• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Heel wat vrouwen vragen zich af wat toch de oorzaak is van hun maandelijks terugkerende PMS symptomen. Wanneer je google even de zoekopdracht geeft naar deze vraag, kom je heel uiteenlopende antwoorden tegen. De werkelijke oorzaak ervan moeten we echter gaan zoeken in het ingewikkelde samenspel van je vrouwelijke hormonen tijdens je cyclus.

Wanneer bijvoorbeeld je oestrogeenspiegel stijgt in de fase voor je eisprong, dan voel je je super goed dankzij de stimulerende werking van dit hormoon. Wanneer progesteron stijgt na de eisprong, profiteer je dan weer van het positief effect van dit hormoon op je humeur, rust en slaap.

Oestrogeen is geweldig, teveel oestrogeen is niet zo geweldig

Oestrogeen is een fantastisch hormoon: het zorgt ervoor dat je een ‘drive’ voelt om vanalles en nog wat te ondernemen, het verhoogt de gevoeligheid van je cellen voor insuline (lees: minder kans op diabetes) en zorgt ervoor dat je spieren sterk worden. Wanneer de niveaus van oestrogeen in je bloed echter de pan uit swingen, dan zal je je minder geweldig voelen. Teveel oestrogeen in je bloed werkt immers overstimulerend en kan pijn in je borsten, ophouden van vocht, gevoelens van irritatie en hoofdpijn veroorzaken.

Zakt je oestrogeen te laag, dan is dat ook weer niet goed. Wanneer oestrogeen van hoog naar laag daalt, net voor je menstruatie, dan zakt immers ook het niveau van de neurotransmitter dopamine, en dat kan je een down gevoel bezorgen. Hoe hoger je oestrogeenniveau tijdens je cyclus was, hoe sterker je symptomen zal ervaren wanneer dit hormoon weer daalt vlak voor je menstruatie. Je kan je dan erg vermoeid en lusteloos voelen, je kan last krijgen van nachtelijk zweten of van migraine.

Progesteron komt je redden

Terwijl oestrogeen een stijgende en dalende beweging maakt tijdens je cyclus (en dat dus symptomen kan veroorzaken wanneer er een te groot verschil is tussen piek en dal), komt progesteron je normaliter redden. Kan je lichaam genoeg van dit fantastische hormoon aanmaken, dan zal het je beschermen van de nevenwerkingen van de schommelende oestrogeenspiegels. Progesteron heeft immers een temperende werking op oestrogeen en heeft een kalmerende werking op je brein en je bijnieren (waardoor je humeur niet hoeft te lijden onder de schommelende spiegels van oestrogeen).

Het probleem met progesteron is echter dat je lichaam het nauwelijks nog aanmaakt wanneer je de pil neemt. Maar ook wanneer je geen hormonale anticonceptie neemt, kan er onvoldoende progesteronproductie zijn. Bijvoorbeeld wanneer je erg gestresseerd bent. Dan kan je progesteronproductie in het gedrang komen doordat ze ook als bouwstof dient voor het stresshormoon cortisol. Ook bepaalde voedingsgewoonten en vitamine- of mineralentekorten spelen een heel grote rol hierin en kunnen je progesteronaanmaak maken of kraken.

De oorzaak van PMS moeten we dus gaan zoeken in een verstoring van het verfijnde samenspel en de natuurlijke schommelingen van je vrouwelijke hormonen. Op die hormonale balans heb je dus zélf een heel grote invloed door je voedingsgewoonten en je levensstijl.

Kruiden om je hormonen te balanceren zoals het hoort

Er zijn heel wat kruiden die je kan inzetten om PMS-symptomen het hoofd te bieden, waarbij elk kruid zijn eigen specifieke indicaties heeft.

Vitex agnus castus is daarbij één van de belangrijkste. Het werd ook in wetenschappelijke studies aangetoond dat dit kruid veilig en doeltreffend werkt bij zowel lichamelijke als mentale symptomen van PMS. Hoe je dit kruid precies gebruikt, kom je te weten in dit andere artikel dat ik op deze blog schreef over de cyclus.

Wil je graag meer weten over kruiden, vitaminen en mineralen en voedingsgewoonten die je een vlotte, regelmatige en pijnloze cyclus bezorgen? op 13 en 16 februari vertel ik je meer over dat onderwerp. Je vindt alle info hier.
Deel deze pagina:

Geef een reactie