozen!

     1. Johanna Ouwerling

      Ok dat is een goede tip. Maar wat zijn precies wilde rozen? Ik heb in mijn tuin een gele roos staan. Die heb ik gewoon van het tuincentrum, maar die doet het heel goed en heeft altijd veel bloemen. Kan ik die ook gebruiken voor dit recept?

     2. Anntje Peeters

      Dag Johanna, je kan eender welke roos gebruiken, zolang ze maar heel geurig is en niet besproeid.

 4. Nadia

  Beste Anntje,
  Ik wens je heel veel beterschap en een wondermooi 2017!

  1. Anntje Peeters

   Dankjewel! Voor jou hetzelfde!

 5. Ilonka

  Hey Anntje , wat lees ik hier allemaal ! Das niet leuk om zo het jaar af te sluiten. Wel fijn om te horen dat je aan de beterhand bent. Ik wens je bij deze een fijn 2017 en dat er alleen positieve dingen op je pad moge komen 🙂 Rozenelixir is echt een rescue remedy , ik gebruik daar dagelijks enkele pipetjes van en het is ook heel lekker 😉

 6. christine

  Dag Anntje, ik hoop dat je vlug terug de oude bent. Niettemin wensen wij jou en de ganse familie alsook de leden van kruidig leven een voorspoedig 2017!
  Helpen deze kruiden ook bij AGS (adrenogenitaal syndroom)?
  Liefs, Christine

  1. Anntje Peeters

   Hoi Christine, ik weet niet precies waarom je deze kruiden in verband brengt met AGS, maar het spreekt voor zich dat dat een ingewikkelde aandoening is die niet zomaar met kruiden alleen kan behandeld worden hé. Altijd voorzichtig zijn wanneer je kruiden wil gebruiken in combinatie met medicatie ook.

   1. christine

    Doordat Matthias altijd maar moe blijft en op school moeite heeft om wakker te blijven, heb ik contact opgenomen met Dr. Coucke. Die spreekt nu van AGS. Daar ben ik eigenlijk niet van overtuigd. Niettemin staat hij nu op hydrocortisone , alsook vit d en b, want die zijn allen VEEL te laag. Vraag is nu : Waarom?
    Zijn hielprik indertijd was negatief, dus …..
    Nu lees ik zowat alles wat er te lezen valt over vitamines, bijnieren e.d.
    Ik volg wel je raad op en laat hem op vrije dagen ‘s morgens eerst wandelen om zo zijn bijnieren te activeren. Ik heb hem ook al zover gekregen ‘s morgens geen koffie meer te drinken. Ook wil ik zoveel als mogelijk seizoensgebonden groenten en fruit in de maaltijden stoppen en dat omhelst natuurlijk ook de wilde planten en kruiden. Misschien moet ik met laatste voor Matthias even wachten tot einde medicatie.
    Ik ga dit jaar mijn wandelingen maar eens verleggen naar de duinen, want daar vind je een overvloed aan kruiden. Met bovenstaande tips zal ik zeker iets doen.

 7. Maria

  Dag Anntje vind het erg wat jij meemaakte hopelijk gaat het nu goed met je en wens je een zeer gezonde en gelukkige nieuwjaar

 8. Marleen

  Geen plezante ervaring. Toch wil ik je het beste wensen voor een gezond en gelukkig 2017!

 9. Martine

  Veel beterschap en het allerbeste in 2017

Geef een reactie