In mijn vorige twee artikels schreef ik al over mijn kijk op voeding en afslanken. Vaak krijg ik mailtjes van mensen die willen weten of er ook kruiden bestaan die je doen afslanken. Het simpele antwoord daarop is dat zo’n wonderkruiden helaas niet bestaan. Wat kruiden wél kunnen doen is het afslanken ondersteunen en het je lichaam een beetje makkelijker maken om kilo’s kwijt te raken. Om te weten hoe kruiden dat kunnen doen, moeten we even een omwegje maken en moet ik je eerst iets vertellen over het lymfesysteem.

Het lymfesysteem en de vetvertering

Hoewel je lymfesysteem het grootste circulatieorgaan in je lichaam is, zijn de meeste mensen zich niet van het bestaan ervan bewust of weten ze niet wat het precies doet in je lichaam.

Je lymfesysteem bestaat uit een netwerk van lymfevaten, -klieren en -organen (thymusklier, milt, appendix en amandelen) waardoor een heldere vloeistof (lymfe) loopt. Het systeem draineert gifstoffen en een teveel aan vloeistoffen van je lichaam en speelt ook een rol in de immuniteit en bij de vertering van vetten. De meeste vetten die wij eten, worden immers getransporteerd onder de vorm van chijl, een melkachtige vloeistof die bestaat uit lymfe en geëmulgeerde vetten. Ze worden zo beschikbaar gemaakt voor gebruik of voor stockage. Wanneer je lymfecirculatie niet vlot verloopt, worden de vetten gestockeerd op de weefsels en vetcellen. Gevolg? Je wordt dikker.

Je hebt er dus alle baat bij om je lymfesysteem goed op gang te houden. Niet alleen omwille van je gewicht, maar ook omwille van je algemene gezondheid. Je kan je lymfesysteem immers vergelijken met het afvoersysteem in je huis. Ontstaat er ergens een verstopping in een afvoerbuis, dan zit je al snel met een verstopte gootsteen waarin het water blijft staat en vuil en microben zich ophopen. Hetzelfde gebeurt er wanneer je lymfesysteem niet goed functioneert: je gaat vocht ophouden (wallen onder de ogen, opgezwollen buik, …) en afvalstoffen hopen zich op of zoeken een andere weg naarbuiten. Dit kan leiden tot huidproblemen (droge huid, jeuk, eczema, acné), stijve gewrichten, gevoelige borsten, koude handen en voeten en vooral vermoeidheid.

Je lymfesysteem heeft geen pomp

Anders dan bij je bloedcirculatie (die wordt aangestuurd door je hart) heeft je lymfesysteem geen pomp. De lymfevaten hebben wel klepjes die ervoor zorgen dat de lymfe in de juiste richting vloeit, maar voor de rest is de lymfecirculatie afhankelijk van jou. Beweging en ademhaling spelen hierin een grote rol. Maar laat onze moderne levensstijl nu net het tegenovergestelde zijn van wat ons lymfesysteem nodig heeft: we zitten veel te veel en doordat we constant onder stress staan, ademen we ook veel te oppervlakkig. Gevolg? De lymfestroom stagneert, we voelen ons moe en afhankelijk van onze constitutie worden we dikker, ontwikkelen we cellulite, opgezwollen ledematen of huidklachten of we worden alsmaar vaker ziek.

Hoe krijg je je lymfe weer aan het stromen?

1. Beweeg, beweeg, beweeg

Bewegen is wellicht het belangrijkste dat je kan doen voor een gezond lymfesysteem. Panikeer niet als je geen sportfanaat bent. Je hoeft geen marathons te lopen of te gaan fitnessen. Simpelweg bewegen is genoeg: voor de ene is dat stofzuigen of regelmatig de trap oplopen, voor de ander een fikse wandeling of stevig fitnessen. Alles is goed, als je je lichaam maar met regelmaat aan het werk zet.

2. Doe aan droogborstelen

Ik ben een enorme fan van droogborstelen omdat het een snel, goedkoop en effectief middel is om je lymfecirculatie te bevorderen. In een vroeger artikel beschreef ik al hoe je dat eenvoudig kan doen.

3. Drink voldoende water

Zonder voldoende water kan de lymfe niet stromen. Je hoeft geen 2 liter per dag te drinken, maar denk eraan om regelmatig een glaasje plat water (of kruidenthee) te drinken.

4. Gebruik kruiden die de lymfestroom stimuleren

Hét kruid bij uitstek om je lymfecirculatie te stimuleren en gifstoffen uit je lichaam te helpen verwijderen, is kleefkruid (Galium aparine). Je gebruikt het het beste vers of in tinctuurvorm. Gelukkig duurt het niet lang meer, voor je overal weer vers kleefkruid de kop zal zien opduiken.

Kleefkruid  wordt al sinds lang traditioneel gebruikt als diuretisch middel. Bekijk het als de grote detoxer onder de kruiden. Het helpt om afval van je stofwisseling uit je lichaam te verwijderen en ondersteunt de aanmaak van de zogenaamde Naturalkillercellen of NK-cellen, gespecialiseerde witte bloedcellen die bacteriën en virussen in je lichaam vernietigen. Kleefkruid geeft je lymfecirculatie het o zo nodige zetje. Geef het kruid wel een aantal weken de tijd om zijn werk te doen. Normaal begin je het effect na ongeveer een week te voelen.

Dosis:

 • tinctuur: tot 3 keer per dag 1 theelepel
 • vers gesperst sap: tot 3 keer per dag 15 ml
 • thee: 3 keer per dag 1 kopje – (3 eetlepels kruid op één kop heet water, 10 minuten laten trekken)

Andere kruiden die je lymfesysteem ondersteunen zijn:

 • Viooltjes (Viola tricolar, Viola odorata)
 • Goudsbloem (Calendula officinalis)
 • Kliswortel (Arctium lappa)
 • Echinacea (Echinacea angustifolia of purpurea)
Mijn persoonlijke lymfeboosterthee

In het prille voorjaar heb ik de gewoonte om een lymfeboostkuur te doen aan de hand van de volgende thee:

Ingrediënten:

2 el vers kleefkruid

1 el gedroogde goudsbloem

1 el gedroogde viooltjes

1 el gedroogde echinaceawortel

1 snuifje geraspte citroenschil

2 salieblaadjes

1 snuifje kaneelschilfers

Overgiet deze kruiden met een liter heet water en laat 20 à 30 minuten trekken. Zeef af. Je kan met deze kruiden een kuur doen van ongeveer een maand om je lymfesysteem te ondersteunen en bijbehorende kwaaltjes de deur uit te werken. Deze thee kan je ook gebruiken als ondersteuning tijdens een dieet.

 

Foto copyright: Elke Elsen

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

 1. lena

  goed voor mijn lijn Anntje
  dank u wel !
  groetjes Lena Ysschol

 2. Johanna

  Anntje kan ik ook vers kleefkruid samen met vers brandnetel en paardebloemblad, knoflook en olijfolie tot
  een pesto pruttelen (vermalen in een machientje) of is dat te heftig?
  Sap van maken, hoe doe je dat met zulke kleine hoeveelheden.
  Ik heb wel kleefkruid in mijn tuin straks, maar niet genoeg om veel te versappen en geen gifvrije omgeving
  waar ik meer kan zoeken. Een pesto samen met andere wilde geneeskrachtige kruiden lukt wel.
  Graag jouw advies. En bedankt voor weer een superfijn artikel met grote waarde aan info over de lymfe en de kruiden!! (By the way, ik heb ook geen sapcentrifuge o.i.d.)
  Gezellig groetje, Johanna

  1. Anntje Peeters

   Hoi Johanna, als je geen sapcentrifuge hebt, dan kan je het beste een thee maken van het kleefkruid. Eenvoudigweg een handvol kruid in een theepot overgieten met heet water, en een half uurtje laten trekken. Pesto kan ook, bijvoorbeeld in combinatie met basilicum of look zonder look. Succes!

 3. Marleen

  vorig jaar had ik veel kleefkruid in de tuin, kijk er al naar uit. Mijn man verwittigd dat hij het zeker niet mag verwijderen. Bedankt voor de ideetjes, zal ik zeker toepassen

 4. Lies

  Thee van kleefkruid, is dit dan 3 eetlepels verse kleefkruid die je bedoeld?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Lies, dat hangt ervan af hoeveel water je gebruikt. Ga uit van een handvol kleefkruid op een liter heet water ongeveer. Succes!

 5. Toos Tuin

  1 el gedroogde goudsbloem

  1 el gedroogde viooltjes

  Hallo, mijn vraag: is dit alleen van de bloemen of ook het blad, steel, wortel
  dank voor het antwoord
  vrgr Toos

  1. Anntje Peeters

   Bij de goudsbloem alleen de bloemen, bij viooltjes mag je ook blaadjes en steel gebruiken.

 6. attje de vries

  Gelukkig jouw informatie ontdekt, maar hoeveel drink ik per dag van deze thee, want vermeld is dat je er een maand mee kunt doen. Al vast dank voor een reactie, Attje de Vries

  1. Anntje Peeters

   Een tweetal kopjes per dag volstaan.

 7. Marianne

  Helpt n citroenkuur ook om Lymfen weer te laten stromen misschien samen met de kruidenthee?

  1. Anntje Peeters

   Dag Marianne, nee, een citroenkuur gaat je lichaam net in overlevingsmodus brengen, waardoor alles net minder goed begint afgevoerd te worden. Geen drastische dingen dus, maar gewoon op een zachte manier je lichaam ondersteunen.

 8. Marleen

  Heb een oksel uit ruiming gehad na borstkanker, met alle gevolgen van dien . Kan ik dan ook met deze kruiden aan de slag ? Buiten dan nog dagelijks kine !
  Alvast bedankt

  1. Anntje Peeters

   Dag Marleen, ik wens je een spoedig herstel. Best altijd even bij je arts checken of je kruiden mag gebruiken (er kunnen altijd interacties zijn met eventuele medicatie die je gebruikt). Groetjes, Anntje

Geef een reactie