Vorige week vertelde ik je al wat je kon doen om je lever te ondersteunen met aanpassingen in je levensstijl. Maar de Kruidenelf zou geen kruidenelf zijn als ze je niet ook iets wou vertellen over kruiden die jouw eigenste vuilverwerkingsfabriek een handje helpen. En zo zijn er een heleboel…Â Hieronder maak ik een lijstje voor je van de vier beste leverkruiden.
Paardenbloem (Taraxacum officinale) (o jeeee, hier is ze wéér! 🙂 is één van de simpelste, veiligste, meest doeltreffende én goedkoopste leverremedies. Zoals ik al in mijn vorige artikels schreef zijn alle delen van deze plant medicinaal, maar voor de lever werkt de wortel het best. Je kan hem het gemakkelijkst gebruiken als tinctuur, waarvan de gebruikelijke dosis 10 tot 30 druppels in wat water is. Neem het voor je maaltijd en dan verbetert je spijsvertering er ook nog eens van. Je kan ook een lekkere azijn maken van de wortel, bladeren, bloemen en knoppen. Doe daarvoor al dat plantenmateriaal in een glazen bokaal, overgiet met appelazijn, sluit af met een plastiek deksel (geen metaal, want de azijn doet dat roesten) en laat minstens drie weken macereren. Elke keer je voorbij je bokaaltje gaat, bekijk je het met veel liefde en schud je het. Een superlekkere azijn die je in je dressings kan gebruiken is het resultaat!
Om je lever te sparen kan je natuurlijk ook altijd koffie (die erg leverbelastend is) vervangen door de fantastische paardenbloemkoffie. Lees hier hoe je die maakt.
Kliswortel (Arctium lappa)Â hoort volgens mij ook in dit rijtje thuis. Niet omdat het echt een specifiek leverkruid is, maar wel omdat het allerhande klachten verhelpt die ontstaan door een zwakke leverwerking. Op deze manier is het een excellent kruid om huidproblemen en hormonale klachten op te lossen. In het Oosten wordt het in de keuken gebruikt als voedsel. De manier die ik persoonlijk het makkelijkst vind om deze zuiveraar te integreren in je dagelijks leven is door sterke infusen ervan te maken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Mariadistelzaad (Carduus marianum) is het bekendste en populairste levertonicum. Zowel milde klachten als een trage leverwerking, tot ernstigere leverproblemen als geelzucht vinden baat bij mariadistel. Hij wordt het vaakst beschreven als de beschermer van de lever. Vandaar dat dit kruid ook supergoed werkt als je overgevoelig bent voor chemicaliën. Mensen die voor hun beroep vaak in aanraking komen met chemische stoffen (schilders, kappers, …) kunnen ook altijd terug vallen op deze prachtige plant om hun lever gezond te houden en te ondersteunen in zijn taak.
In het wild vind je deze distel niet zo vaak meer (al weet ik in Langdorp wel wat plaatsjes waar hij groeit :-)), maar je kan hem redelijk makkelijk zelf kweken of je kan de zaden gewoon kopen.
Om zelf mariadisteltinctuur te maken heb je een wodka of alcohol nodig van minstens 50 %, een lager alcoholpercentage werkt niet voor de harde zaden. Schud je tinctuur dagelijks, leun de volgende zes weken achterover en je fantastisch leverondersteunend middel is klaar. Je mag de zaden er gewoon inlaten of eruit filteren, zoals je wenst. De dosis is tot 50 druppels 2 tot 4 keer per dag.
Artisjok (Cynara scolymus) is eveneens een lid van de distelfamilie dat als levertonicum werkt en dat leverherstel bevordert. Bovendien verlaagt het ook nog eens je cholesterol en zorgt het voor een goede galwerking. Je kan het gebruiken als tinctuur, maar het is een plant die ook gewoon erg lekker is om te eten met wat olijfolie en citroensap. Het is bovendien ook nog eens een heel romantische groente om op tafel te zetten, dus geniet en voel je lever ontspannen!
Dag mateke, bedankt voor deze body guards! De gedroogde kliswortel staat al een tijdje ongebruikt in mijn kruidenkast. Ik ga er NU een infuus mee maken sé! Ik ben dol enthousiast 😉 geworden door deze blog!
Hoi Antje,
Hoeveel Mariadistelzaad moet er op hoeveel wodka van 50%?
Gr frans
Hoi Frans, de verhouding is 1 deel mariadistelzaad op 5 delen wodka. Groetjes, Anntje
Een feest om te lezen!
Warme groet.
Aukje
Dankjewel Aukje!