De weerkundige winter is begonnen en dan is het eens zo belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Je welzijn hangt immers af van een sterk lichaam. Verkoudheidsvirussen circuleren de hele tijd rond ons, maar ons immuunsysteem zorgt er meestal voor dat we niet ziek worden. Word je toch verkouden, dan ben je misschien wat verzwakt, heb je niet genoeg geslapen of heb je misschien teveel stress. De symptomen: het niezen, het hoesten en de koorts, worden meestal niet veroorzaakt door het virus zelf, maar zijn tekenen dat je afweersysteem het virus probeert onschadelijk te maken. Een goede zaak dus. Ga je die symptomen onderdrukken met antihoestmiddelen of koortswerende medicijnen, dan doe je in principe niets tegen het virus. Je maakt het je lichaam eigenlijk gewoon moeilijker om van het virus af te komen, omdat je de natuurlijke reactie ervan tegenwerkt. Wil je winterkwaaltjes voorkomen, dan is het dus in de eerste plaats belangrijk om je afweersysteem te versterken. Ik geef je alvast drie tips die je gezond en wel door de winter kunnen loodsen.
1. Eet look.
Voor mij is look onmisbaar in de keuken. Zijn ietwat scherpe, verwarmende smaak doet het goed in groenteschotels en is daarnaast ook een voortreffelijk medicijn. Look zou je kunnen beschouwen als een antibioticum uit de kruidenwereld, al is er wel een belangrijk verschil met échte antibiotica. Terwijl een antibioticakuur je darmflora tot nihil herleidt, doodt look alleen de slechte beestjes. Daarbovenop dient look als voedingsbron voor je goede darmflora, waardoor die zich vrolijk kan vermenigvuldigen. Een goeie zaak voor je weerstand, want een gezonde darmflora maakt je weerstand sterker.
Bovendien maakt look niet enkel korte metten met slechte bacteriën. Ook virussen, schimmels en parasieten zijn niet veilig in een lijf dat regelmatig een portie look krijgt. Vaak look eten is dus een lekkere manier om gezond en wel de winter door te komen.
Voel je een verkoudheid aankomen of heb je een zere keel? Ga dan all the way en doe met de lookpers een teentje rauwe look over je eten. Je ruikt daarna misschien eventjes niet zo fris, maar je keel en je luchtwegen worden ontsmet en de volgende dag voel je je hoogstwaarschijnlijk weer veel beter.
2. Maak bouillon
Onze bomma’s raadden kippenbouillon aan als antiverkoudheidsmiddel. En dat hadden ze niet uit de lucht gegrepen, want de wetenschap bevestigt nu ook dat er in kippenbouillon werkelijk stoffen zitten die je weerstand verhogen en ontstekingen remmen. Nu eet ik niet graag dagelijks pure kippen- of vleesbouillon, maar ik wil wel graag van de positieve eigenschappen ervan kunnen profiteren. Daarom maak ik twee keer per maand een grote pot vlees- of kippenbouillon klaar. Die vries ik dan per portie in potjes in. Telkens als ik een groentesoep maak, voeg ik daar dan een potje (of twee, afhankelijk van de hoeveelheid soep) ingevroren bouillon aan toe. Supervoedzaam, erg lekker en zo vermijd je in één klap ook nog eens de nogal ongezonde kant-en-klare bouillonblokjes.
Als ik bouillon maak, dan laat ik de kippen- of runderbotten koken met een flinke schep grijs zeezout, 1 ui, 1 wortel, 1 prei, een paar stengels selder, wat lavas en heel wat weerstandsverhogende kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, gember, kurkuma en knoflook. Als de bouillon is afgekoeld, schep dan het teveel aan vet eraf. Wil je al van de verse bouillon eten als ie nog warm is? Dan kan je hem door een zeef met een keukenpapier scheppen om het overtollig vet eruit te halen.
3. Miso
Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde granen (meestal rijst of gerst) en zeezout. Het bevat veel hoogwaardig eiwit en is een echte immuunbooster. Miso is erg rijk aan mineralen en vitaminen en ook je darmen varen er wel bij, aangezien miso een gefermenteerd product is dat je darmflora gunstig beïnvloedt. Let er wel op dat je ongepasteuriseerde miso koopt (dat staat op het potje). Als miso gepasteuriseerd wordt, raakt hij namelijk door de behandeling op hoge temperatuur zijn goeie eigenschappen voor de darmflora kwijt.
Hoe gebruik je miso?
In je bouillon: Het is het gemakkelijkst als je de bouillon in kommetjes uitschept en er per kommetje een eetlepel miso aan toevoegt. Let er wel op dat de bouillon niet meer kookt, anders vernietig je de goeie bacteriën uit de miso.
In natuurwinkels vind je vaak ook instant miso soep. Dat is een gemakkelijk alternatief voor als je weinig tijd hebt, zou je denken. Nu blijft er van die goeie eigenschappen in die gedroogde misopoedertjes niet zoveel meer over. Dus bedacht ik het volgende:
supersnelle misosoep
Doe miso in een pot en voeg er gedroogde kruidenpoeders aan toe van bijvoorbeeld knoflook, gember, mierikswortel, chili (of andere kruiden die je lekker vindt). Roer alles onder elkaar. Heb je op een koude winterdag tussendoor behoefte aan een warm opkikkertje maar vind je de tijd niet om echte soep te maken, roer dan een overvolle eetlepel van dit mengsel in een mok heet water en geniet van de weldaad van je zelfgemaakte én gezonde instant misosoep!
Ik wens je een sfeervolle, energieke en gezonde winter toe!
Wil je meer leren over kruiden waarmee je herfst- en winterkwaaltjes te slim kan af zijn? Doe dan mee aan de online cursus. Je leert wat het verschil is tussen kruiden die je immuunsysteem ondersteunen (en die je langdurig, preventief kan gebruiken) en kruiden die je immuunsysteem opzwepen (en die je daarom enkel kortstondig kan gebruiken). Je leert over verschillende soorten hoest en verkoudheden en hoe je ze met de meest geschikte kruiden het hoofd biedt. Na de cursus krijg je een uitgebreide PDF met recepten en een opname van de cursus toegestuurd. Je vindt alle info hier.