Er is nu geen ontkomen meer aan: we zijn op weg naar de donkerste dagen van het jaar. Door het gebrek aan licht en het kille en natte weer, worden heel wat mensen opnieuw overvallen door typische herfstkwaaltjes.

Verse homemade medicijnen met kruiden zijn een uitstekende manier om je weerstand te verhogen. Die homemade medicijnen zal je waarschijnlijk beter kennen onder de naam maaltijden, want je staat er misschien niet bij stil, maar medicijnen hoeven niet altijd in een donker flesje of een pilletjesdoosje te zitten. Elke keer dat je een gezonde maaltijd bereidt, maak je je lichaam sterker. Gezond eten, elke dag opnieuw, zorgt voor een goeie basisweerstand tegen infecties. Groenten als ui, prei en knoflook, bijvoorbeeld, zijn ware bacillenkillers en verse kippenbouillon is een behoorlijk goede remedie tegen een snotneus.

Koken is ook de ideale gelegenheid om toch kruiden te gebruiken als je niet direct zin hebt om thee, tinctuur of andere medicinale kruidenbereidingen te maken. Ik snap dat vliersiroop maken, bijvoorbeeld (gedroogde vlierbessen laten trekken in heet water, opkoken, zeven door een kaasdoek, bokaaltjes uitwassen en steriliseren, vliersap opnieuw opkoken met suiker en daarbij ook nog eens je hele keuken volspetsen met purperen druppels), niet voor iedereen is weggelegd. Alhoewel ik het zelf heerlijk vind, hoef je dat dus niet te doen als je daar geen zin in hebt. Eenvoudige maaltijden kunnen evengoed een medicinale werking hebben. En je kan dat effect nog versterken door (al dan niet verse) kruiden te gebruiken in je voedsel. De traditionele keukenkruiden rozemarijn, tijm, salie, marjolein en peterselie zijn stuk voor stuk niet alleen lekkere, maar ook erg doeltreffende, medicinale kruiden. Denk er eens over na wat het voor je gezondheid zou betekenen als je die kruiden dagelijks in je potten kiepert? Ik zal je hieronder alvast wat suggesties geven.

1. De herlaad je batterij uienstoverij

Dit is de perfecte remedie tegen een zekere keel, een snotneus of aankomende valling (voor de niet-Vlamingen: een valling is een Vlaamse verkoudheid).

Snijd een aantal uien in ringetjes en stoof ze in olijfolie tot ze lekker zacht en goudbruin zijn. Voeg er een flinke hoeveelheid currypasta aan toe. De uien op zich zijn al een perfect medicijn omdat ze antimicrobieel zijn. De currypasta is een verzameling van sterk medicinale kruiden zoals kurkuma, komijn, cayennepeper, gember, koriander en nog andere specerijen naargelang het merk dat je gebruikt. Mijn favoriet is de madrascurrypasta van Geo Organics.

2. De krachtbron bouillon

Dit is een goeie remedie bij een algemeen verzwakte weerstand en bij vermoeidheid.

Neem een grote soepketel, vul hem met koud water en voeg er ui, prei, selder, wortel en knoflook aan toe. Leg vervolgens een soepkip (of kippenvleugeltjes) in de pot en breng aan de kook. Voeg ongeveer een eetlepel appelazijn toe (dat helpt om de mineralen beter op te lossen in de bouillon) en doe er wat zeewier bij, zoals kombu of wakame. Ik voeg graag nog een goeie handvol verse rozemarijn, tijm, marjolein, laurier en salie toe (heb je geen verse kruiden in huis: neem dan een halve hand gedroogde kruiden) en een drietal centimeter verse gember. Laat de bouillon een uurtje of twee zachtjes pruttelen en zeef hem af.

Als je de soep uitschept in je kommetje, doe er dan nog een flinke lepel misopasta bij. Dit is kracht in een kop!

3.  Breng me in een goeie roes moes

Deze moes is uitstekend bij een herfstdipje of winterbaaldag (én bij een verzwakte weerstand)

Kook wat moesappels (type boskoop) tot, jawel, moes en voeg wat (bevroren) bessen toe: blauwbessen, bosbessen, frambozen, bramen, aardbeien, … wat je in huis hebt is OK. Roer er wat gehakte walnoten onder, voeg wat kaneelpoeder en kardemompoeder toe en doe er eventueel ook wat gember- en vanillepoeder bij. Werk af met een dikke klodder slagroom en … euhm… waar was dat dipje ook al weer?

Met dit soort recepten zou ik eindeloos kunnen door gaan. Er zijn zoveel simpele gerechten die je kan klaarmaken en die tegelijkertijd voeding en medicijn zijn. Wat zei Hippocrates ook alweer? Werkelijk ALLE specerijen en kruiden die je in je keukenkastje hebt staan, zijn in se medicinale kruiden. Gebruik ze!

Heb je de gerechtjes uitgeprobeerd? Deel dan zeker wat je ervan vond hieronder bij de reacties!

Wil je toch liever leren hoe je met medicinale kruiden aan de slag gaat om je weerstand te versterken en hoe je specifieke kruiden inzet bij klachten als hoest, keelpijn, verstopte neus en koorts? Volg dan de cursus over kruiden bij herfst- en winterkwaaltjes. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 21 reacties

  1. Grieteke

    Mmmmm, bij het lezen van de ‘breng me in een goeie roes’-moes kreeg ik al een smile op m’n gezicht. 🙂
    Ga ik zeker onthouden en eens uitproberen.
    Dankjewel voor je leuke tips kruidenelf! 🙂

    1. Anntje

      Hij is ook heel erg lekker! 🙂 Geniet ervan!

  2. Andrea Goovaerts

    Ha, dit kan ik doen. Vind ui zo oooo lekker!!

  3. christine

    Bedankt voor de heerlijke tips.
    Jammer genoeg zal ik de slagroom moeten acherwege laten. Je weet wel koemelk intolerantie, hé.
    De vlierbessen heb ik al klaargemaakt en ook al wat gebruikt. Super!!!

  4. ankie van der kruk

    Gisteren heb ik weer een pot met gedroogde kruiden gevuld om in mijn recepten te doen. Ik heb een grote pot vol gemaakt dan kan ik er weer een tijdje tegen. Mijn kruidenmengsel is het volgende: Rozemarijn, oregano, kaneel, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel en paprika. Voor ik ga koken smoor ik hier een lepeltje met knoflook en uien in olijfolie waarna ik de groenten erbij doe. Zolang de verse kruiden het buiten doen, dan doe ik er ook nog vaak tijm, peterselie en oregano bij. Het ligt er wel aan welke groenten ik gebruik.

    1. Anntje Peeters

      Heerlijk Ankie! Dat is ook de manier waarop ik zelf graag kruiden gebruik.

  5. Debby M

    Mmmm klinkt allemaal heerlijk. Met wat eet je de uienstoverij? Aardappelen? Vlees? Vis? Gevogelte?

    1. Anntje Peeters

      Dat mag je helemaal zelf kiezen, Debby. 🙂 Ik eet het bij alles, maar vind het vooral lekker bij kippenbilletjes met citroen in de oven.

      1. Jenny

        Kippendijen met citroensap + geraspte schil, honing en gember in de oven Anntje? Daar ga ik helemaal wild op ??

        1. Anntje Peeters

          Hahaha, jij hebt je eiwitbron wel gevonden. 🙂

  6. Nadia Millecamps

    Hey Anntje,
    Kan jij mij zeggen of curcuma slecht of gevaarlijk is als men bloedverdunners neemt.
    Danke

    1. Anntje Peeters

      Curcuma kan inderdaad interacties geven met bloedverdunners. Best vragen aan je arts dus.

  7. Hermans Rose Marie

    als ik een beetje ziek ben neem ik altijd 1 hele citroen, een koffie lepel kurkuma,een koffielepel geraspte verse gember ,een koffielepel honing en dan doe ik er kokend water over en dat probeer ik dan zo warm mogelijk te drinken en dat doe ik dan 3 keer op een dag, de volgende dag een heel stuk beter, ik dank u voor al u goede raad, ik heb al heel veel van u geleerd, en ik zeg het ook verder aan mijn vrienden, dank u Anntje voor alles, groetjes

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel Rose Marie!

  8. Maria Janssens

    Maria
    uien met appels samen stoven ook lekker.

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel voor de tip, Maria!

  9. Myriam

    dank je wel voor de heerlijke recepten !!!
    de moes van fruit is heel lekker als ontbijt; ik doe er nog havermout bij.

    1. Anntje Peeters

      Geniet ervan, Myriam!

  10. Debby

    Help! Ik ga morgen namiddag naar huis voor kerst… Maar mijn ouders en zus hebben een serieuze kopvalling/ Verkoudheid. Wat kan ik doen om dit af te wenden?
    Kruidige groetjes
    En fijne feestdagen

    1. Anntje Peeters

      Oei Debby, ik zie je berichtje nu pas. Heb je het kunnen voorkomen om ziek te worden? Ik zou je aangeraden hebben om een zinksupplementje te nemen in zo’n geval en royaal vliersiroop te gebruiken.

Laat een antwoord achter aan Andrea Goovaerts Reactie annuleren