• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

En ineens is het dan oktober. Ongelooflijk hoe snel de tijd vliegt. Het lijkt alsof de zomervakantie nog maar net gedaan is en toch zijn we alweer beland in het seizoen van de snotneuzen en keelpijntjes. Dat heeft er deels mee te maken dat de productie van vitamine D – belangrijk voor een goeie immuniteit – rond deze tijd van het jaar stilvalt. (Hoe je kan meten tot wanneer je via je huid vitamine D in de zon kan aanmaken, lees je hier). Anderzijds zitten we weer veel meer binnen in gesloten ruimtes, waardoor virussen zich makkelijker kunnen verspreiden.

Word je geplaagd door zo’n lastig verkoudheidsvirus? Dan zijn de simpelste remedies vaak de beste. In deze tijd van het jaar zweer ik dan ook bij één van onze meest gebruikte groenten, de ui, om keelpijn te verzachten, verkoudheden sneller te laten verdwijnen en hoest te laten bedaren. Ik verwerk hem in zowat alle gerechten, maar ook in deze supersimpele, superlekkere uien-gember siroop.

Wat heb je nodig?

1 grote ui

stukje gember van ongeveer 3 cm, geschild

lopende honing

Hoe bereid je het?

Snij de ui in blokjes, rasp de gember en doe beiden in een steelpannetje. Overgiet met lopende honing tot de ui en de gember volledig bedekt zijn. Zet het vuur aan en verwarm het mengsel voorzichtig op een zo laag mogelijk vuur. Zorg ervoor dat de honing niet kookt! Laat zo’n half uur op een heel laag vuur staan. Je zal zien dat je een lopende, vrij dunne siroop krijgt. Draai het vuur uit en giet de siroop in een potje. Zeven hoeft niet (tenzij je de ui en gember niet wilt opeten). Deze siroop blijft zeker een viertal weken goed in de koelkast. Neem naar behoefte een eetlepel in bij een zere keel, een lastige hoest, verstopte neus of sinussen of gewoon om je immuunsysteem een boost te geven (of omdat het kei-lekker is!).

Deel deze pagina:

Deze post heeft 8 reacties

 1. Marleen

  ziet er zeer goed uit, Reeds 4 dagen ziek geweest: hoest, keelpijn, oorpijn…, nu wat beter door gebruik van zelfgemaakte thee en hoestsiroop en oordruppels. Dit receptje zal ik zeker uittesten, vooral om mijn immuunsysteem op te peppen en de restantjes van ziek zijn te verwijderen

 2. pascale

  hoi anntje

  ik heb eindelijk je boek aan gekregen.(bol.com)
  ik lees niet graag maar in deze boek lezen vind ik heel fijn.
  proficiat je hebt er heel veel tijd in gestoken.

  grtjs pascale

 3. Marleen

  dag Anntje
  fantastisch boek, eindelijk een boek die echt bruikbaar is.
  Ik ben reeds gestard met de ijsthees, mmm super lekker.

 4. elly ceelen

  zeer waarde volle boek!!!!!een geschenk.!!!!

 5. Vanmeenen Catherine

  Mooi boek. Ik maak zeker tijd vrij om het te lezen en recepten uit te proberen. Een dikke proficiat

 6. christine

  Ik ben gelukkig al gespaard gebleven, maar ik neem dan ook regelmatig wat vlierbessensiroop in.
  Dit mengsel maak ik zeker en in de komende week koop ik zeker je boek.

 7. Hilde Deknopper

  Een recept dat ik zeker ook ga uitproberen. Ben ook super enthousiast over uw boek (schreef er zelfs een stukje over op m’n eigen blog), dat ik afgelopen week-end in huis heb gehaald. Bedank-je voor alle fijne ideeën.

  1. Anntje Peeters

   Dankjewel Hilde! Ook voor de boekrecensie: super lief!

Geef een reactie