Dat klopt niet helemaal. Vooral als het aankomt op het vrouwelijke hormoon progesteron. Dat hormoon zit namelijk helemaal niet in de pil, maar wordt erin vervangen door synthetische progestagenen (als je op het doosje van de pil kijkt, herken je ze onder de naam levonorgestrel, medroxyprogesteron, drospirenon, …).
Hoewel heel wat dokters deze stoffen als progesteron benoemen, zijn ze toch niet helemaal hetzelfde. Hieronder zie je bijvoorbeeld het verschil in structuur tussen lichaamseigen progesteron en het synthetische progestageen levonorgestrel, dat gebruikt wordt in heel wat anticonceptiemiddelen zoals het Mirena spiraaltje, de minipil (Norgeston), pillen als Microgynon-30 en Stediril-30 en de morning-afterpil.

 

Progestin or levonorgestrel versus progesteron

Kijken we naar de structuur van levonorgestrel, dan zien we dat het eigenlijk meer gelijkenissen vertoont met testosteron dan met natuurlijk progesteron. En dat is meteen één van de redenen waarom het onder andere haarverlies en gewichtstoename rond de middel als bijwerking kan hebben.

 

Levonorgestrel has a high androgen index and is similar to testosterone.

Terwijl natuurlijk progesteron heel wat goeie eigenschappen heeft voor ons vrouwenlichaam, doen synthetische progestagenen vaak het tegenovergestelde. Kijk maar naar het volgende lijstje:

Progesteron Synthetische progestagenen
Beschermend voor hart en bloedvaten. Kunnen hoge bloeddruk veroorzaken.
Stimuleert de haargroei. Kan haarverlies veroorzaken.
Bevordert een goed humeur en diepe slaap. Kunnen rusteloosheid en bedruktheid veroorzaken.
Helpt waarschijnlijk borstkanker te voorkomen. Kan de kans op borstkanker verhogen.
Voorkomt gewichtstoename Kan gewichtstoename, vooral rond de middel, bevorderen

Waarom zitten er dan precies synthetische progestagenen in anticonceptie? Dat heeft alles te maken met een gemeenschappelijke eigenschap tussen natuurlijk progesteron en synthetische progestagenen: ze hebben allebei een positief effect op het baarmoederslijmvlies (dat na de eisprong opnieuw afgebroken moet worden wanneer er geen bevruchting plaats vond). Voor de rest hebben deze twee stoffen een bijna tegenovergestelde werking.

Natuurlijk progesteron is heel gunstig voor onder andere je gemoed, je slaap en je haar. Het spijtige is dat wanneer je de pil of andere hormonale anticonceptie gebruikt, je helemaal geen natuurlijk progesteron produceert.

Ik kreeg de afgelopen jaren al heel wat mailtjes van vrouwen die gestopt waren met de pil en hun cyclus maar niet genormaliseerd kregen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je lichaam – na een lange periode aan de pil -niet meer gewend is om de natuurlijke hormonen zelf aan te maken. Je kan in dat geval de productie van progesteron stimuleren door het nemen van het kruid monnikspeper (Vitex agnus castus). Hiervoor gebruik je best een tinctuur (druppeltjes van het kruid verkrijgbaar bij de natuurwinkel) dat je neemt in de twee weken voor je menstruatie. De twee weken voor je eisprong neem je niets. Agnus castus staat erom bekend om de progesteronproductie weer op gang te kunnen trekken zodat je weer van de positieve eigenschappen van dit hormoon kunt genieten.

Lukt dit niet, dan kan je je dokter vragen om een voorschrift voor natuurlijk gemicroniseerd progesteron, dat verkijgbaar is bij de apotheek onder de namen Prometrium of Utrogestan (voor oraal gebruik) of Progesterall (een creme die je op je huid smeert).

Meer weten over een natuurlijke en pijnloze cyclus? Neem dan zeker deel aan de online training. Je vindt alle info hier. 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 10 reacties

 1. Katho

  Anntje ik zoek al lang nr agnus castus ( om andere redenen) maar niet te verkrijgen in de omringende bio winkels. Online ben ik huiverachtig voor de betrouwbaarheid. Kan je een betrouwbare online bio verkoper aanraden?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Katho, normaal kunnen ze dat in de natuurwinkel wel bestellen, maar online vind je bij anniesheilzamekruiden.nl heel betrouwbare producten. Succes!

 2. Debby

  Hey Anntje
  Is er een kruid die je hormonen hersteld na het nemen vd pil?
  Ik nam 20j de pil. Ben gestopt van 6 juni, maar heb nog steeds geen maandstonden gehad….
  Lieve groetjes
  Debby M

  1. Anntje Peeters

   Dag Debby, Oh, da’s echt nog wel heel kort hoor. Bij sommigen duurt het maanden vooraleer de eigen hormoonproductie terug op gang komt. Ik zou eerst drie maanden afwachten en je eigen lichaam zijn ding even laten doen en opnieuw een evenwicht laten zoeken. Als het dan nog niet terug inorde komt, dan kan je eventueel kruidenremedies inzetten. Maar dat zou ik zo direct nog niet doen. Groetjes! Anntje

   1. Debby

    Okido
    Ik wacht 3 maanden af. En wat erna qua kruidenremedies?

    Lieve groetjes
    Debby

 3. Debby

  Ze zijn er, oef! Bestaat er iets ondersteunend om zwanger te worden?
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Gewoon de natuur zijn gang laten gaan, zou ik zo zeggen. Pas wanneer het niet lukt, zou ik met kruiden beginnen werken. Voor de rest goed de ondersteunende, groenteachtige kruiden gebruiken. That’s it. 😉

   1. Debby

    Okido, dankje. Is als BAM traject, dus veel natuur komt er niet te pas ?

 4. Saskia

  Gewoon een dikke merci voor de duidelijke uitleg. ‘k Ga dit zeker delen met mijn dochters als ze eraan toe zijn.

  1. Anntje Peeters

   Oh, dankjewel voor je fijne berichtje!

Geef een reactie