• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:6 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Dit jaar heb ik het geluk dat ik op mijn werk een cursus mag geven rond gezondheid. Als ik aan mijn cursisten de vraag stel: “Wat zou er kunnen helpen bij deze of gene kwaal?”, antwoorden ze tegenwoordig standaard: paardenbloem 🙂 Op die manier is het redelijk veelzeggend wat ik denk over de paardenbloem, niet?

Voor heel veel mensen is de paardenbloem (Taraxacum officinale) een onwelgekome gast. Toch is er geen enkel kruid zo waardevol. Als er één plant is die je dagelijks kan gebruiken voor een betere gezondheid, dan is het wel de bloem, het blad en de wortel van de paardenbloem. Het is namelijk één van de meest complete voedselbronnen op aarde. Niet overtuigd? Kijk dan even naar het volgende lijstje. De paardenbloem bevat:

  • meer betacaroteen dan wortelen
  • meer kalium dan bananen
  • meer lecitine dan soja
  • meer ijzer dan spinazie
  • massa’s vitamine A, C, E, B1 en B2
  • massa’s calcium, magnesium, silicium, fosfor en sulfur.

De wortel van deze plant kan tot één meter diep in de aarde zitten. Dat is de reden waarom het zo’n voedzaam kruid is. Het haalt op die manier immers een immense hoeveelheid voedingsstoffen uit de mineraalrijke ondergrond.

De paardenbloem is ook nog eens één van de beste kruiden om je lever gezond te houden. Je spijsvertering wordt er door ondersteund, je nieren varen er wel bij en als dat alles goed functioneert, dan gaat je huid ook stralen. Regelmatig gebruik van de paardenbloem verlaagt ook je cholesterol en bloeddruk en normaliseert je bloedsuiker.

Ik hoor het ondertussen al knetteren in je hoofd: “Jamaar, moet ik dan paardenbloemen gaan zitten kauwen ofwat, en is dat dan niet bitter, en smaakt dat dan niet slecht, en ik dacht toch dat paardenbloem giftig was, en…” Niets van dit alles is minder waar. Paardenbloemblaadjes smaken inderdaad wat bitter. Dat is namelijk hét teken dat ze extra gezond zijn voor je lever! Maar je kan er echt een smakelijke salade van maken als je ze combineert met andere groene bladgroenten (gewone sla, veldsla, postelein, rucola, …), een vers gesnipperd lente-uitje en een lekkere dressing van pompoenpitolie, frambozenazijn, een beetje mosterd en een beetje honing. Sprenkel er nog wat van de gele bloemblaadjes over en je hebt een echte helende elfensalade!

Gestoofd kan je de bladeren van de paardenbloem ook lekker maken samen met ui en champignons. Of je kan ze onder lasagna verwerken of bij je spaghettigroenten doen. Vergeet natuurlijk ook de zalige paardenbloemkoffie niet. Daar vind je hier een recept van. En voor een echte energiebooster, kan je de bladeren ook door de juicer halen, samen met selder, komkommer en wortel bijvoorbeeld. Dat is naar mijn mening de natuurlijke Red Bull, maar dan zonder schadelijke neveneffecten. Je voelt de energie gewoonweg rechtstreeks je cellen ingaan!

Omdat april de maand is waarin de paardenbloemen volop beginnen te bloeien en omdat ik vind dat dit fantastisch kruid een ambassadeur verdient, ga ik tijdens deze maand een reeks verrukkelijke paardenbloemrecepten posten. Daarom wens ik je een gazon vol paardenbloemen en een overvloed aan paardenbloemenheling! Smakelijk!

 

Foto: © Katrin De Neve

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

  1. katrin

    Bedankt Anntje, voor dit inspirerende betoog over de paardenbloem! In L’ Assaladou staan ze nu met de duizenden in bloei en vormen ze mooie gele tapijten. Om ze verwerkt te krijgen is het leuk dat jij verschillende manieren aanreikt om er iets mee te doen!
    Een vraag: raad jij het aan om de bovengrondse delen te laten drogen in mijn droogoven, als bewaartechniek? Of geeft dat teveel kwaliteitsverlies, zoals vb bij basilicum? Ben benieuwd wat jij zou doen met zo veel paardenbloemen 😉
    Bedankt, vanwege een fan in Frankrijk

    1. Anntje

      Bedankt Katrin voor je reactie en het fan zijn :-)! De bladeren zou je inderdaad kunnen drogen in je droogoven zonder al te veel kwaliteitsverlies. Ik droog altijd een deel paardenbloemblad dat ik in potten bewaar, maar ik gebruik het eerlijk gezegd gedroogd vrij weinig. Wat je wel kan doen is er kruidenazijn van maken. Ik moet daar ook nog eens een blogartikel over schrijven, want je kan dat met veel verschillende kruiden doen. Kort gezegd: vul een glazen bokaal volledig vol met bloemen en bladeren van de paardenbloem. Overgiet met appelazijn en laat minimum drie weken trekken. Zeef en gebruik in je vinaigrettes. Het heeft een superweldadig effect op je spijsvertering en is specifiek goed voor mensen die vaak een opgeblazen gevoel hebben na de maaltijd. Let er wel op dat je geen metalen deksel gebruikt op je pot, want de azijn tast dat aan. Doe er dan een plastiekje onder ofzo. Succes en smakelijk!

      1. katrin

        Bedankt voor de tips! Dat maceraat met appelazijn spreekt me aan! Mogen de stelen van de bloemen er ook bij, om de paardenbloemazijn te maken? Ik veronderstel van wel…
        Een maceraat op oliebasis lijkt me ook wel tof.
        lentige groetjes

        1. Anntje

          De stelen doe ik er zelf niet bij, want door het sap kan je azijn dan slijmerig worden… Wat natuurlijk wel goed is als je een Harry Potter dressing wil 🙂 Olie kan natuurlijk ook! Veel plezier ermee!

  2. Toos Tuin

    Hoi Anntje,
    helaas doet de link naar het recept van de paardebloemkoffie het niet.
    Ik hoop dat je die kunt herstellen
    vr gr Toos

    1. Anntje Peeters

      Hij is hersteld, Toos. Bedankt voor het melden!

Geef een reactie