• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:18 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Mensen mensen, ik zal het geweten hebben: de buikgriep is in het land en ze krijgt van mij de prijs van de meest vervelende winterkwaal. En wel omdat je er gewoon niets meer mee kan doen. Als je een verkoudheid hebt of keelpijn, dan kan je tenminste nog even het huis uit om wat salie te gaan afknippen ofzo, maar bij buikgriep… Tja, … op meer dan twee meter van een toilet kan je je dan niet begeven.

Nu is dit misschien niet mijn meest smakelijke post, maar ik wil je toch graag even iets meer vertellen over mijn ervaringen met buikgriep (en oh my God,  ben ik een ervaringsdeskundige op dat gebied! :-). Elk mens heeft een zwakke plaats in zijn lichaam, en die zwakke plaats zit bij mij ter hoogte van mijn darmen. Dus als mijn weerstand wat vermindert, omwille van een combinatie van grijs, somber weer, veel te weinig licht en veel te veel werk, dan word ik al wel eens aangevallen door zo’n venijnig virus. Maar wat ik je wil vertellen is het volgende: sinds ik veel gezonder leef (qua voeding en kruidenbrouwsels allerhande) is zo’n buikgriep in niets meer te vergelijken met hoe het zich vroeger uitte in mijn lijf.

Vroeger was ik daar zó vreselijk misselijk van, dat ik bij de minste geur (bijvoorbeeld van handzeep) moest kokhalzen. Water of thee moest ik per koffielepeltje “opdrinken” omdat het er anders terug uitkwam. Rechtop komen was een hel, want meestal viel ik dan flauw. Het was toen vaak zelfs zo erg dat ik letterlijk moest ondersteund worden om naar toilet te kunnen gaan. Om maar te zeggen…  Als het ergste voorbij was, was ik meestal nog tot een week nadien hondsmoe.

Maar nu, sinds ik in mijn dagdagelijkse leven veel voedzame kruiden gebruik en gezond eet, ziet zo’n griep er totaal anders uit. Ik ga niet zeggen dat ik er nu géén last meer van heb, maar toch wel beduidend minder. Ik val bijvoorbeeld niet meer flauw en heb redelijk snel mijn eetlust terug. Dat gevoel alsof je gaat sterven omdat je zoveel buikpijn hebt, groen en geel en paars tegelijkertijd ziet en niet van het toilet af kunt komen, beperkt zich nu tot ongeveer een uur (!!). Waarna het wegebt en alleen krampen en frequente toiletbezoeken overblijven. Voor de rest geen koorts en geen hondsziek gevoel.

Het maakt dus écht een groot verschil, die gezonde levensstijl. Het zal niet verhinderen dat je toch eens ziek wordt, want er spelen nog teveel andere factoren een rol. Stress, bijvoorbeeld, of te weinig slaap, emotionele strubbelingen, enz… Maar áls je ziek wordt, zal je comfort veel groter zijn. En wat daarbij een groot voordeel is:  je kan zelf nog uit je zetel komen om het volgende helende drankje te brouwen!

Bij buikgriep verlies je namelijk heel veel vocht. Samen met dat vocht verlies je ook mineralen die zich in een oplossing in je bloed bevinden (elektrolyten). Het is dus niet voldoende om gewoon veel te drinken, je moet er ook voor zorgen dat die elektrolyten terug aangevuld worden. Dat doet het volgende drankje* en dat is meteen ook de reden waarom dit drankje het levenselixir lijkt als je ziek bent. Je maakt het als volgt:

-een tweetal centimeter verse gemberwortel, geraspt

-Een halve liter gekookt water

-1/8ste koffielepel goed, grijs zeezout (geen keukenzout)

-een koffielepeltje honing

-het sap van een halve citroen

Doe de gember in een Franse koffiepers (of een glazen bokaal, als je dat niet hebt) en overgiet met het hete water. Doe alle andere ingrediënten erbij en laat dit ongeveer twintig minuten trekken. Zeef de gember eruit en voel hoe je cellen opnieuw gevoed worden door dit godendrankje!

Ziek en geen gember in huis? Gewoon heet water met het zout, citroensap en de honing zijn al voldoende om je elektrolytenbalans te herstellen. Het citroensap kan je eventueel ook vervangen door appelazijn, dat heeft net hetzelfde effect.

Voilà, zo hebben we effe korte metten gemaakt met die venijnige beestjes!

 

* Dit drankje is ook perfect voor sporters. Het is een soort van natuurlijke variant van Isostar.

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 18 reacties

 1. Stinos

  Als ik prijs heb, dan is inderdaad gemberthee mijn bondgenoot. Fijn te horen dat het nog verrijkt kan worden!
  Dit is info waar we echt wat mee kunnen! Thank you! 🙂

  Onze Vlaamse kruiden Dr.Oz, maar dan zonder de bullsh*t 😉

  1. Anntje

   Haha, dankjewel Stijn. Heb er lang over nagedacht of ik dit wel zou posten. Maar dan dacht ik: “Whatever, buikgriep hoort bij het leven, toch?” 🙂

 2. Jerry De Weerdt

  Lijkt me bijna een natuurlijk ORS drankje. Da’s handig om te weten.
  Is het de bedoeling dit onmiddellijk (warm) te drinken, of kan je een tijdje bewaren?

  Jerry

  1. Anntje

   Ja, dat is het eigenlijk ook: natuurlijke ORS. Je kan het zeker ook in de koelkast een dag of twee bewaren. En voor het ORS-effect alleen is dat prima.
   Wat ik wel ervaren heb is dat ik het anti-misselijkheidseffect van de gember enkel ervaar als ik het warm drink.

 3. Joyce Hoen

  Ha Anntje,
  een kop venkelthee helpt bij mij altijd, maar ik heb geen zwakke darmen:-)
  Hoe dan ook, ik heb net je winterkwaaltjes boekje gelezen en ik wil je complimenteren met niet alleen de leuke schrijfstijl, het gemak van het volgen van de recepten, maar ook met je ongelooflijke praktische kennis van kruiden, ik leer van alles van je!! De meeste kruidensites en kruidenboeken schrijven gewoon van elkaar over, en soms gaan mensen niet eens echt op zoek naar de kruiden en de beleving die daar bij hoort.

  Je tip over infusies in dat kruidenboekje vond ik een vondst, helaas was ik door mijn brandnetel heen maar ik drink nu een infusie van rode klaver gemixed met bitterlemoen, het is echt lekker!!!!

  Kun je ook van die 30 grams infusies maken van heermoes? Ik stik er nog in, ik bedoel, ik heb nog heel veel van dat spul.

  Ik vind eigenlijk dat dat winterkwaaltjes boekje wel als boekje uitgegeven kan worden, dan kan ik het nog eens cadeau doen.. wist je dat je bij bol.com (Brave New Books heet het geloof ik) GRATIS uit kunt geven en dan meteen een miljoenenpubliek (nou ja..) bereikt? Bol com is de Nederlandse Amazon.com (die overigens dezelfde service heeft), en bol levert tegenwoordig ook in België. Anysways, heel veel dank voor al je gul gegeven informatie, ik geniet ervan, en vind je de beste kruidenvrouw die ik tot nu toe tegen ben gekomen (nou ja, Mellie Uyldert leeft niet meer:-) Fijne dagen!
  Joyce

  1. Anntje

   Dag Joyce,

   Waw zeg, dankjewel voor je feedback, complimenten, tips, … Ben superhard ontroerd!Om Mellie te evenaren moet ik nog wel véééééééééééééééél leren hoor!

   Het doet me kei-veel plezier als mensen iets hebben aan wat ik schrijf. Dat is waar ik het voor doe.

   Die sterke infusies zijn niet mijn vondst hoor! Ik volg tegenwoordig heel veel Amerikaanse cursussen (wat is het internet toch gewéldig) en daar doet zowat iedere herborist dat. Oorspronkelijk komt die tip van Juliette de Baïracli Levy (een hele mond vol voor een fantastische kruidenvrouw waar trouwens een film over gemaakt is: “Juliette of the Herbs”, mocht het je interesseren). Een beetje een Engelstalige Mellie.

   Om op je vraag te antwoorden: met heermoes kan je helaas geen 30 gram infusies maken. Geen probleem als je dat eens een keertje doet, maar voor regelmatig gebruik is het niet geschikt in die grote hoeveelheden. Er zit een stof in die vitamine B1 afbreekt. Die stof wordt weliswaar onwerkzaam gemaakt als je heermoes verhit. Dus wat je wel kan doen, is een afkooksel van 30g op een liter maken (een half uur afgedekt laten koken). Maar dan nog zou ik het eerder voor een soort kuur gebruiken. En dus niet regelmatig. Kruiden waarvan je regelmatig sterke infusen kan maken zijn: brandnetel, rode klaver (merci voor je tip met de bitterlimoen, trouwens. Wordt uitgeprobeerd.), kliswortel, lindebloesem, viooltjes (bloem en blad), framboosblad en meidoornbloesem en -bes.

   Je heermoes kan je wel bij in je bad doen (en zo kan je je grote hoeveelheden opwerken). Een beetje zoals dode zeezout (maar dan groen 🙂

   Ik ga mijn oor alvast eens te luisteren leggen bij bol.com. Interessant!

   Fijne decemberdagen (vandaag hebben we nog eens een zonnige!),

   Anntje

   1. Joyce Hoen

    over die bittermeloen Anntje: een poos terug was er een film over mensen die een kuur deden in het Amazonewoud onder begeleiding van kruidensjamanen, en ze hadden een bepaald kruid voor diabetici (waar ik denk last van te hebben:-) en vertaald bleek dat om bittermeloen te gaan. Dat heb ik vervolgens gewoon op de kop getikt bij een toko (Indische winkel) en behoor ik elke dag twee glazen van te drinken. Vandaar dat ik het gemengd had met die rode klaver hoor, maar het was lekker!

    Meidoorn wordt de volgende infusie want net als jij heb ik daar dit jaar flink van geplukt ! En die heermoes, ik ga het koken, dank! En in bad: heb net een bende jeneverbestakjes in een netje in het bad gehad, niks van gemerkt:-)

    Fijne feestdagen, en ik evenaar je wel met Mellie hoor! Die plukte al haar wetenswaardigheden ook overal vandaan, naast dat ze de heel unieke gave bezat er liefde aan toe te voegen & haar lezeressen de liefde voor kruiden mee te geven.
    Maar behalve dat jij voornamelijk enthousiasme (Jupiter:-) meegeeft, kom je met echt praktische tips!
    dag!
    Joyce

 4. mia camps

  Lieve kruidenfeee,

  Hartelijk dank voor dit leuke E-boekje over winterremedies.
  Overigens al je nieuwsbrieven zijn echte hebbedingen waaruit veel te leren en experimenteren valt.
  Geniet van alles wat je doet ,wij genieten mee van al die wijsheden.

  Beste groet Mia

  1. Anntje

   Dankjewel Mia! Blij nog eens wat van je te horen! En tof dat je geniet van de artikels. Kruidige groet!

 5. Esther

  Dag Anntje,

  Nou ik heb het nu ook te pakken. Het is dus ook aangekomen in midden Nederland. Ik kom er maar niet vanaf, maar je recept drink ik iedere dag. In plaats van citroen gebruik ik een paar hibiscus blaadjes, net zo zuur lijkt het en zo komen ze nog eens op.

  Bedankt inderdaad voor je boekje. Heel leuk om te lezen en zo praktisch ook. Ik ben er erg blij mee en ook met je nieuwsbrieven en je blogposts. Ik begin er erg geïnteresseerd in te raken en je helpt me langzaamaan op weg met alle informatie en tips.

  Groeten,
  Esther

  1. Anntje

   Dankjewel voor je feedback Esther. Veel beterschap!

 6. Sophie

  Hoi Anntje,

  Ik ga het nu maken voor mijn zoontje, die vannacht alles eruit heeft gegooid. Ik vraag me alleen of de goede stoffen van het zout en de honing niet verloren gaan als ze in het hete water gaan. Kan ik niet beter eerst de gember met de citroen laten staan, daarna pas de honing en zout erbij? Of is dat weer niet handig qua werking die ik niet weet 🙂

  1. Anntje Peeters

   Het werkt het best als je de thee eerder warm geeft. De honing doe je er vooral bij om suikers aan te vullen. Het zout voor de elektrolyten. Beiden gaan niet verloren in warm water. Veel beterschap voor je zoontje!

   1. Sophie

    Dank je!
    Hij was erg snel weer beter. Was fijn om zo ook nog even wat eventuele tekorten aan te vullen.

 7. bertina

  Verartrum Album 200c en de rust keert weer terug.. is mijn huismiddeltje tegen buikloop!

 8. Marleen

  Dit receptje was vorige week goed van pas gekomen! Maar het staat hier nu genoteerd. Ik heb pas je boek gelezen en daardoor ook pas begonnen met meer gebruik maken van kruiden. Ik hoop dankzij het gebruik van meer kruiden ook iets minder last te krijgen van mijn reuma. Maar ik ben nu al overtuigd. Wordt zeker vervolgd!

 9. Debby

  Dag Anntje
  Is grijs zeezout Keltisch zeezout? Als ik dit Google, kom ik vooral daar op uit…
  Dit lijkt ook het receptje voor de kater (video).
  Klopt dat?
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, dat klopt allebei! Het is omwille van de elektrolyten in het drankje dat het zowel bij buikgriep als bij een kater goed is.

Geef een reactie