• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:27 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Oh die zalige berk! Het is mijn favoriete boom. Hij heeft zoiets zachts, en jong en vrouwelijk, en … hij is zo goed voor ons: zowel de bladeren, als de knoppen, de schors én het sap worden van oudsher gebruikt omdat ze versterkend, reinigend en energiegevend werken.

Op dagen als deze, waarop het al wat langer licht is maar het buiten toch nog wat winters aandoet, kan je je moe voelen door het gebrek aan zonlicht. Ook afvalstoffen die zich in de winter in je lichaam hebben opgestapeld, kunnen je energie kosten en je moe maken. Jonge berkenblaadjes kunnen dan ter hulp snellen. Ze zijn bedekt met een kleverig laagje dat reinigende stoffen bevat. Van zodra de jonge blaadjes beginnen te verschijnen, kan je er een handvol van toevoegen aan je brandnetelinfusie. Kracht verzekerd!

Berkensap

Dé voorjaarsreiniger bij uitstek is het berkensap. Ik word zelf een beetje lyrisch als het om berkensap gaat. Waarom? Op het moment dat het sap begint te stromen, weet ik dat de lente niet meer ver af is. Het heeft zo’n zalige, natuurlijk zoete smaak en je kan de energie die het je gaat geven gewoonweg proeven. Energie uit de aarde, door de boom, rechtstreeks in die fles van jou. En dat ook nog eens helemaal gratis. Over zalige dingen gesproken…
Berkensap begint te stromen zodra de temperaturen overdag wat zachter worden. Het werkt revitaliserend, remineraliserend en verwijdert afvalstoffen. Een kuur met berkensap helpt je om afvalstoffen af te voeren. Stramme spieren en gewrichten worden daardoor verlicht.
Berkensap werkt eveneens op een goede vochthuishouding, waardoor je het ook kan inzetten tegen vocht vasthouden en cellulite. Ook je huid en haar varen wel bij het drinken van dit godenwater.

Hoe tap je berkensap?

Heel eenvoudig. Je neemt een snoeischaar en je knipt een stukje af van een redelijk dikke berkentak (laat ons zeggen, een tak van ongeveer anderhalve centimeter doorsnede). Je schuift een fles over de gesnoeide tak en je zorgt ervoor dat de tak wat schuin naar beneden hangt, zodat het sap er gemakkelijk uit kan lopen. Ik neem meestal een glazen waterfles met een metalen dop. In de dop maak ik een gaatje dat net over de tak past. Als de sapstroom goed op gang is, vult de fles zich in één nacht met berkensap. Zorg ervoor dat je de boom bedankt voor dit gezonde geschenk.

Hoeveel sap drink je per dag?

Vaak lees ik dat je drie eetlepels sap per dag moet ‘nemen’, maar dat lijkt dan net zo’n voorschrift voor een geneesmiddel te zijn. Ik weet niet hoeveel ik er precies van drink. Maar het zal toch minimum een halve liter per dag zijn. Soms drink ik gewoon ook de hele fles leeg in de plaats van water.

Enkele tips:

Je kan het sap niet lang bewaren (meestal begint het na twee dagen al slecht te worden), maar je kan het wel invriezen. Hiervoor zijn ijsblokzakjes heel handig.

Heb je geen tijd om zelf berkensap te oogsten, maar wil je toch een berkenkuur doen? Het berkenextract (gemaakt van berkenblad) van Weleda kan dan een hulp zijn. Gewoon driemaal per dag een eetlepel toevoegen aan een glas water om van het zuiverende effect te kunnen genieten.  Bij Weleda hebben ze ook een berkenelixer, dat is hetzelfde als het extract, maar dan wel met honing gemaakt. Aan jullie de keuze of jullie zoet of heel zoet de lente in willen met vernieuwde energie!

Meer leren over kruiden die je lentemoeheid aanpakken? Kijk dan hier. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 27 reacties

 1. Natalie

  Lieve Anntje,
  Dit wou ik nu graag weten sè… 🙂
  Het enige wat ik me nu nog afvraag is of de ‘boomwonde’ vanzelf weer geneest.
  Dank je voor het mooie artikel!
  Veel liefs,
  Natalie x

 2. Lea

  Beste Natalie,

  De “boomwonde” (het bloeden of het vloeien van het berkensap) geneest (stopt) wanneer de bladeren aan de berkenboom komen.

  Lea

 3. Anneke Geugies

  Vorig jaar ben ik begonnen met het aftappen van berkenwater, heerlijk! een fijne schoonmaak voor het lichaam.
  Anneke

 4. De Geest Christel

  Ik ga het ook eens proberen. Wij hebben 5 reuze berken in onze tuin staan. ik zou ze willen omkappen omdat zij zoveel vuil geven. Eigenlijk het hele jaar door. Nu gaat het vallen van de zaadjes gedaan zijn, maar dan komen er weer hoooopen bladeren die onze
  dakgoten verstoppen. Gelukkig hebben wij verdraagzame buren, want die hebben ook last van onze berken. Maar het zijn prachtige bomen, als wij die uitdoen is het mooiste van onze tuin weg.
  Misschien is berken sap drinken goed voor onze gezondheid, en kunnen er dan beter tegenaan, om al hunnen overlast op te kuisen.

  1. Anntje

   Ja, het zou echt wel zonde zijn om zulke mooie bomen te kappen. Berkensap kan je wel enkel oogsten in de prille lente.

 5. katrien

  Dag, ik vind het moeilijk te bepalen wanneer ik kan “tappen”. Ik weet dat het in aanloop is naar de volle maan. De volgende is 24/3 – dan maar 10/3 starten ??? Mss weet jij een tip om dit correct te berekenen ?
  bedankt en groeten
  Katrien

  1. Anntje Peeters

   Hoi Katrien, ik ben nu aan het tappen. Werkt prima. Het sap stroomt eerder gelijk met de maanbaan dan met de volle maan.

 6. Claes Liliane

  hallo Anntje,

  al mijn ingevroren berkensap is op .. ben naar de natuurshop geweest en heb mezelf een fles kado gedaan .
  was nogal prijzig vond ik maar had zoveel baat met mijn zelf geoogst sap dat ik dit er maar bij nam.

  naast berkensap bevat dit sap ook knoppen van de berk , esdoorn ,zwarte bes, hazelaar en kastanje, alles op 12,5% alcohol. dit waarschijnlijk voor de vrij lange bewaringstijd.

  wat denk je hiervan , het sap heet Celluseve en is onder bio label van het merk HerbalGem.

  Liliane

  1. Anntje Peeters

   Hoi Liliane, Tja, dit is natuurlijk niet hetzelfde als puur berkensap, maar als het voor jou werkt is dit ook prima. Het is gewoon een compleet ander product. Ik denk sowieso dat als je een kuur met je eigen berkensap gedaan hebt, dat dat voldoende is hoor. Je moet het niet blijven gebruiken. Het is een goeie voorjaarsreiniging, maar eens die achter de rug is, kan je lichaam op zichzelf wel verder.

 7. ellen

  Dag Anntje je sprak over het berkensap van Weleda voor diegenen die geen berken hebben staan. Weet je dat Herbalgem in Vielsalm ook een prachtig aanbod heeft aan puur berkensap. De bossen waar de bomen groeien staan op de meest zuivere plek van België. Ik ben er eens op bedrijfsbezoek geweest als herborist en heb toen een hele mooie rondleiding gekregen. Herbalgem is gespecialiseerd in de knoppentherapie. Het is echt de moeite waard op deze firma ook te vermelden. Ik ben alvast fan van hun aanbod. Warme groeten en dank je voor het mooie artikel. Ik ga morgen meteen mijn dosis voor dit jaar in huis halen. Ellen.

  1. Anntje Peeters

   Dag Ellen, dankje voor deze aanvulling. Altijd handig voor mensen die niet meteen berken in hun buurt hebben staan!

 8. Luc

  30 jaar geleden tapte mijn vader berken sap voor zichzelf . Met de fles aan de afgezaagde tak. Zelf vond ik het sap niet zo lekker om te drinken ….en ik weet ook nog dat mijn vader zich toen liet masseren met het sap. Ben dit nooit vergeten .

  1. Anntje Peeters

   Fijne herinnering, Luc. Misschien toch nog eens proberen om het sap te drinken. Vers sap smaakt echt wel lekker zoetig hoor. Je moet het alleen dezelfde dag nog opdrinken, want het wordt snel slecht.

 9. Elma

  Ja, joehoeee, we mogen weer! 2e jaar nu dat wij berkensap drinken. Ik geef het mijn dochter mee naar school met een beetje siroop erdoor. Opzich smaakt het berkenwater vooral naar vers water, maar met het idee dat de lente zeer dichtbij is, smaakt het super :-).

  Waar gaat je nieuwe boek over? Ik ben benieuwd…

  Groetjes, Elma

  1. Anntje Peeters

   Tof dat je dochter dit mee naar school krijgt, Elma!
   Het nieuwe boek zal superBUIKgevoel heten en het gaat over een natuurlijke aanpak van spijsverteringsproblemen en voedselintoleranties.

   1. Brigitte

    Ik kijk uit naar je boek 🙂

 10. Hoi Anntje,

  dank je wel voor deze heerlijke tip!! Ik had 1 vraagje. Mijn vriendin is zwanger. Kan het kwaad voor haar als ze dit godensap drinkt?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Gossen, in principe is het gewoon water dat bijzonder rijk is aan mineralen, dus als ze dat mag drinken, dan is er geen probleem! 🙂 Alvast proficiat!

 11. cools ingrid

  Mag je berkensap drinken als je diabetes type 2 hebt?

  1. Anntje Peeters

   Dag Ingrid, eigenlijk is het gewoon water met veel mineralen, dus normaal gezien kan dat geen kwaad.

 12. Hey Anntje, Ik las hier op uw blog de reactie van het berkensap. Ik kwam erop omdat ik op zoek ben naar berkensap, nog een paar weken en het is zover. Ik wou u vragen of je het eventueel ook verkoopt? Ik zelf heb geen boom vandaar. Maar ben al een week of twee op zoek naar iemand die het aftapt en eventueel wil verkopen. Ik wil een kuur opstarten van zodra het vloeit. Bedankt alvast voor uw reactie

  1. Anntje Peeters

   Hoi Annick, ik weet niet precies waar je woont, maar bij Sol et Vita in Rotselaar verkopen ze elk jaar vers berkensap. Groetjes

 13. Thomas

  Hello, als het afgetapt berkensap onhelder wordt mak je het dan nog drinken

  1. Anntje Peeters

   Dag Thomas, nee, dan kan je het niet meer drinken. Je moet het best meteen opdrinken of invriezen want op dag twee kan het al slecht geworden zijn.

 14. Agnes Ardui

  Hey Anntje, ik heb een grote berk staan in mijn tuin. Ik zag bij de buren dat zij aftapte via een gaatje in de stam.
  Ik heb dat ook zo gedaan. Maar vraag me nu af of dat wel ok is. Ik ben dan gaan zoeken op internet, en las dat je het via een tak moet doen. Ik hoop nu maar dat mijn boom er niet aan ten onder gaat.
  Ik heb hem in elk geval bedankt en me verontschuldigt dat ik me niet beter eerst geinformeerd hebt.
  Wat denk jij ? Mag het ook in de stam ?

  1. Anntje Peeters

   Oei. Ik hou zelf niet zo van gaatjes boren, omdat dat toch wel een grotere belasting is voor de boom. Maar je kan proberen om een kurk op dezelfde grootte uit te snijden en die gebruiken om het gaatje te dichten. Succes!

Geef een reactie