• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:20 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Sinds ik geen koffie meer drink, is zwarte thee mijn nieuwe favoriete ochtenddrankje. Hoewel ik af en toe ook wel een groen theetje kan smaken, ligt de krachtigere smaak van zwarte thee (en ook oolong thee) me toch beter.

Tegenwoordig horen we in de media vooral over de gezondheidsvoordelen van groene thee, maar ook zwarte thee is goed voor je gezondheid. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van zwarte thee:

1. Verhoogt je concentratie en focus.

Dat komt omdat de thee de bloedtoevoer naar je hersenen verhoogt. Een belangrijke nota hierbij is dat zwarte thee dat doet zonder je hart te overstimuleren. Dat laatste doet koffie wel, waardoor veel mensen – waaronder ikzelf – na een kopje koffie soms last krijgen van hartkloppingen.

2. Geeft energie én verlaagt tegelijkertijd je stressniveau.

Dat komt doordat de thee het aminozuur L-theanine bevat, een stofje dat je rustig maakt en je concentratie verbetert. Zwarte thee vermindert ook de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je bloed. En dat is heel positief, aangezien een overmaat aan cortisol je dik, moe en opgejaagd kan maken. Koffie doet dit hormoon in je bloed net stijgen.

3. Verlaagt je kans op diabetes type 2

Studies wezen uit dat je de kans op ouderdomsdiabetes met 70% kan verlagen door 1 à 2 kopjes zwarte thee per dag te drinken. Het klopt dat ook koffie je kans op diabetes verlaagt, maar om hetzelfde effect te bekomen, moet je daarvoor wel tot 8 kopjes koffie per dag drinken. Een hoeveelheid die mijn hart zowat uit mijn lichaam zou doen bonzen, vermoed ik.

4. Verlaagt je kans op eierstokkanker (en mogelijk ook andere kankers)

Een bepaalde soort van polyfenolen in thee blijken een kankerremmende werking te hebben. Vooral het effect van zwarte thee op eierstokkanker werd uitgebreid onderzocht. Wetenschappers stelden vast dat vrouwen die dagelijks een tweetal kopjes zwarte thee drinken, hun kans op eierstokkanker met 30% verlagen.

5. Vermindert tandplaque en verlaagt de kans op gaatjes

Zwarte thee verhindert dat de bacteriën die gaatjes in de tanden veroorzaken in de mond kunnen overleven. De polyfenolen uit zwarte thee verhinderen de groei van bacteriële enzymes die de kleverige substantie vormen die zich rond onze tanden gaat hechten. Zwarte thee helpt dus ook om je gebit gezond te houden.

Uiteraard is de kwaliteit van de thee die je koopt hierbij ook erg belangrijk. Een aantal weken geleden vergat ik mijn eigen thee mee te nemen naar het werk en was ik aangewezen op de “witte producten zwarte theebuiltjes” van de Colruyt. Ik geloofde mijn smaakpapillen niet: terwijl kwaliteitsvolle zwarte thee een heerlijk aroma heeft, smaakte deze thee naar zand. Kies dus voor een goeie kwaliteit van losse, zwarte thee. Mijn favoriete merk is Hampstead: hun First Flush, Earl Grey en Oolong zijn fantastisch. Wil je graag builtjes om mee te kunnen nemen naar het werk, dan is de Earl Grey van Pukka een aanrader.

Mocht je je zwarte thee wat willen upgraden, dan wil ik je nog het volgende meegeven: zwarte thee smaakt zaaaaalig als je er wat lavendel in mee laat trekken (niet teveel, een mespuntje volstaat) en wat verse citroenschil. En last but not least: thee smaakt het lekkerst uit een écht, glazen theekopje. 😉

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 20 reacties

 1. Lieve

  Misschien toch eens koffie minderen en aan de zwarte thee gaan 😉 . Dank je wel ik dacht altijd dat zwarte thee niet goed was…

 2. Cil

  Drink al 12 jaar geen koffie meer, alleen nog kruidenthee en voel me er fantastisch mee!!! Dank voor al deze gezonde tips!!

  1. Angelo Cabooter

   Ik drink helemaal geen koffie, omdat het niet lekker ruikt, ik drink enkel groene thee (met of zonder fruit/kruiden) en kruiden thee. Geen zwarte thee voor mij (smaakt niet zo goed)

 3. chris

  ik ben geen koffie freak maar een tasje koffie na de middag is voor mij zaligmakend, alleen ervaar ik ook die stressgevoeligheid en vaak hartritmestoornissen die lang blijven hangen. Telkens denk ik dat mag ik niet meer doen daarom lijkt jou voorstel om over ter schakelen op zwarte thee een mooi alternatief . bedankt voor de tips! er is blijkbaar een leven zonder koffie

 4. christine

  Ik zal deze week toch eens thee moeten kopen. Van de koffie kan ik ‘s nachts niet slapen. Hopelijk van deze thee wel!

  1. Anntje Peeters

   Bij mij heeft koffie ook een heel nadelig effect op slaap, Christine. Zelfs gewoon één kopje in de ochtend. Zwarte (of andere) thee heeft dat effect bij mij totaal niet. Ik vermoed door de L-theanine.

  2. Angelo Cabooter

   De beste thee om te slapen, is rustgevende thee. Zoals Kamille of lavendel.

 5. Catherine Pots

  Beste Anntje, ik geniet van alles wat u publiceert (heb uw prachtige boek trouwens ook) : uw wondermooie en praktische website (een streling voor het oog!), uw deskundige tips, uw handige videoberichten, uw grondige kennis van de Wondere Kruidenwereld, uw no-nonsens commentaren op voedingshypes etc. etc. etc., maar vandaag was ik nog meer aangenaam verrast dan ik anders al ben… een heerlijk kopje black quality tea is nl. mijn dagelijks genot doorheen de dag! Bedankt om te laten weten dat het ook nog een gezond moment van genieten is! Ik drink ook groene thé en kruidenthés, maar mijn black tea is mijn comfort and joy! Keep up the good work!

  1. Anntje Peeters

   Bedankt voor je reactie Catherine! Geniet van je theetjes! 🙂

 6. hermans rose marie

  annje, je weet toch op alles wat. ik kan zo genieten van je mailtjes, ik kijk daar altijd naar uit
  dat van die thee’s drinken dat doe ik ook hoor, ik wissel zo iedere dag wat af, ook drink ik veel fruit thee’s, en ik slaap van al de soorten thee’s goed. als ik bijvoorbeeld fruit pers dan doe laat ik dat goed trekken in ‘t water en dan zeef ik dat en dan roer ik dat onder de thee die ik op dat moment drink, altijd wat extra vitamientjes erbij denk ik maar
  zo, dank je wel voor je goed raad
  groetjes rose marie

 7. joanna

  Wat kan ik nog toevoegen aan al deze rake reacties ? Het genoegen dat het oogsten van eigen en/of wild geplukte kruiden, bloesems en bessen mij verschaft vind ik ook in je tips terug . Mensen wijzen op de weldaad en noodzaak van wilde en andere kruiden doet mij deugd, mijn kleinkinderen beginnen daar erg in mee te gaan .Dat maakt mij gelukkig! Bedankt voor de tip van de zwarte thee, ik heb onlangs een grote doos “earl grey tea classics “van Twinings kado gekregen en ga proberen mijn ochtendkoffie door deze tea te vervangen. Zien wat het geeft.

 8. Bert

  ’t is waar, ik ben bijna altijd gestresseerd en…… de koffie zal daar zeker zijn deel aan toe bijdragen! Nu ik op pensioen ben drink ik al aardig wat koffie minder, en ja hoor ’t helpt.
  Maar over de thee gesproken; wat ik persoonlijk ook heel lekker vind ( naast de Oolong thee) is de CHINA (fairtrade) van Delhaize, dit is groene thee met Jasmijn. Alsook de INDIA ASSAM (fairtrade van Delhaize) dit is zuivere zwarte Assam thee. Misschien is dit ook een ideetje voor andere liefhebbers.
  Groetjes (nu met een kopje Lindethee in de hand)
  Bert

 9. Molletje

  Hoi Anntje 🙂
  Zwarte thee mag dan vele voordelen hebben, ik hou mij aan mijn koffiesurrogaat en je weet welke dat is: moekefoek 😉

  1. Anntje Peeters

   Hahaha, ja, die is ook lekker!

 10. Bogaerts hilde

  Beste Anneke,
  Vroeger dronk ik altijd thee maar nu neem ik koffie. wel van een koffie winkel in Brasschaat(Cordello)in het Antwerpse en heb geen last van de koffie maar als ik van de supermarkt koop dan heb ik veel stres en hartkloppingen, maar daar branden ze de koffie zelf.
  Verschillende soorten koffie en thee los te verkrijgen.
  Groetjes Hilde

 11. bettina

  Ik drink graag zwarte thee maar het houdt mij vaak wakker! Meestal is het de Turkse zwarte thee die ik in de Turkse winkel koop en die is best sterk!
  Ik ga eens een ander soort thee uitzoeken en dat mespuntje lavendel.., dat ga ik zeker proberen!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Bettina, ik drink nooit cafeïne houdende dranken in de namiddag. Misschien kan je dat ook eens proberen. Zo heeft de zwarte thee misschien geen invloed meer op je slaap.

   1. bettina

    Klopt! Maar zo rond 4 uur in de namiddag kan ik soms erg verlangen naar een of 2 kopjes zwarte thee!
    Het is mij trouwens niet geheel duidelijk welke thee caffeine en welke theanine bevat. Hoe zit dan het met groene thee? Ook daarvan kan ik soms niet slapen..

    1. Anntje Peeters

     Hoi Bettina, alle thee die van de Camellia sinensis is afgeleid, bevat cafeïne en L-theanine, maar in verschillende concentraties. Ook groene thee bevat dus beide, maar het is wel degelijk de cafeïne die er voor zorgt dat je minder goed slaapt. De L-theanine is opwekkend, maar tegelijkertijd ook kalmerend.

     1. bettina

      dank voor de uitleg!
      Dus het hangt van de soort thee af hoeveel caffeine en theanine er in zit? Trouwens, ik gooi het eerste opschenkwater van de groene thee tegenwoordig weg om het caffeinegehalte te verminderen. Ik bedenk mij dat ik dit ook eens met de zwarte thee zou kunnen proberen..

Geef een reactie