Heb je het al gemerkt zo heel vroeg in de ochtend? Dat het naar hérfst ruikt? Overdag is het nog lekker warm en zonnig buiten, maar het is onmiskenbaar: het wordt steeds vroeger donker en ‘s ochtends hangt er een killig luchtje. En hier en daar zie ik ook al mensen verkouden worden. Elk jaar opnieuw als ons lichaam zich weer moet aanpassen aan donkerdere dagen en wat frissere temperaturen ‘ s ochtends en ‘ s avonds, maken ook de typische herfstkwaaltjes hun entree. Verse homemade medicijnen zijn dan één van de beste middeltjes die je kan inzetten om je weerstand te verhogen. Die homemade medicijnen zal je waarschijnlijk beter kennen onder de naam maaltijden, want je staat er misschien niet bij stil, maar medicijnen hoeven niet altijd in een donker flesje of een pilletjesdoosje te zitten. Elke keer je een gezonde maaltijd bereidt, maak je je lichaam sterker. Gezond eten, elke dag opnieuw, zorgt voor een goeie basisweerstand tegen ziekte. Groenten als ui, prei en knoflook, bijvoorbeeld, zijn ware bacillenkillers en verse kippenbouillon maken, is een behoorlijk goed idee als je loopt te snotteren.

Koken is ook de ideale gelegenheid om toch kruiden te gebruiken als je niet direct zin hebt om thees, tincturen of andere medicinale kruidenbereidingen te maken. Ik snap dat bijvoorbeeld vlierbessen plukken, wassen, van de stengeltjes ritsen, opkoken, zeven door een kaasdoek, ondertussen bokaaltjes uitwassen en steriliseren, vliersap terug opkoken met honing of suiker en daarbij ook nog eens je ganse keuken volspetsen met purperen druppels, niet voor iedereen is weggelegd. Alhoewel ik het zelf heerlijk vind, hoef je dat dus niet te doen als je daar geen zin in hebt. Eenvoudige maaltijden kunnen evengoed een medicinale uitwerking hebben. En je kan het effect dus nog versterken door (al dan niet verse) kruiden te gebruiken in je voedsel. De traditionele keukenkruiden: rozemarijn, tijm, salie, marjolein en peterselie zijn stuk voor stuk niet alleen lekkere, maar ook erg doeltreffende, medicinale kruiden. Denk er eens over na wat het voor je gezondheid zou betekenen als je die kruiden dagelijks in je potten kiepert? En bestaat er volgens jou nog een lekkerdere en aangenamere manier om je weerstand te verhogen of van een verkoudheid of griepje te genezen? Ik zal je hieronder alvast wat suggesties geven.

1. De herlaad je batterij uienstoverij

is de perfecte remedie tegen een zekere keel, snotneus of aankomende valling (voor de niet-Vlamingen: een valling is een Vlaamse verkoudheid).

Snijd een aantal uien in ringetjes en stoof ze in olijfolie tot ze lekker zacht en goudbruin zijn. Voeg er een flinke hoeveelheid currypasta aan toe. De uien op zich zijn al een perfect medicijn omdat ze antimicrobieel zijn. De currypasta is een verzameling van sterk medicinale kruiden zoals kurkuma, komijn, cayennepeper, gember, koriander en nog andere specerijen naargelang het merk dat je gebruikt. (Mijn favoriet is de madrascurrypasta van Geo Organics.)

2. De krachtbron bouillon

is een goeie remedie bij een algemeen verzwakte weerstand en vermoeidheid.

Neem een grote soepketel en stoof wat ui, prei, selder, wortel en knoflook vijf minuutjes aan in olijfolie. Leg vervolgens een soepkip (of voor de gemakkelijke versie: kippenvleugeltjes) in de pot en vul hem vervolgens met water tot de kip onder staat. Breng aan de kook en voeg nog wat zeewier toe (kombu of wakame). Laat zo’n uurtje sudderen. Je kan extra nog een goeie handvol verse rozemarijn, tijm, marjolein en salie toevoegen (heb je geen verse kruiden in huis: neem dan een halve hand gedroogde kruiden) en een tweetal centimeter verse gember. Als je de soep uitschept in je kommetje, doe er dan nog een flinke lepel misopasta bij. Dit is kracht in een kop!

3.  Breng me in een goeie roes moes

uitstekend bij een herfstdipje of winterbaaldag (én bij verzwakte weerstand)

Kook wat moesappels tot, jawel, moes en voeg hierbij wat (bevroren) bessen: blauwbessen, bosbessen, frambozen, bramen, aardbeien, … wat je in huis hebt is OK. Roer er wat gehakte walnoten onder en voeg flink wat kaneelpoeder en spaarzamer kardemompoeder en eventueel gember- en vanillepoeder toe. Werk af met een dikke klodder slagroom en … euhm… waar was dat dipje ook al weer?

Met dit soort recepten zou ik eindeloos kunnen door gaan. Er zijn zoveel simpele gerechten die je kan klaarmaken en die tegelijkertijd voeding en medicijn zijn (wat zei Hippocrates ook alweer?). Werkelijk ALLE specerijen en kruiden die je in je keukenkastje hebt staan, zijn in sé medicinale kruiden. Gebruik ze dus tijdens de nakende herfst eens te meer!

Ga je deze lekkere gerechtjes uitproberen? Deel dan zeker wat je ervan vond hieronder bij de reacties!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 19 reacties

  1. Mmmmm, bij het lezen van de ‘breng me in een goeie roes’-moes kreeg ik al een smile op m’n gezicht. 🙂
    Ga ik zeker onthouden en eens uitproberen.
    Dankjewel voor je leuke tips kruidenelf! 🙂

    1. Hij is ook heel erg lekker! 🙂 Geniet ervan!

  2. Ha, dit kan ik doen. Vind ui zo oooo lekker!!

  3. Bedankt voor de heerlijke tips.
    Jammer genoeg zal ik de slagroom moeten acherwege laten. Je weet wel koemelk intolerantie, hé.
    De vlierbessen heb ik al klaargemaakt en ook al wat gebruikt. Super!!!

  4. Gisteren heb ik weer een pot met gedroogde kruiden gevuld om in mijn recepten te doen. Ik heb een grote pot vol gemaakt dan kan ik er weer een tijdje tegen. Mijn kruidenmengsel is het volgende: Rozemarijn, oregano, kaneel, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel en paprika. Voor ik ga koken smoor ik hier een lepeltje met knoflook en uien in olijfolie waarna ik de groenten erbij doe. Zolang de verse kruiden het buiten doen, dan doe ik er ook nog vaak tijm, peterselie en oregano bij. Het ligt er wel aan welke groenten ik gebruik.

    1. Heerlijk Ankie! Dat is ook de manier waarop ik zelf graag kruiden gebruik.

  5. Mmmm klinkt allemaal heerlijk. Met wat eet je de uienstoverij? Aardappelen? Vlees? Vis? Gevogelte?

    1. Dat mag je helemaal zelf kiezen, Debby. 🙂 Ik eet het bij alles, maar vind het vooral lekker bij kippenbilletjes met citroen in de oven.

  6. Hey Anntje,
    Kan jij mij zeggen of curcuma slecht of gevaarlijk is als men bloedverdunners neemt.
    Danke

    1. Curcuma kan inderdaad interacties geven met bloedverdunners. Best vragen aan je arts dus.

  7. als ik een beetje ziek ben neem ik altijd 1 hele citroen, een koffie lepel kurkuma,een koffielepel geraspte verse gember ,een koffielepel honing en dan doe ik er kokend water over en dat probeer ik dan zo warm mogelijk te drinken en dat doe ik dan 3 keer op een dag, de volgende dag een heel stuk beter, ik dank u voor al u goede raad, ik heb al heel veel van u geleerd, en ik zeg het ook verder aan mijn vrienden, dank u Anntje voor alles, groetjes

    1. Dankjewel Rose Marie!

  8. Maria
    uien met appels samen stoven ook lekker.

    1. Dankjewel voor de tip, Maria!

  9. dank je wel voor de heerlijke recepten !!!
    de moes van fruit is heel lekker als ontbijt; ik doe er nog havermout bij.

    1. Geniet ervan, Myriam!

  10. Help! Ik ga morgen namiddag naar huis voor kerst… Maar mijn ouders en zus hebben een serieuze kopvalling/ Verkoudheid. Wat kan ik doen om dit af te wenden?
    Kruidige groetjes
    En fijne feestdagen

    1. Oei Debby, ik zie je berichtje nu pas. Heb je het kunnen voorkomen om ziek te worden? Ik zou je aangeraden hebben om een zinksupplementje te nemen in zo’n geval en royaal vliersiroop te gebruiken.

Geef een reactie

Sluit Menu