• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:13 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Mensen o mensen… ik ga wéér maar eens over mijn favoriete kruid schrijven. En ja, dat is gerechtvaardigd, want de vlierbessen zijn er! Zoals je ondertussen al weet is de vlier op culinair vlak een multifunctionele plant. Maar ook medicinaal is vlier niet te onderschatten.

Hopelijk droogde je een heleboel vlierbloesemschermen, aangezien die je heel goed van pas kunnen komen tijdens de winter. Vlierbloesems zijn namelijk een excellente remedie bij koorts. En omdat het een plant is die zo zacht werkt, mag je zo’n warme vlierbloesemthee ook aan kinderen geven. Alle klachten die door een verkoudheid worden veroorzaakt, zoals verstopte neus, hoofdpijn, heesheid, keel – en oorpijn, kan je behandelen met vlierbloesemthee. Een uitgebreid artikel over de bloesems schreef ik al eens eerder hier op deze site. Als je deze winter verkouden raakt, test het dan eens uit. Maak vlierbloesemthee, doe er een goeie scheut zelfgemaakte vlierbloesemsiroop bij en je zal je héél snel opgekikkerd voelen.

Maar goed, eigenlijk willen we het niet tot ziek zijn laten komen, toch? We kunnen beter voorkómen dat we ziek worden. En dat kan dus met de vlierbessen, die nu overal rijp aan de vlierstruiken hangen te lonken. Van vlierbessen is bewezen dat ze je afweersysteem versterken en het griepvirus vernietigen. Je kan daarrond meer lezen in een blogpost die ik al eerder hier schreef.

Maar wat dus ook zo fantastisch is aan de vlierstruik, is dat ie zo lékker is. In februari postte ik hier al eens hoe je een superlekker vlierbessenelixer maakt. Dat recept was voor de gedroogde bessen, want in februari is het moeilijk om nog een verse bes te vinden natuurlijk. Tijdens dit seizoen maak je het drankje natuurlijk met vérse bessen. Je doet dan een bokaal vol met verse, licht gekneusde bessen en overgiet dit met twee delen jenever en één deel honing.

Wil je echter de Châteauneuf-du-pape onder de vlierbessenelixers maken, dan doe je het volgende:

Ingrediënten:

2 kopjes verse vlierbessen

– 1/2 kopje gekneusde rozenbottels (mogen ook gedroogde zijn, neem dan 1/4 kopje)

– 3 el vers geraspte gember

– 1 el vers geraspte sinaasappelzeste

– 2 kaneelstokjes

– de zaadjes van 2 kardamompeulen

– honing

– jenever

Werkwijze:

Doe alle kruiden in een glazen bokaal. Overgiet ze met honing en roer wat om totdat ze allemaal wat bedekt zijn en vul de bokaal dan bij met jenever. Laat het mengsel 4 tot 6 weken (of zolang je kan wachten) macereren. Giet door een zeef en kaasdoek in een schone bokaal.

Als je ziek bent neem je van dit elixer 1 volledige druppelteller om de twee uur totdat je symptomen afnemen. Dit elixer mag je óók gebruiken als je niet ziek bent. 🙂

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 13 reacties

 1. lien

  O GEWELDIG! Dat ga ik nu meteen doen se!
  Ik heb er ook al ingevroren, om later sap van te maken als ik er genoeg heb…
  Ik wil graag oersap maken…Zonder suiker, gekookt, in kleine flesjes, eens open blijft het enkele dagen goed maar tis wel zonder suiker! Enig idee hoe je dat doet?
  Eerst door de sapcentrifuge en dan koken? Of eerst koken?

  Je bent FANTASTISCH bezig, kruidenzusje!

 2. ingrid

  lijkt me een héérlijk medicijn! ik ga aan de slag…

 3. Katti

  Maak al jaaaaren vlierbloesem en -bessen siropen en gelei en dit jaar staat nu dan ook zo’n pot elixir te macereren op de keukenkast ! Bedankt voor ‘t recept ! Ben benieuwd (ook naar alle volgende receptjes) 😉

 4. Katti

  Heb de lekkerste vlierbessengelei ooit gemaakt dankzij jouw elixirrecept ! Wil je weten hoe, reageer op dit berichtje xxx

  1. Anntje

   Haha, Katti, natùùùùùùùùùùùùrlijk wil ik weten hoe! 🙂 Hoe dus?? 🙂

   1. Katti

    Vanavond krijg je ‘t recept Anntje maar eerst nog een vraagje : ken jij soms een goed recept voor kina wijn ? Dat zoek ik al jààààren 😉 ‘t namelijk m’n favoriet winterdrankje !

    1. Anntje

     Oh super! Wel Katti, ik wist zelfs niet wat Kina wijn was, dus ik heb er helaas ook geen recept van 🙂

     1. Katti Decrae-Deleener

      Geen probleem meid, ooit vind ik ‘t wel en dan krijg je ‘t recept van me want benevens gewoon lekker, heeft ‘t ook nog geneeskrachtige eigenschappen … zoek ‘t maar eens op.
      En dan, zoals beloofd, mijn toprecept vlierbessengelei :
      – 1 l vlierbessensap
      – 1 l decoct van 150g verse rozenbottels + 2 kaneelstokken + 7 (witte) koreanderpeulen + 50g verse gember + schil van 1 biocitroen
      – sap van de citroen
      – 1kg ruwe rietsuiker
      – geleermiddel (ik gebruikte 4 zakjes pec+)
      Ik hoop écht dat je nog bessen of sap bij de hand hebt …
      Van harte,
      Katti.

 5. Anntje

  Wow, dankjewel Katti. Ik weet niet of ik nog verse bessen ga vinden, vorige week waren ze al wat aan het verdrogen aan de struiken. Maar wie weet… Dat kàn niet anders dan echt keeeeeeiiiiiiii lekker zijn. Merci!

  1. Gert

   Hey Anntje,
   Hoe maak je een decoct van rozenbottels?
   Moet je gedroogde of verse gebruiken.
   Gert

   1. Anntje Peeters

    Hoi Gert, dat kan zowel met gedroogde als met verse: 3 keer zoveel water nemen als rozenbottels, 20 minuten laten koken zonder deksel. Klaar!

 6. Debby M

  Hoelang is een elexir houdbaar? De gewone en de luxe versie? Kwestie van ze op de juiste manier te bewaren. ?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, helaas kan je op natuurproducten maar heel moeilijk een exacte houdbaarheidsdatum zetten. Je moet echt je zintuigen gebruiken om dat te beoordelen. Het hangt onder andere af van welke potten je gebruikte, of je die steriliseerde, hoe warm het was als je het elixir maakte, hoe en waar je het bewaart, enz… dus goed kijken en ruiken zou ik zeggen.

Geef een reactie