• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:27 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Oh die zalige berk! Het is mijn favoriete boom. Hij heeft zoiets zachts, en jong en vrouwelijk, en … hij is zo goed voor ons: zowel de bladeren, als de knoppen, de schors én het sap worden van oudsher gebruikt omdat ze versterkend, reinigend en energiegevend werken.

Op dagen als deze, waarop het al wat langer licht is maar het buiten toch nog wat winters aandoet, kan je je moe voelen door het gebrek aan zonlicht. Ook afvalstoffen die zich in de winter in je lichaam hebben opgestapeld, kunnen je energie kosten en je moe maken. Jonge berkenblaadjes kunnen dan ter hulp snellen. Ze zijn bedekt met een kleverig laagje dat reinigende stoffen bevat. Van zodra de jonge blaadjes beginnen te verschijnen, kan je er een handvol van toevoegen aan je brandnetelinfusie. Kracht verzekerd!

Berkensap

Dé voorjaarsreiniger bij uitstek is het berkensap. Ik word zelf een beetje lyrisch als het om berkensap gaat. Waarom? Op het moment dat het sap begint te stromen, weet ik dat de lente niet meer ver af is. Het heeft zo’n zalige, natuurlijk zoete smaak en je kan de energie die het je gaat geven gewoonweg proeven. Energie uit de aarde, door de boom, rechtstreeks in die fles van jou. En dat ook nog eens helemaal gratis. Over zalige dingen gesproken…
Berkensap begint te stromen zodra de temperaturen overdag wat zachter worden. Het werkt revitaliserend, remineraliserend en verwijdert afvalstoffen. Een kuur met berkensap helpt je om afvalstoffen af te voeren. Stramme spieren en gewrichten worden daardoor verlicht.
Berkensap werkt eveneens op een goede vochthuishouding, waardoor je het ook kan inzetten tegen vocht vasthouden en cellulite. Ook je huid en haar varen wel bij het drinken van dit godenwater.

Hoe tap je berkensap?

Heel eenvoudig. Je neemt een snoeischaar en je knipt een stukje af van een redelijk dikke berkentak (laat ons zeggen, een tak van ongeveer anderhalve centimeter doorsnede). Je schuift een fles over de gesnoeide tak en je zorgt ervoor dat de tak wat schuin naar beneden hangt, zodat het sap er gemakkelijk uit kan lopen. Ik neem meestal een glazen waterfles met een metalen dop. In de dop maak ik een gaatje dat net over de tak past. Als de sapstroom goed op gang is, vult de fles zich in één nacht met berkensap. Zorg ervoor dat je de boom bedankt voor dit gezonde geschenk.

Hoeveel sap drink je per dag?

Vaak lees ik dat je drie eetlepels sap per dag moet ‘nemen’, maar dat lijkt dan net zo’n voorschrift voor een geneesmiddel te zijn. Ik weet niet hoeveel ik er precies van drink. Maar het zal toch minimum een halve liter per dag zijn. Soms drink ik gewoon ook de hele fles leeg in de plaats van water.

Enkele tips:

Je kan het sap niet lang bewaren (meestal begint het na twee dagen al slecht te worden), maar je kan het wel invriezen. Hiervoor zijn ijsblokzakjes heel handig.

Heb je geen tijd om zelf berkensap te oogsten, maar wil je toch een berkenkuur doen? Het berkenextract (gemaakt van berkenblad) van Weleda kan dan een hulp zijn. Gewoon driemaal per dag een eetlepel toevoegen aan een glas water om van het zuiverende effect te kunnen genieten.  Bij Weleda hebben ze ook een berkenelixer, dat is hetzelfde als het extract, maar dan wel met honing gemaakt. Aan jullie de keuze of jullie zoet of heel zoet de lente in willen met vernieuwde energie!

Meer leren over kruiden die je lentemoeheid aanpakken? Kijk dan hier. 

Deel deze pagina: