• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Wat zou je ervan vinden als er iets zou bestaan waarmee je honderden euro’s per jaar kon uitsparen op je huishoudbudget én waarvan je ook nog eens gezonder en energieker werd? Wel er bestaat zoiets, gratis en voor niets in de natuur!

Als je naar de natuur kijkt is er overal overvloed. De natuur geeft ons zoveel dat we het vaak allemaal niet verwerkt of opgegeten krijgen. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die tijdens de oogstmaanden hopen courgettes, pompoenen en tomaten voor haar deur vindt (en leuk dat dat is!).  En iedereen die een perzikenboom in zijn tuin heeft, weet dat ie al zijn perziken niet zal op krijgen. Maar je moet niet wachten tot het oogsttijd is en je moet geen moestuin hebben om van die overvloed te kunnen genieten. Het is er nu ook al.  Er groeit namelijk overal een overvloed aan voedsel en medicijn rondom ons, … overal! “Euh, wààr dan?” hoor ik je al zeggen… Wel, waarschijnlijk ga je het te lijf met steekmesjes en gooi je het op de composthoop. Onkruid!

Onkruid is eigenlijk alleen maar onkruid omdat het voor de meeste mensen op plaatsen groeit waar zij dat niet willen…. Namelijk tussen de kasseien op hun oprit, of tussen hun gekweekte planten, of voor hun voordeur. Wel ik heb daar een geweldige oplossing voor: eet het gewoon op of maak er een medicijn van!

Om te beginnen kunnen de meeste kruiden die wij kennen als ‘onkruid’ dienen als voedsel. Sommige kruiden als wilde postelein, look zonder look, vogelmuur en paardenbloemblad zijn heerlijk in salades. Anderen als ganzevoet, zuring en brandnetel zijn lekkerder als je ze mee stooft in je groentepan. Als je deze kruiden regelmatig gebruikt in je voeding, zorg je voor een fantastisch goede aanvoer van vitaminen en mineralen. Wilde kruiden zijn zó sterk en bevatten veel meer voedingsstoffen dan onze geteelde groenten. Heb je ooit al een jaar geweten waarbij de paardenbloemoogst mislukt, bijvoorbeeld? Onkruid hoeft niet vertroeteld en verzorgd te worden om te overleven zoals onze moestuinplanten, het is gewoon pure levenskracht. En die levenskracht wil het aan jou cadeau doen. In vergelijking met een handvol paardenbloemen is een handvol gekweekte sla qua voedingsstoffen waardeloos. Erger je vanaf nu dus niet meer aan het ‘onkruid’ op je oprit, maar pluk het, was het en doe het dankbaar onder je salades. Het brengt gegarandeerd pit op tafel!

Veel van deze ‘onkruiden’ zijn ook geweldige medicijnen. Zovelen ergeren zich aan de onuitroeibare paardenbloem (Taraxacum officinale), maar het is net een supervoedsel en krachtig medicijn. Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar: van de bloemen kan je een zalige gelei maken (waarover ik later zeker nog een blogpost schrijf), de bladeren kan je eten in salades of stoven met look en ui en de wortel kan je gebruiken om er heerlijke koffie van te zetten (hoe? lees daarvoor deze blogpost). Van de wortel kan je ook een tinctuur of azijn maken die helpt bij spijsverteringsklachten en zure oprispingen. Over de paardenbloem zou ik een heel boek kunnen schrijven omdat het zoveel goede eigenschappen heeft!

De krulzuring (Rumex crispus) kan je eveneens goed verwerken in je eten. De wortel kan je in de herfst oogsten om tinctuur van te maken en dit is één van de beste manieren om je ijzergehalte op peil te krijgen. Het is ook een heel goed middel om een regelmatige stoelgang te bevorderen.

Look zonder look (Allaria officinalis) zit boordevol vitamine C en is heerlijk in je salades. Het is een plant die ook een verzachtende werking heeft op de luchtwegen.

Over de medicinale eigenschappen van vogelmuur schreef ik een heel blogartikel hier en over brandnetel maakte ik hier ook al een hele blogpost.

Dit zijn slechts enkele van de wilde kruiden die je in je keuken kan verwerken. Ik wil je met deze blogpost graag inspireren om naar buiten te gaan en gebruik te maken van de apotheek van de natuur. Wilde kruiden oogsten en drogen is bovendien een superleuke vrijetijdsbesteding. Op een zonnige dag gaan wandelen met je familie en samen kruiden oogsten en daarna drogen is een hemels ontspannende ervaring. Onkruid gebruiken geeft je overvloed op alle vlakken!

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Geef een reactie