Oh die zalige berk! Het is mijn favoriete boom. Hij heeft zoiets zachts, en jong en vrouwelijk, en … hij is zo goed voor ons: zowel de bladeren, als de knoppen, de schors én het sap worden van oudsher gebruikt omdat ze versterkend, reinigend en energiegevend werken.
Berkensap
Hoe tap je berkensap?
Heel eenvoudig. Je neemt een snoeischaar en je knipt een stukje af van een redelijk dikke berkentak (laat ons zeggen, een tak van ongeveer anderhalve centimeter doorsnede). Je schuift een fles over de gesnoeide tak en je zorgt ervoor dat de tak wat schuin naar beneden hangt, zodat het sap er gemakkelijk uit kan lopen. Ik neem meestal een glazen waterfles met een metalen dop. In de dop maak ik een gaatje dat net over de tak past. Als de sapstroom goed op gang is, vult de fles zich in één nacht met berkensap. Zorg ervoor dat je de boom bedankt voor dit gezonde geschenk.
Hoeveel sap drink je per dag?
Vaak lees ik dat je drie eetlepels sap per dag moet ‘nemen’, maar dat lijkt dan net zo’n voorschrift voor een geneesmiddel te zijn. Ik weet niet hoeveel ik er precies van drink. Maar het zal toch minimum een halve liter per dag zijn. Soms drink ik gewoon ook de hele fles leeg in de plaats van water.
Enkele tips:
Je kan het sap niet lang bewaren (meestal begint het na twee dagen al slecht te worden), maar je kan het wel invriezen. Hiervoor zijn ijsblokzakjes heel handig.
Heb je geen tijd om zelf berkensap te oogsten, maar wil je toch een berkenkuur doen? Het berkenextract (gemaakt van berkenblad) van Weleda kan dan een hulp zijn. Gewoon driemaal per dag een eetlepel toevoegen aan een glas water om van het zuiverende effect te kunnen genieten. Bij Weleda hebben ze ook een berkenelixer, dat is hetzelfde als het extract, maar dan wel met honing gemaakt. Aan jullie de keuze of jullie zoet of heel zoet de lente in willen met vernieuwde energie!