Groot was mijn verbazing toen ik eergisteren op de fiets voorbij een vlierstruik reed … die gedeeltelijk in bloei stond! En dat eind april! Als er nu één kruid is dat in staat is van mijn hart letterlijk te doen sneller slaan van vreugde, dan is het vlier. Al lang voor ik met andere kruiden bezig was, werd ik verliefd op vlierbloesem. Niets dat ZO zalig ruikt én smaakt en dat er zo sprookjesachtig mooi uitziet. De geur van vlierbloesem maakt je rustig en doet de tijd even stilstaan.

Hoewel het een héél zacht kruid is dat zelden nevenwerkingen geeft, werkt het fenomenaal goed bij grieperige toestanden en koorts. Je mag het zelfs aan kleine kinderen geven. Geen scherpe medicinale toestanden hier, maar zachte én doeltreffende kracht. I love it! De vlier werd vroeger “de medicijnkist van het volk” genoemd en over zijn medicinale eigenschappen zou ik een boek kunnen schrijven, maar dat is het doel van dit artikel niet. Vlierbloesem is namelijk super veelzijdig en kan je ook in de keuken en in de badkamer gebruiken. Ik deelde al eerder een paar vlierbloesemrecepten (die je hier, hier en hier kan terug vinden) en vandaag voeg ik er daar nog een aantal aan toe.

Wat veel mensen niet weten, is dat vlierbloesem traditioneel gebruikt werd in allerhande schoonheidsbehandelingen. Vlierbloesem versterkt de huid en is ideaal in een lotion voor een gevoelige, snel geïrriteerde huid. Vrouwen uit de vorige eeuw gebruikten het ook om hun sproetjes te doen verbleken. Er wordt gezegd dat vlierbloesemlotion gebruikt werd om rimpels te voorkomen. Of het effectief rimpels voorkomt, weet ik niet zo direct, maar vlierbloesemlotion voelt zo aangenaam op je huid aan dat het alleszins geen opgave is om het eens uit te testen.

Vlierbloesemlotion maken is poepsimpel. Je doet het als volgt:

Neem een glazen bokaal en vul hem tot op ongeveer 2 cm van de rand met verse vlierbloemetjes. Overgiet ze tot ze helemaal onder staan met distillaat van toverhazelaar (verkrijgbaar bij de apotheek) en een scheutje vodka of rum. Laat dit mengsel ongeveer een week trekken en schud dagelijks. Filter de bloemen eruit. Je kan de lotion zo gebruiken, of je kan hem half om half bijvullen met rozenwater.

Nu de wilde rozen tegelijkertijd met de vlier in bloei staan, is het een heel goed idee om de vlierbloesem tegelijk met verse rozenblaadjes te laten trekken in het distillaat. Ooooeeeeeeeeeeeeeeeeee, wat je dan na een week gebrouwd hebt, kan de beste parfumerie ter wereld je niet aanbieden!

Verder is vlierbloesem ook zalig in gerechten en drankjes. Probeer misschien eens de volgende bijna alcoholvrije vlierbloesem mojito.

Pers een limoen uit en plet een tiental muntblaadjes in de vijzel. Doe het sap en de muntblaadjes daarna in een glas, doe er wat ijsblokjes bij en giet er een goeie scheut vlierbloesemsiroop over.  Vul aan met bruisend water en een scheutje rum. Wacht op een zwoele avond en geniet van dit heerlijke drankje. Schol!

Nog meer vlierrecepten ontdekken? Kijk dan zeker eens hier voor een bundeling van alle vlierbloesemrecepten.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

  1. VEEL DANK KRUIDEN ELFJE VOOR DEZE MOOIE TIPS….STEEDS VERNIEUWEND EN LEERRIJK……
    VEEL VLIERBLOESEM GROETJES
    FEE

  2. Hi Anntje,

    Ik ben ook helemaal weg van die zalige vlierbloesemgeur !
    Hoelang is de Vlierbloesemlotion houdbaar ?

    Groetjes
    Hilde

    1. Dag Hilde,

      Die bewaart vrij lang als het toverhazelaardistilaat ook alcohol bevat (staat op de verpakking). Zeker in de koelkast kan je hem toch een tweetal maanden bewaren. Enjoy! Anntje

  3. Hallo Anntje

    ik ben de vlierbloesemsiroop aan het maken
    zou ik meer als 300gr suiker nemen voor siroop
    en hoelang ongeveer laten koken?
    nu is het nog heel vloeibaar maar reukt heerlijk
    groetjes lut

    1. Dag Lut,
      Ik laat mijn siroop nooit minutenlang koken. Gewoon even opkoken en dan in potjes doen is voldoende. Hoeveel suiker je gebruikt is afhankelijk van je smaak. 300 gram suiker is naar mijn ervaring het minimum om je siroop te kunnen bewaren.

Geef een reactie

Sluit Menu