Heb je niet genoeg energie om dagelijks alles te kunnen doen wat je wil doen? Ga je moe naar bed en sta je nog meer moe op? Word je niet helemaal wakker en alert zonder koffie of kan je niet tot rust komen zonder alcohol?
Dan is het hoog tijd om energie op te bouwen op een duurzame manier. Je komt al een heel eind door de volgende 3 stappen toe te passen:
1. stimulerende middelen vermijden
2. energieopbouwende kruideninfusies drinken
3. volwaardig voedsel eten.
Stap 1: Vermijd stimulerende middelen
Als je weinig energie hebt, is het heel verleidelijk om je toevlucht te zoeken tot stimulanten, zoals koffie en suikerrijke producten. Ze leveren inderdaad snel energie, maar eigenlijk is het nep energie. Stimulanten pushen je eigenlijk voorbij je mogelijkheden en laten je harder werken dan je in werkelijkheid aankan. Ze teren op je reserves zoals dat in de volksmond genoemd wordt en daarom putten ze je op lange termijn uit. Dat uitputtende effect stapelt zich op. Hoe meer je je energie dus opwekt door dit soort producten, hoe meer moe je jezelf zal maken.
Ook specerijen zoals zwarte peper, kaneel en kruidnagel zijn stimulerend. Als je hier teveel gebruik van maakt, bijvoorbeeld als je dagelijks veel Yogi Thee drinkt (waar deze specerijen meestal inzitten) put het je energie eveneens uit.
Wees verder ook voorzichtig met kruiden als guarana. Tenzij je het op een wijze en spaarzame manier gebruikt, put het je op lange termijn ook uit.
Stap 2: Drink energieopbouwende kruideninfusies
Brandnetelinfusie (Urtica dioica) is één van de beste middelen om blijvend energie op te bouwen zonder dat je je reserves aanspreekt. Het werkt niet stimulerend, maar het versterkt de nieren en bijnieren en bouwt zo op een duurzame manier stabiele energie op. Je kan resultaat verwachten binnen de 3 tot 6 weken. Drink hiervoor tot 4 liter netelinfusie per week.
Hoe maak je brandnetelinfusie?
– Doe 10 tot 30 gram (afhankelijk van je smaak) brandnetel in een literpot (ik gebruik hiervoor oude weckpotten)
– Doe er een schijfje citroen bij, vul de pot tot aan de rand met heet water en doe het deksel er dadelijk op
– Laat dit minstens vier uur trekken. Ik maak het meestal ’s avonds klaar en laat het een hele nacht trekken.
– Giet alles door een zeef en geniet van deze diep donkergroene, bijna zwarte versterkende drank.
Je kan telkens een gedeelte in een beker doen en aanvullen met heet water als je graag iets warms wil, maar koud vind ik het persoonlijk veel lekkerder. Wat overblijft zet je in de koelkast en drink je best binnen de 36 uur op. Moest je hierna nog een restje hebben: niet weggooien! Je kamerplanten worden er blij en stralend van.
Stap 3: Eet volwaardige voeding
Over volwaardige voeding kan je een heel boek vol schrijven. In dit artikel ga ik me beperken tot de basisrichtlijnen en die zijn:
- Verwijder alle witte meelproducten (brood, pasta, witte rijst) en suiker uit je dieet. Suiker werkt stimulerend en we eten er veel te veel van in ontelbaar verschillende vormen: glucose-fructosestroop, rietsuiker, witte suiker, kandijsuiker, maisstroop,… Mijn ondervinding is dat je zin in zoet verdwijnt of vermindert wanneer je dieet rijk is aan mineralen (uit kruideninfusies en groene groenten) en volwaardig voedsel. En vanzelfsprekend vaart je energieniveau daar wel bij.
- Eet zoveel mogelijk glutenvrij. Gluten zitten in brood, pasta en granen als tarwe, spelt, gerst, kamut en rogge. Gezonde glutenvrije granen zijn onder andere: quinoa, gierst, volkoren rijst, boekweit en polenta.
- Eet voldoende eiwit (niet teveel, niet te weinig): peulvruchten als bonen, linzen en kikkererwten, biologisch vlees -en gevogelte, vis.
- Drink voldoende water (dit is een heel belangrijke: veel klachten, ook vermoeidheidsklachten, ontstaan door een tekort aan water.)
- Vermijd zoveel mogelijk niet-biologische zuivelproducten en zuivelproducten (ook biologisch) gemaakt van gehomogeniseerde melk. Kies bij voorkeur voor geiten-en schapenzuivel.
- Vermijd kant-en-klare maaltijden en tavernekost.
- Voeg zeewieren toe aan je dieet. Ze helpen je energie op te bouwen en zorgen voor de aanvoer van mineralen.
- Eet voldoende goeie vetten uit avocado’s, zonnebloempitten, pompoenpitten, olijfolie en kokosolie.
- Lage hoeveelheden kalium, ijzer en jodium dragen bij tot vermoeidheid.
Voor kalium: selder, kool, banaan, vijgen, zeewier en netelinfusie.
Voor ijzer: melasse, chocolade, zeewier, netelinfusie en paardenbloembladeren.
Voor jodium: zeewieren, zeezout en paddenstoelen.
En tot slot nog een tip: respecteer de wijsheid van je lichaam.
Gedurende bepaalde periodes kan er veel op ons afkomen en veel van ons gevraagd worden, maar bedenk goed dat we altijd zelf de keuze hebben om beter voor onszelf te zorgen. Leer ook eens nee zeggen en respecteer de behoefte van je lichaam aan rust.
- Ga eens heel vroeg slapen: probeer drie dagen na elkaar om half tien je bed in te kruipen en sta op een normaal uur op. Evalueer je energieniveau hierna nog eens. Vroeger gaan slapen laadt je batterijen veel beter op dan lang uitslapen.
- Doe eens een half uur niets. Maak een wandeling in de natuur, trek je schoenen uit en laat de aarde je van energie voorzien.
- Neem een lang warm bad met wat etherische olie van bijvoorbeeld lavendel of mandarijn zodat je eens goed kan ontspannen.
- Leef in het nu en denk niet teveel vooruit. Wat je morgen en overmorgen nog allemaal moet doen, laat je voor morgen en overmorgen. Besef dat je energie verliest met je daar nu al druk over te maken.
- Geniet en wees dankbaar voor het leven. Elke dag opnieuw.