Wie mijn boek gelezen heeft, weet dat ik een fan ben van kruidenijsthee. Courant wissel ik af tussen vijf verschillende kruiden: linde, brandnetel, viooltjes, rode klaver en haverstro. In de zomer zit daar ook hibiscus tussen. Hibiscus is heerlijk tijdens de zomermaanden omdat het zo’n lekkere, friszure smaak heeft. Net frisdrank, maar dan minder zoet.

Maar hibiscus is vooral ook heel gezond. Het bevat veel anthocyanen, een soort van flavonoïden die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hibiscus was daarom ook het onderwerp van heel wat wetenschappelijke studies waarin men onder andere kon aantonen dat dit lekkere kruid je slechte cholesterol verlaagt (terwijl de goeie onaangetast blijft). Het ‘vangt’ daarnaast ook vrije radicalen, waardoor de veroudering van je lichaam (in de ruimste zin van het woord) vertraagd wordt. Hibiscus werkt ook ontstekingsremmend, leverbeschermend én het versterkt je zenuwstelsel. Een hele boterham voor zo’n kruid dat bijna iedereen heel lekker vindt. Reden te meer dus om het vaak in je drankjes te verwerken. Ik geef je een aantal tips.

1. Hibiscus – earl grey ijsthee

Sinds ik met koffiedrinken gestopt ben, is mijn favoriete ochtenddrankje earl grey thee. Ook de combinatie hibiscus – earl grey is goddelijk. Je combineert het als volgt: doe 3 zakjes earl grey en 10 gram hibiscus in een glazen pot en overgiet met heet water. Verwijder de zakjes earl grey na vijf minuten en laat de hibiscus nog een tiental minuten verder trekken. Zeef af en serveer koel of over ijs.

2. Pepermunt – hibiscus thee

Dit is de perfecte thee voor als het heel heel warm is. De pepermunt zorgt voor een extra verkoelend effect en doet de sloomheid – die soms met heel warm weer gepaard gaat – verdwijnen.

Voor deze thee gebruik je (voor een liter heet water):

 • 1 el hibiscus
 • 1 el gedroogde pepermunt
 • 1 el citroenverbena (vers of gedroogd)
 • 1 tl lavendel (vers of gedroogd)

Laat deze kruidenmengeling zo’n 20 minuten trekken. Drink de thee goed gekoeld of over ijs.

3. Gember – hibiscus limonadesiroop

Als het iets zoeter mag zijn, dan is deze limonadesiroop in bruiswater heel erg lekker.

Neem 10 gram hibiscus en doe het in een pannetje. Rasp een vers stuk gember van ongeveer 8 centimeter en voeg het bij de hibiscus. Overgiet met anderhalve liter water en breng aan de kook. Leg een deksel schuin over het pannetje en laat het een twintigtal minuutjes sudderen. Zeef de kruiden uit het water en voeg 300 gram rietsuiker toe. Laat even opkoken en doe de siroop kokend heet in flesjes. Voeg een tweetal eetlepels (of meer) toe aan een glas sprankelend water.

4. Last but not least: simpele hibiscus ijsthee

Doe 10 gram hibiscus in een glazen pot en overgiet met 1 liter heet water. Laat een nacht trekken. Zeef af en bewaar in de koelkast. Serveer over ijs. Ik wed dat ook jij een nieuwe favoriete ijsthee gevonden hebt!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 13 reacties

 1. Georgette

  Bedankt voor alle goede informatie zal er zeker gebruik van maken.

 2. hermans rose marie

  liefste anntje,
  sinds ik je ken doe ik geregeld wat van je tips die ik van je krijg, allemaal heel goed. ik doe al een 3 tal weken alle
  dagen en andere thee drinken ik neem zo’n een 2 liter ongeveer per dag , en weet je wat ik ben al 4 kilo afgevallen
  ermee heel goed he, ik zeg het tegen al mijn vrienden van jou mailtjes en ik denk wel dat ze je ondertussen ook al kennen, ik vind je een hele toffe madam groetjes rose marie

  1. Anntje Peeters

   Dankjewel Rose Marie, ik ben heel blij dat je baat hebt bij de tips!

 3. De Hollander Guido

  Bedoel je met Hibiscus de struik met bloemen in verschillende kleuren wat dan gedroogd word ?

 4. Robin

  ik ga er vanuit dat je de mooie bloemen hiervan gebruikt,droog of vers?
  helaas staan de mijne nog niet in bloei 🙂

  1. Anntje Peeters

   Ik bedoel de gedroogde bloemkelken van de Hibiscus sabdariffa. Ik droog ze niet zelf, maar koop ze aan bij anniesheilzamekruiden.nl

   1. Brigitte

    Ik had bijna mijn sierplant naar binnen gewerkt ;-))

 5. LENA

  Dank u Anntje, voor die lekkere dranken !!!!!!!

 6. Frieda

  Bedankt Anntje ,ik ga ze zeker uitproberen!!

 7. Robin

  ja de mijne zijn meer violet/paars,zal er ook wat aankopen 🙂

 8. Debby

  Is hibiscus dan een groenteachtige plant?
  Ik drink deze nu regelmatig. Is zo lekker. Bedankt voor de receptjes

  1. Anntje Peeters

   Yep! Mag je regelmatig drinken en straf maken. Doe ik ook!

Geef een reactie