• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:6 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Héhé, bijna zijn we 2 februari… Als ik aan die datum denk, begint het al te kriebelen en ruik ik de geur van de lente! Ook al kunnen er nog witte winterse dagen tussenzitten, de dagen worden merkbaar langer en er hangt een ander soort energie in de lucht. Het is de tijd van het jaar waarin de eerste plantjes beginnen te ontkiemen en waarin de sapstroom van de bomen weer op gang komt.

Het vroege voorjaar brengt alles in beweging. Niet alleen buiten, maar ook binnen in ons. Ons lichaam brengt nu alle opgeslagen afvalstoffen – bijproducten van je stofwisseling – in de bloedbaan om ze af te voeren via longen, huid, nieren en darmen. Hoe meer opgestapelde afvalstoffen je in je lichaam hebt, hoe naarder je je tijdens deze periode kan voelen. Het lichaam steekt immers al zijn energie in de schoonmaak. Dit is de oorzaak van voorjaarsmoeheid.

Als je de tips uit mijn blogpost Putteke winter aan het toepassen bent: doe ermee verder, en je zal zien dat je veel minder last hebt van lentemoeheid. Sober eten en zorg dragen voor je darmen is extra belangrijk als je last hebt van seizoensallergie. NU is het immers hét moment om aan preventie te doen. Als je er nu voor zorgt dat je lichaam gereinigd de volgende periode inkan, zal je veel minder last hebben van je allergie. Er zijn nog een aantal dingen die je nu kan doen om seizoensallergie te voorkomen:

– gebruik kruiden die de afvoer van afvalstoffen via de lymfeklieren bevorderen. De twee topkruiden hiervoor zijn goudsbloem (Calendula officinalis) en viooltje (Viola tricolor). Drink in februari en maart dagelijks 3 kopjes van de thee. Hoe zuiverder je lichaam, hoe minder kans op allergie.

– eet dagelijks een eetlepel lokale honing. Honing van de imker uit je buurt bevat kleine hoeveelheden van de pollen waaraan je mogelijk allergisch bent. Doordat je met die minuscule hoeveelheden in contact komt, maak je jezelf op de duur immuun tegen die pollen.

– gebruik MSM-poeder. Het is nog niet precies bekent op welke manier MSM werkt bij allergieën, maar dat het werkt staat wel vast. MSM ondersteunt je lever en dat zou er onrechtstreeks voor kunnen zorgen dat je minder last hebt van allergie. Een leuk pluspunt dat ikzelf ervaar als ik MSM neem, is dat ik er superveel energie van krijg!

Bovenstaande tips kan je ook toepassen als je geen last hebt van allergie. Ze zorgen er stuk voor stuk voor dat je energiek het vroege voorjaar doorkomt.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

 1. Peeters Nancy

  Wat is het fijn om een zus te hebben die zoveel interessante tips kan geven over een gezonde levensstijl 🙂

  Dank hiervoor en heel veel succes!

 2. elly ceelen

  ben zo blij met die kruidenelf….
  zo leerrijk, door jou woorden te lezen voel je de schoonheid van moeder natuur , met haar helende krachten …de puurheid van eenvoud en kracht …….heerlijke…. mooie energie…gratis om ons heen aangeboden…rijkdom in deze dure tijden , een weg naar gezond en bewust leven
  ‘dank je wel” kruidenelf voor wat je me aanreikt en doet opfrissen
  hartegroet elly

  1. Anntje

   Dankjewel voor je reactie fee van Molenstee! 🙂 Heel lief van je!

 3. Patrick

  Hallo,

  Ik heb een berkenpol allergie maar ik las in je blog dat ik wel het berksap kan drinken… er is geen verband tussen de allergie van de berkenpol en het berkensap?

  Patrick

  1. Anntje

   Dag Patrick, nee, berkensap zal er net voor zorgen dat je berkenpol allergie minder wordt!

Geef een reactie