En ineens is het dan oktober. Ongelooflijk hoe snel de tijd vliegt. Het lijkt alsof de zomervakantie nog maar net gedaan is en toch zijn we alweer beland in het seizoen van de snotneuzen en keelpijntjes. Dat heeft er deels mee te maken dat de productie van vitamine D – belangrijk voor een goeie immuniteit – rond deze tijd van het jaar stilvalt. (Hoe je kan meten tot wanneer je via je huid vitamine D in de zon kan aanmaken, lees je hier). Anderzijds zitten we weer veel meer binnen in gesloten ruimtes, waardoor virussen zich makkelijker kunnen verspreiden.
Word je geplaagd door zo’n lastig verkoudheidsvirus? Dan zijn de simpelste remedies vaak de beste. In deze tijd van het jaar zweer ik dan ook bij één van onze meest gebruikte groenten, de ui, om keelpijn te verzachten, verkoudheden sneller te laten verdwijnen en hoest te laten bedaren. Ik verwerk hem in zowat alle gerechten, maar ook in deze supersimpele, superlekkere uien-gember siroop.
Wat heb je nodig?
1 grote ui
stukje gember van ongeveer 3 cm, geschild
lopende honing
Hoe bereid je het?
Snij de ui in blokjes, rasp de gember en doe beiden in een steelpannetje. Overgiet met lopende honing tot de ui en de gember volledig bedekt zijn. Zet het vuur aan en verwarm het mengsel voorzichtig op een zo laag mogelijk vuur. Zorg ervoor dat de honing niet kookt! Laat zo’n half uur op een heel laag vuur staan. Je zal zien dat je een lopende, vrij dunne siroop krijgt. Draai het vuur uit en giet de siroop in een potje. Zeven hoeft niet (tenzij je de ui en gember niet wilt opeten). Deze siroop blijft zeker een viertal weken goed in de koelkast. Neem naar behoefte een eetlepel in bij een zere keel, een lastige hoest, verstopte neus of sinussen of gewoon om je immuunsysteem een boost te geven (of omdat het kei-lekker is!).