• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:5 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Detoxen en vasten. Met de lente in aantocht zie je het weer staan op de covers van alle hippe magazines.* Detoxen en vasten worden gepropageerd als een manier om verlost te raken van allerlei euvel. Je zou er van afslanken en het zou vele kwaaltjes helen, van menstruatiestoornissen tot zelfs kanker. Maar doen deze kuren nu echt de wonderen die ze beloven?

In natuurlijke gezondheidskringen wordt over het algemeen vaak aangeraden om te vasten, of te detoxen, of te reinigen, of op zijn minst toch al veel te zweten zodat je gifstoffen kwijt raakt. Je zou voor minder beginnen denken dat je vuil bent vanbinnen. 🙂 Al tijdens mijn opleiding tot gezondheidscoach moest ik niets weten van deze drastische kuren. Ook al moesten we ze eigenlijk verplicht uitproberen, ik deed ze niet mee. Mijn buikgevoel zei dat zo’n kuren voor mijn lichaam niet OK waren. Ik leg je even uit waarom ik ook vandaag nog altijd geen voorstander ben van willekeurige zuiveringskuren.

Eerst en vooral: heel vaak willen mensen met gezondheidsproblemen of mensen die zich al wat slapper voelen of minder energie hebben zo’n vasten- of zuiveringskuur doen. Veel van hen hebben geen baat bij zo’n kuur. Integendeel: ze hebben net nood aan aanvulling van voedingstekorten, ondersteuning van de spijsvertering en een gezonde levensstijl tout court. Als je lichaam al op zijn reserves teert, heeft het nood aan voeding (in de meest ruime zin van het woord) en niet aan uithongering.

Daarom is het belangrijk te weten welk constitutietype je bent. De ene mens is namelijk de andere niet en one-size-fits-all voorschriften zijn er niet op het gebied van gezondheid (OK ja, die zijn er wel: marketing heet dat). De details zijn een beetje te complex om in een korte blogpost te beschrijven, maar ik doe een poging om het in het kort uit te leggen. Twee belangrijke termen in verband met constitutietypes zijn katabool (yin) en anabool (yang). Ze zeggen iets over hoe we voedsel afbreken en opnemen. Katabole types verliezen snel gewicht en moeten regelmatig eten om op gewicht te blijven. Ze hebben het vaak koud en hebben eerder weinig lichamelijke energie. Anabole types komen snel aan en verbranden hun voedsel traag. Ze hebben het eerder warm en hebben meer energie. Dit is een erg simplistische weergave en er bestaan natuurlijk heel veel mengvormen van deze types, maar je zal al kunnen raden dat detoxkuren minder aangewezen zijn voor mensen die eerder van het katabole type zijn. Een anabool iemand, die stevig gebouwd is en duidelijk een overschot heeft, kan beter omgaan met de schok en de stress (want dat is het) van een vastenkuur dan iemand die al geen reserves heeft. Katabole types kunnen hun gezondheidsproblemen net verergeren door te kuren. Wees dus voorzichtig en verwacht niet dat een kuur het wondermiddel is waar het vaak voor wordt afgeschilderd.

Vervolgens is een vasten- of detoxkuur vaak een compensatie voor een belabberde levensstijl. Doorheen het hele jaar rommel eten en drinken, veel te weinig slapen en veel te weinig rusten en dan de opgehoopte afvalstoffen even willen weg forceren met een kuur, is volgens mij net hetzelfde als Ă©Ă©n keer per jaar aan sport doen omdat je stevigere billen wil. Het is waar dat je lichaam zelf gifstoffen aanmaakt door de stofwisseling en dat je die gifstoffen ook weer kwijt moet. En het is ook waar dat gifstoffen uit het milieu onze lever extra kunnen belasten. Maar als je het hele jaar door een gezonde levensstijl hebt en je lichaam voldoende voedingsstoffen geeft zodat de natuurlijke eliminatiekanalen vlot functioneren, klaart je lichaam de klus helemaal zelf. Al laten uitgekiende marketingtrucs ons het tegendeel geloven: je lichaam is echt ingenieus genoeg om zelf te weten wat het moet doen om zich te bevrijden van ongewenste rommel.

Modeverschijnselen en tijdelijke zuiveringen zijn geen quick fix naar gezondheid. Enkel als je de verschillende orgaansystemen sterker maakt, creëer je blijvend een goeie gezondheid. Je lichaam is een wonder en is bedoeld om sterk en gezond te zijn. Als je de natuurlijke uitscheidingssystemen ervan ondersteunt (eventueel door gericht gebruik van kruiden), gaat dat veel dieper dan een tijdelijke zuivering en het zal je veel meer bieden op langere termijn. Hoe je dat precies doet is voer voor volgende blogposts!

Klik hier voor deel twee van deze post.

*(als we al van iets zouden moeten vasten in ons leven, dan is het van dat soort magazines… Glossy’s zijn immers slecht voor huid, haar, lichaam en geest… maar dat is een ander verhaal :-))
Meer weten over hoe je het zuiveringsproces via je lever, gal, nieren en lymfesysteem op een simpele manier ondersteunt met voeding en kruiden? Op 16 maart geef ik hierover een cursus. Je kan alle info hier vinden. 
Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

 1. Leen

  Helemaal mee eens! Weer een superblogje 🙂 !

 2. sonja willems

  Weer super om te weten.Bedankt!!

 3. Marleen

  dag Anntje

  vorig jaar heb ik deelgenomen aan een zuiveringsweek. Het was een ganse week met meditatie, filosofie, yoga, dans, massages, gezonde voeding en een zuivering. Dit alles gebeurde wel onder begeleiding van een dokter in de moleculaire geneeskunde en een osteopaat.
  Na de zuivering werd voorgesteld voor een darmspoeling (waarvoor ik vriendelijk bedankte) of een verdere zuivering op basis van een of ander produkt, gelukkig maar.
  Ik voelde me wel goed na deze week, maar vooral door alle nevenactiviteiten.
  Ik ben niet van plan om zo’n ontgifting nog te doen,liever met kruiden.
  gr. Marleen

  1. Anntje Peeters

   Ja inderdaad Marleen: gewoon eens een weekje ontspannen kan al wonderen doen. En kruidendrankjes uiteraard ook!

Geef een reactie