• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:6 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Zo’n 1,3 miljoen Belgen slikken dagelijks antidepressiva. Dat is een duizelingwekkend cijfer. Beangstigend is het feit dat studies uitwijzen dat mensen die antidepressiva slikken, dat vaak gedurende de eerstvolgende tien jaar zullen blijven doen. Intrigerend is het verder dat verschillende studies aantonen dat in sommige omstandigheden antidepressiva niet beter lijken te werken dan een placebo.

Nochtans zijn er een aantal strategieën die je kan toepassen wanneer je symptomen van nervositeit, paniek of angst of depressiviteit hebt. De volgende strategieën zijn wetenschappelijk bewezen doeltreffend om je humeur een opkikker te geven.

1. Lichaamsbeweging

Te moe, geen tijd, te koud, te warm, … heel wat mensen hebben een eindeloze lijst vol met excuses om toch maar niet te hoeven gaan sporten. Nochtans helpt sporten niet alleen om je fysieke conditie op peil te brengen of te houden, maar helpt het je ook om makkelijker met stress te leren omgaan, beter te slapen en beter gehumeurd door het leven te gaan. Mochten de voordelen van lichaamsbeweging in een pil worden gestopt, dan zou iedereen het hebben over een wonderpil. Helaas is deze maatregel ietsjes moeilijker en inspannender dan een pilletjes slikken.

2. Gezonde darmen

De link tussen niet goed functionerende darmen en depressiviteit is goed onderzocht. Het staat ook vast dat goeie bacteriën in je darmen bijdragen aan het reguleren van bepaalde neurotransmitters en hormonen die betrokken zijn bij het genereren van een goed humeur. Zorg er dus voor dat je je darmen vertroetelt door veel gefermenteerde voedingsmiddelen en voldoende vezels te eten en/of door een goed probioticasupplement te nemen. (En eventueel ook door Superbuikgevoel te lezen :-))

3. Vitamine D

Heel wat studies tonen aan dat er een link is tussen lage vitamine D bloedwaarden en depressiviteit. Voel je je depressief? Laat dan zeker je vitamine D waarden controleren bij je huisarts en supplementeer indien nodig.

4. Vitamine B12

Vitamine B12 is betrokken bij de productie van bijnierhormonen en daarom ook erg belangrijk bij depressieve gevoelens of paniek, nervositeit en angst. De waarden van deze vitamine kunnen te laag zijn in geval van maag-darmproblemen, vegetarisme of veganisme of bij 50-plussers. Bij het ouder worden verliezen we immers het eiwit (intrinsieke factor genoemd) dat vitamine B12 vanuit het spijsverteringskanaal naar het bloed transporteert. Dat is de reden waarom vitamine B12 tabletten vaak niet helpen om bij tekort je waarden op peil te krijgen. Sublinguale tabletten – waarbij de vitamine wordt opgenomen door de vele bloedvaatjes onder je tong – zijn daarom een beter alternatief.

5. Cholesterol

Hoe veel er ook gewaarschuwd wordt voor een te hoog cholesterolgehalte: te weinig cholesterol is ook niet goed. Een te lage cholesterolspiegel vermindert immers het aantal serotoninereceptoren in de hersenen. Zorg er dus voor dat je niet te veel schrik hebt van vet of overboord gaat met cholesterolverlagende medicijnen.

6. Sint-Janskruid

Dit kruid is al tientallen jaren bekend als remedie tegen depressiviteit en wel met reden. Het werkt kalmerend, angstremmend en werkt antidepressief bij lichte tot middelmatige depressies. Sint-janskruid mag je echter niet combineren met reguliere antidepressiva en andere medicijnen als bloeddrukverlagers en hormonale substitutie.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

 1. Bernadette Drees

  Helemaal mee eens Anntje !
  Pilletje nemen zit spijtig genoeg nog teveel ingebakken bij velen.
  Wat nieuw is voor mij is die sublinguale vit. B12. Is dat iets homeopathisch ?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Bernadette, de sublinguale tabletten zijn niet homeopatisch. Het zijn een soort van smelttabletten die dadelijk door de bloedvaatjes in je mond worden opgenomen en dus zo je bloed ingaan, zonder dat ze vertering van maag en darmen hoeven. Meestal werkt dat goed voor vitamine B12.

 2. ELLEN

  Dag Anntje heel fijn dat je deze tips aanreikt al zou ik zelf niet vermelden dat het de beste manieren zijn. Voor iedereen is dat anders al zijn het uiteraard heeeeel bruikbare en nuttige tips. Maar er is meer. Sommige mensen vinden de oplossing in rustige activiteiten, in het naar binnentreden, in het afschudden van spanning en stress door eenvoudige relaxatieoefeningen, door opnieuw te leren bewust ademhalen, door een mindful walk, door opnieuw tijd te nemen om rond te kijken, of gewoon niets “doen”, gewoon zijn. Misschien is dat ook een manier om naar onszelf te kijken en los te laten. Hele warme groet. Ellen.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Ellen, het woordje ‘beste’ is gewoon gekozen om een titel aan het stuk te geven hoor, het hoeft dus uiteraard helemaal niet letterlijk geïnterpreteerd te worden en de manieren die jij opnoemt, zijn uiteraard even waardevol.

 3. Jenny Twix Jones

  Wat jammer dat je de citroenmelisse niet vermeld hebt want dat is toch echt wel een kruidje waar je vrolijk van wordt? 😉
  Liefs van Twixke :*

  1. Anntje Peeters

   Absoluut! Word je heel vrolijk van. 🙂

Geef een reactie