• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Melkwei en in zijn commerciële vorm Molkosan, is een goed product om in te schakelen tijdens het prille voorjaar.

Mijn liaison met Molkosan begon al in mijn tienerjaren, toen mijn vader het dagelijks gebruikte voor zijn maaltijden als middeltje voor een goeie spijsvertering. Hij wou het soms echter ook in de slavinaigrette doen, tot groot afgrijzen van mijn moeder (en mezelf), want Molkosan drink je nu eenmaal niet omdat het lekker is, maar wel omdat het gezond is. Verder gebruikten we het drankje als effectief gorgelmiddel bij keelpijn en heb ik er ooit eens een ontsteking van mijn gehoorgang mee genezen. Het was een vreselijk pijnlijke ontsteking waar ik een dikke maand mee rondliep en waarbij zelfs cortisonedruppeltjes niet mochten baten. Tot mijn vader aan zijn aller Molkosan dacht en dat genas de boel op drie dagen. Ik sta nog altijd versteld van dat resultaat.*

Maar goed, wat is Molkosan nu eigenlijk? Molkosan is niets anders dan gefermenteerde melkwei en daarvan kan met recht en rede gezegd worden dat het een echt gezondheidsproduct is.

Melkwei is namelijk een fantastisch middel om je darmflora te herstellen, en laat die nu net bij veel mensen uit balans zijn. Heb je er al ooit eens over nagedacht waarom er chloor in het kraantjeswater zit en conserveermiddelen in verwerkte voeding? Juist: om bacteriën te doden. En waaruit bestaat je darmflora? Euhm… Ook uit bacteriën natuurlijk. Bij veel mensen is het gevolg hiervan een verstoorde darmflora (met alle gevolgen vandien), maar als je regelmatig gefermenteerde producten gebruikt (waarvan melkwei er eentje is) dan kunnen je darmen de balans beter bewaren.

Vervolgens heeft melkwei de hoogste biologische waarde van alle beschikbare proteïnes. Dat wil zeggen dat de eiwitten die erin zitten heel makkelijk door je lichaam worden opgenomen en dat ook alle essentiële aminozuren er in de juiste verhouding inzitten. Dit maakt het ook een fantastisch middel voor sporters en voor vegetariërs (die vaak een tekort hebben aan essentiële aminozuren).

Melkwei is heel rijk aan vitamines van de B-groep en aan mineralen, stabiliseert je bloedsuiker en is verdund uitwendig gebruikt een fantastisch middel voor je huid (een beetje vergelijkbaar met appelazijn).

Ik zelf maak de laatste tijd vaak gebruik van verse melkwei, die ik van hoeve De Ploeg in Herselt meebreng. Verse wei kost zo goed als niets en is absoluut even effectief als zijn gefermenteerde variant Molkosan. Een nadeel: het is niet te vinden in supermarkt of natuurwinkel.

Toen ik nog wat opzoekingswerk deed rond Vogel’s Molkosan, zag ik dat er nu ook twee nieuwe varianten van het originele product op de markt zijn. Eéntje met een fruitsmaakje en ééntje in oplosvariant waar maar voor 16 % melkweiconcentraat inzit en waarvan het eerste ingrediënt maïszetmeel is. Niet nodig te zeggen wat ik daarvan vind, toch? Of misschien is dit toch wel belangrijk: verpoederde melkwei wordt toxisch, omdat het eiwit sterk gedenatureerd wordt door het verpoederings- en droogproces. Van een gezondheidsproduct kan je hier niet meer spreken vind ik. Ik betwijfel of Alfred zelve dit zou goed gekeurd hebben. De originele Molkosan (of de verse melkwei) is dus the only way to go.

 

* Ik wil hier even het volgende bij vermelden: als kruiden- en gezondheidsfanaat experimenteer ik heel veel op mezelf. Toch wil ik je graag zeggen: don’t try this at home! Een oorontsteking is iets heel ernstigs en je MOET ermee naar de dokter gaan. Je hebt verschillende types ontstekingen en het is niet aan te raden om zomaar eender wat in je oor te druppelen. Mocht je trommelvlies gescheurd zijn, dan ben je into very much trouble.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 8 reacties

 1. katrien

  Dag Anntje,
  even horen … ik laat de (bio)yoghurt soms uitlekken door een kaasdoek om zo een soort plattekaas te verkrijgen. De wei die dan doorloopt is dat hetzelfde dan als wat je hier beschrijft ?
  Dank, Katrien

  1. Anntje

   Ja, dat is net dezelfde wei als die ik van de boerderij meebreng. Prima!
   Je kan hem ook gebruiken om bijvoorbeeld havermoutpap lichter verteerbaar te maken: één lepel wei toevoegen aan je wekende havermoutpap.

 2. katrien

  Dag Anntje,
  aaangezien deze melkwei toch in yoghurt zit, heeft het dan een voordeel deze uit te filteren of is deze even werkzaam in de yoghurt ?
  Bedankt ! Katrien

  1. Anntje

   Hij is even werkzaam in de yoghurt, inderdaad!

 3. Kim Elzen

  Dag Anntje.. ik begrijp het niet. (Uitgelekte of niet) bioyoghurt is even werkzaam als Molkosan? Dat is niet mijn ervaring. Ik heb Molkosan net herontdekt en vaar er erg wel bij. Yoghurt, hele goeie bio, at ik elke dag al voor jaren.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Kim, ik heb het niet over uitgelekte yoghurt of bioyoghurt in mijn artikel hoor, maar wel over verse melkwei die ik op een boerderij koop. Geen yoghurt dus, maar ook pure wei. Daarom schreef ik er ook bij dat je het niet zomaar kan vinden in de supermarkt. En uiteraard is Molkosan ook een fantastisch product, dus goed dat je er zo wel bij vaart. Groetjes

 4. lieven david

  Lieve Anntje, wil je gratis schapenmelkwei? Het Nijswolkje in Rillaar heeft er, en hele lekkere trouwens.
  Warme groet!

  1. Anntje Peeters

   Merci voor de tip, Lieven! Ik ga daar zeker eens langs, want wil al een tijdje eens ijs maken van hun schapenmelk.

Geef een reactie