Zo’n 1,3 miljoen Belgen slikken dagelijks antidepressiva. Dat is een duizelingwekkend cijfer. Beangstigend is het feit dat studies uitwijzen dat mensen die antidepressiva slikken, dat vaak gedurende de eerstvolgende tien jaar zullen blijven doen. Intrigerend is het verder dat verschillende studies aantonen dat in sommige omstandigheden antidepressiva niet beter lijken te werken dan een placebo.
Nochtans zijn er een aantal strategieën die je kan toepassen wanneer je symptomen van nervositeit, paniek of angst of depressiviteit hebt. De volgende strategieën zijn wetenschappelijk bewezen doeltreffend om je humeur een opkikker te geven.
1. Lichaamsbeweging
Te moe, geen tijd, te koud, te warm, … heel wat mensen hebben een eindeloze lijst vol met excuses om toch maar niet te hoeven gaan sporten. Nochtans helpt sporten niet alleen om je fysieke conditie op peil te brengen of te houden, maar helpt het je ook om makkelijker met stress te leren omgaan, beter te slapen en beter gehumeurd door het leven te gaan. Mochten de voordelen van lichaamsbeweging in een pil worden gestopt, dan zou iedereen het hebben over een wonderpil. Helaas is deze maatregel ietsjes moeilijker en inspannender dan een pilletjes slikken.
2. Gezonde darmen
De link tussen niet goed functionerende darmen en depressiviteit is goed onderzocht. Het staat ook vast dat goeie bacteriën in je darmen bijdragen aan het reguleren van bepaalde neurotransmitters en hormonen die betrokken zijn bij het genereren van een goed humeur. Zorg er dus voor dat je je darmen vertroetelt door veel gefermenteerde voedingsmiddelen en voldoende vezels te eten en/of door een goed probioticasupplement te nemen. (En eventueel ook door Superbuikgevoel te lezen :-))
3. Vitamine D
Heel wat studies tonen aan dat er een link is tussen lage vitamine D bloedwaarden en depressiviteit. Voel je je depressief? Laat dan zeker je vitamine D waarden controleren bij je huisarts en supplementeer indien nodig.
4. Vitamine B12
Vitamine B12 is betrokken bij de productie van bijnierhormonen en daarom ook erg belangrijk bij depressieve gevoelens of paniek, nervositeit en angst. De waarden van deze vitamine kunnen te laag zijn in geval van maag-darmproblemen, vegetarisme of veganisme of bij 50-plussers. Bij het ouder worden verliezen we immers het eiwit (intrinsieke factor genoemd) dat vitamine B12 vanuit het spijsverteringskanaal naar het bloed transporteert. Dat is de reden waarom vitamine B12 tabletten vaak niet helpen om bij tekort je waarden op peil te krijgen. Sublinguale tabletten – waarbij de vitamine wordt opgenomen door de vele bloedvaatjes onder je tong – zijn daarom een beter alternatief.
5. Cholesterol
Hoe veel er ook gewaarschuwd wordt voor een te hoog cholesterolgehalte: te weinig cholesterol is ook niet goed. Een te lage cholesterolspiegel vermindert immers het aantal serotoninereceptoren in de hersenen. Zorg er dus voor dat je niet te veel schrik hebt van vet of overboord gaat met cholesterolverlagende medicijnen.
6. Sint-Janskruid
Dit kruid is al tientallen jaren bekend als remedie tegen depressiviteit en wel met reden. Het werkt kalmerend, angstremmend en werkt antidepressief bij lichte tot middelmatige depressies. Sint-janskruid mag je echter niet combineren met reguliere antidepressiva en andere medicijnen als bloeddrukverlagers en hormonale substitutie.