• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Je weet wel dat mijn nieuwe boek SuperBUIKgevoel pas uit is. Nu hoor ik je al denken of ik werkelijk dag in dag uit een SuperBUIKgevoel heb? Wel, de laatste tijd meestal wel, ja. Maar gisteravond was het even anders. Dat kwam zo.

Wim en ik waren samen met mijn vriendin Marianne en haar vriend gaan wandelen in Sint-Truiden (een echte aanrader trouwens! Heel groen, een prachtige omgeving daar). Aangezien Marianne’s vriend van daar is, kennen ze de stad ondertussen goed en volgens hen mocht een ijsje niet ontbreken. Tegen ijsjes zeg ik nooit nee. Ik ben een échte ijsjesfreak: in de zomer zijn er namelijk meer dagen waarop ik wél ijs eet dan niet. Er was echter een klein probleempje: Marianne en haar vriend hadden niet dezelfde mening over de plek waar je het lekkerste ijs van Sint-Truiden vond. Toen we uiteindelijk voor het favoriete ijssalon van Marianne kozen en daar een (inderdaad) erg lekker ijsje zaten te smullen, kwamen we op het idee om de proef op de som te nemen en daarna ook het favoriete ijssalon van ‘meneer Marianne’ uit te testen. Wat ik niet op voorhand wist, was dat ze in dát ijssalon geen normale bollen serveren. Ik zweer het je: je kan er kiezen tussen drie formaten bollen en één kleine bol is er zowat gelijk aan drie bollen op een andere plek. Daar zat ik dan, met mijn maxi-bol bananenijs in de hand en een zowat van ijs verzadigde maag.

Deze ervaring was voor mij een goeie herinnering aan dat bekende spreekwoord: “Overdaad schaadt.” Manmanman. Toen ik thuis kwam heb ik het mogen uitzweten. Ik denk dat het al zo’n twintig jaar geleden moet zijn dat ik nog zo’n erge buikkrampen had! Ik wist niet hoe te liggen of zitten van de buikpijn. Geen enkele houding bracht verlossing. Tot Wim de volgende lumineuze uitspraak deed: “Zeg, miss SuperBUIKgevoel, gij hebt hier toch zeker wel wat antikrampenkruiden in huis liggen?” Echt straf hoe op zo’n moment dat je niet weet waar kruipen van de krampen, je hersenen precies stoppen met werken. Gelukkig zorgde Wim voor dat heldere moment in mijn hoofd en opeens hoorde ik mezelf ‘wilde yam!’ zeggen.

Wie weet moest ik deze acute aanval van koliekachtige darmkrampen nog eens meemaken om te ervaren hoe krachtig de werking van kruiden op zo’n momenten kan zijn. Toen ik namelijk een drietal pipetten (in één keer, ik denk dat dat iets van een 120 druppels zijn) innam, was ik tien minuten later quasi pijnvrij. En de volgende ochtend stond ik weer op met een superbuikgevoel. 🙂 Hiermee wil ik dus niet zeggen dat vijf bollen ijs in één keer eten OK is, maar wel dat kruiden je dus voortreffelijk kunnen helpen als dat dan toch eens gebeurt.

Wilde yam (Dioscorea villosa) staat in de eerste plaats vooral bekend als een kruid dat het verouderingsproces vertraagt omdat het stoffen bevat die gelijkaardige eigenschappen hebben als DHEA. Dat is het zogenaamde ‘moederhormoon’ van waaruit andere hormonen in ons lichaam worden aangemaakt. Het wordt daarom erg vaak ingezet om de vrouwelijke hormonale balans te helpen regelen (bij PMS en tijdens de menopauze) en om een gebrek aan energie en vitaliteit op te vangen.

Maar daarnaast is het dus ook sterk krampwerend en werkt het ontspannend op de gladde spieren van het spijsverteringskanaal en van de baarmoeder. Het werkt daarom niet alleen erg goed (en vrijwel instant) tegen darm- en maagkrampen, maar ook tegen menstruatiekrampen. In Noord-Amerika wordt wilde yam zelfs ‘koliekenwortel’ genoemd omdat het zo sterk krampen verzacht. Je vindt wilde yam makkelijk in natuurwinkels of online.

Oh, en het beste ijssalon? Dat was dan volgens mij uiteindelijk toch ook dat van meneer Marianne. Daar waar ze die maxi-bollen geven. Wel even in het achterhoofd houden dat je met één bol echt wel genoeg hebt.

Meer lezen over remedies tegen buikkrampen, andere spijsverteringsklachten en voedselintoleranties? SuperBUIKgevoel kan je hier bestellen. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 4 reacties

 1. Nadia

  Hallo Anntje, ik heb enkele maanden geleden je boek “Superbuikgevoel” gekocht en ben er echt fan van! Een nieuwe wereld ging voor me open. Nu heb ik zelf recent wilde yamwortel gekocht en zou er graag een tinctuur mee maken om in huis te hebben als ik erge buikkrampen krijg (heb PDS dus dat komt – jammer genoeg – vrij vaak voor). Alleen weet ik nu niet goed hoe eraan te beginnen. Hoeveel gram wortel heb ik nodig? En is vodka van 40° voldoende? Op andere blogs vind ik precies wat tegenstrijdige info dus alle tips zijn welkom!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Nadia, dankjewel voor je bericht. Je neemt best 1 deel wilde yam op 5 delen wodka, dus bijvoorbeeld 20 gram yam op 100 gram wodka en dat laat je dan zes weken trekken. Mocht te wortel na een poosje teveel van de wodka opzuigen, dan vul je bij met wodka tot de wortel terug goed onder de alcohol zit. 40° volstaat. Heel simpel en je zal er veel baat bij hebben. Succes!

   1. Nadia

    Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga er vanavond meteen mee aan de slag.

 2. Christel Brems

  Beste Anntje,

  Vorig jaar augustus tinctuur van wilde yam gemaakt, maar nu zitten er allemaal klontertjes in. Ik heb al vele tincturen gemaakt ook van wilde yam maar nog nooit voor gehad. Kan tinctuur slecht worden? Heb het nog nergens gelezen.

  Vriendelijke groeten
  Christel

Geef een reactie