• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

In het artikel van vorige week schreef ik mijn mening neer over de tegenwoordig o zo gehypte zuiveringskuren. Je weet ondertussen al dat ze niet voor iedere constitutie even geschikt zijn. Integendeel. Maar hoe zit dat nu precies met de verwerking van die gifstoffen? Want gifstoffen zijn er. Je lichaam maakt ze zelf aan door stofwisselingsprocessen én van buitenaf komen er gifstoffen binnen uit onder andere het milieu, bespoten groenten en fruit en industrieel vervaardigd voedsel.

Je lichaam heeft gelukkig een bondgenoot die deze klus voor je wil klaren in ruil voor goed voedsel, wat beweging en zuiver water: je lever. Naast heel wat andere taken die de lever voor jou uitvoert, zorgt ie er ook voor dat chemische bijproducten van je stofwisseling en chemicaliën van buitenaf uit je lichaam verwijderd worden. In een notendop samengevat komt het erop neer dat je lever wateroplosbare chemicaliën naar de nieren stuurt om ze zo uit je lichaam te krijgen (en om er een idee van te krijgen hoe snel je lever dat doet: eet eens asperges* en let erop hoe snel je de typische aspergegeur waarneemt als je naar toilet moet :-)). Vetoplosbare gifstoffen worden omgezet in minder schadelijke stoffen en dan afgevoerd via de gal of als je je lever teveel werk geeft ‘opgesloten’ in je vetcellen. Dit is heel belangrijk om weten. Je lever is een heel sterk orgaan, kan heel veel aan en zuivert zichzelf, maar als je hem constant laat overwerken door een povere levenswijze, slechte voeding, veel medicatie of alcohol, dan kan hij zijn taken niet voldoende meer uitvoeren en heeft hij ondersteuning nodig. Lief zijn voor je lever is dus de boodschap. Dat doe je door de volgende maatregelen:

Vermijd leverdetoxkuren. Huh? Ja, laat die grote lever- en galblaasreiniging maar beter links liggen. Deze zuiveringskuur, waarbij je een voorbereidingsperiode doet met appelsap en dan 100 ml olijfolie drinkt om eventuele galstenen uit te drijven en zogezegd je lever te zuiveren is onnodig en kan bij mensen met galblaasproblemen zelfs gevaarlijk zijn. De ‘galsteentjes’ die na deze kuur uit je achterste komen werden onderzocht en in een artikel in The Lancet werd bevestigd dat ze niets meer of niets minder zijn dan verzeepte olijfolie. De kuur is overigens niet zonder gevaar, want de verzeepte ‘oliesteentjes’ kunnen in je alvleesklierbuis terecht komen en dat kan leiden tot een spoedoperatie. Andreas Moritz, de uitvinder van deze gezondheidskuur, is vorig jaar trouwens overleden op 58-jarige leeftijd. Ik beweer niet dat het door zijn leverzuiveringskuren komt, maar ik doe toch liever beroep op de gezondheidsadviezen van mensen die wél gezond oud werden.

Eet gezond en regelmatig. Leg in je eetpatroon de nadruk op veel groenten en fruit, genoeg gezonde vetten, kwaliteitseiwitten en gezonde koolhydraten uit knol- en bolgewassen.

Eet bittere groenten en kruiden. Bitter maakt niet alleen het hart gezond, ook je lever profiteert mee van de goeie stofjes uit alles wat bitter smaakt. Het seizoen van de artisjokken breekt binnenkort weer aan: een ideale, bittere groente voor de gezondheid van je lever. En uiteraard zijn er ook de bittere onkruiden die je kan verwerken in je voedsel. De paardenbloem bijvoorbeeld.

Vermijd chemicaliën (pesticiden, herbiciden,… ). Je kan zelf heel wat doen om de chemicaliën die je binnen krijgt te beperken. Focus daarom zoveel mogelijk op biologische en volwaardige voeding. Als je zuinig moet zijn, zorg er dan vooral voor dat je biologische eieren, zuivel, boter en vlees eet. Om je een idee te geven: de hoeveelheid chemicaliën in een halve kilo niet-biologische boter is gelijk aan de hoeveelheid chemicaliën die je binnen krijgt door tien jaar niet-biologische producten te eten. Dat is heel wat! Zorg er daarnaast ook voor dat je steeds de biologische varianten aankoopt van de zwaarst bespoten groenten en fruit.

Beweeg. De bloedcirculatie in de lever wordt sterk aangezwengeld als de buikspieren en het middenrif aan het werk worden gezet. Dit is dus nog een extra motivatie om regelmatig te bewegen en vooral om goed diep te ademen. Bij elke ademteug wordt de lever zachtjes platgedrukt, waardoor de circulatie erin positief beïnvloed wordt. Ben jij ook een yoga-adept? Goed! Want pranayama’s zijn net door dat op en neer gaan van het middenrif zo gezond en ideaal om een vlotte leverwerking te stimuleren.

Uit je boosheid. “Euhm… wat?“, zal je denken. Wel, de lever ‘ontgift’ niet alleen chemische stoffen, maar ook emoties. Boosheid, woede en irritatie zijn de emoties die de lever het hardst belasten. Dus als je voelt dat er toch nog wat niet-geuite, onderhuidse boosheid in je lijf zit, doe dan het volgende: neem een opgerolde krant en een kussen (of als je dat niet hebt, kunnen een tennisraket en een bed ook dienst doen), zet Highway to hell van ACDC op en work yourself out! 🙂 Je zal – serieus waar – versteld staan van de weldaad die deze uitlaatklep op je lever heeft. Enjoy!

*Asperges bevatten asparagusinezuur, een wateroplosbare zwavelverbinding die door de lever wordt afgebroken en via de nieren wordt uitgescheiden.

Meer weten over hoe je het zuiveringsproces via je lever, gal, nieren en lymfesysteem op een simpele manier ondersteunt met voeding en kruiden? Op 16 maart geef ik hierover een cursus. Je kan alle info hier vinden. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 8 reacties

 1. katrin

  Manmanman, de shwoeng druipt er weer af in deze blog! 😉 I like your style! 😉 Jij maakt het ‘leverbewustzijn’ terug wakker bij de mensen! Châpeau!

 2. renilld schollen

  Sinds ik met kruid

  envrouw Danielle Houbrechts naar Bulgarije reisde en nu jouw blog las,voel ik ook de nood aan gezonder leven

  1. Anntje

   Fijn Renild! Ik wist niet dat je met Danielle naar Bulgarije was!!! Hopelijk vertel je me er woensdag over, superbenieuwd!

 3. Dominique

  Dankjewel om deze artikels nog eens naar de mailbox te sturen! Die had ik nog niet gelezen.
  Duidelijke informatie, recht voor de raap!
  De nieuwe kruiden mix die je mailde zal ik zeker uitproberen maar zuivere brandnetel vind ik heerlijk! 😉

  1. Anntje Peeters

   Ja, zuivere brandnetel is ook mijn persoonlijke favoriet. Ik zou niet zonder kunnen!

 4. joanna

  Leve de brandnetel! Eet en promoot hem allang ,maar een aftreksel op uw manier ,moet ik nog uitproberen.
  Ik neem aan dat ook met versgeplukte gaat?
  Detox 2 gelezen : weer een heel persoonlijke blog, niet meegaand met hypes ,gewoon to the point ,met gezond boereverstand wat! én met grote kennis van zaken . I like your style ,too!
  Deel 1 kon ik niet laden, iets met zoeken…?
  Wat heb ik een heimwee naar het zelfgewonnen berkesapGlimlach Ik zal nog eens in onze nieuwe habitat naar een berkeboom uitzien.

  1. Anntje Peeters

   Dag Joanna, je kan het eerste artikel lezen via deze link: http://kruidigleven.be/blog/gezond-leven/detox/ Ik heb hem ondertussen ook in het blog zelf aangemaakt, want er waren blijkbaar nog mensen die dat probleem hadden. Veel leesplezier.

   Oh ja, van de brandnetel bedoel ik inderdaad versgeplukte, die je dan wel een dagje of twee laat drogen voor je hem in de thee verwerkt. (Anders krijg je er niet alle inhoudsstoffen uit)

 5. ineke monster

  Een leerzaam blog. Dank

Geef een reactie