• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:15 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Wanneer je al eens bij een diëtist bent langsgeweest, dan zal die je ongetwijfeld verteld hebben dat je om af te vallen minder calorieën moet binnen krijgen dan dat je verbruikt. In grote lijnen klopt dit uiteraard, want als je consistent een overschot aan calorieën binnenkrijgt, dan zal je bijkomen en omgekeerd. Alleen zitten voeding en stofwisseling niet zo eenvoudig in elkaar. Wanneer je alleen deze regel als uitgangspunt neemt, dan ga je voorbij aan het feit dat voedingsmiddelen niet allemaal op dezelfde manier door je lichaam verwerkt worden. Hierdoor zullen sommige voedingsmiddelen het je moeilijker maken om gewicht te verliezen dan andere, ook al verschillen ze qua calorische waarde niet zoveel van elkaar.

Fructoserijke voeding maakt het je moeilijker om af te vallen

Fructose wordt ook wel fruitsuiker genoemd en dat is ook meteen de reden waarom heel wat mensen bij het woord fructose aan fruit denken. Toch bevat puur fruit maar kleine hoeveelheden pure fructose (meestal niet meer dan 5 gram fructose per 100 gram fruit), dus ik heb het in deze paragraaf dan ook niet over fruit. Ik herhaal deze zin nog eens opdat het echt duidelijk zou zijn: fruit is gezond, maakt je niet dik en hoef je absoluut niet te vermijden.

De fructose die wij binnen krijgen, is veelal van een heel andere soort en komt uit voeding die suikerrijk is (want suiker wordt afgebroken in gelijke delen glucose en fructose). Nu is fructose – wanneer je er teveel van binnenkrijgt – een raar beestje: het heeft een heel ander effect op je hormoonproductie dan andere voedingsstoffen. Een overschot aan fructose kan namelijk de gevoeligheid aan het hormoon insuline verlagen, waardoor je lichaam steeds meer insuline moet produceren om je bloedsuiker stabiel te houden. Hoe meer insuline er in je bloed zit, hoe moeilijker het wordt om vet te verbranden en hoe makkelijker het wordt om vet op te slaan. Dat maakt afslanken uiteraard wel heel moeilijk.

Daarnaast brengen je hersenen de productie van het hongerhormoon greline niet naar omlaag wanneer je met een overschot aan fructose in je bloed zit. Het gevolg is dat je net iets (suikerrijks) gegeten hebt, maar toch honger blijft hebben, waardoor je meer zult eten en dus minder snel zult afvallen.

Een overschot aan fructose vind je terug in heel wat voedingsmiddelen waarvan wij op het eerste gezicht wel denken dat ze OK zijn of zelfs gezond. Laat je niet misleiden door zogenaamd gezonde tussendoortjes als Grany’s, Sultana’s, mueslirepen en dat soort zaken, want hoewel ze misschien niet zoveel calorieën bevatten (een Grany bevat bijvoorbeeld 66 calorieën), hebben ze toch een negatief effect op je metabolisme en zullen ze je niet helpen om af te vallen, in tegendeel. Je kan die 66 calorieën dus maar beter uit een handje noten, een stukje kaas of een banaan halen.

Genoeg eiwitten eten vergemakkelijkt het afvallen

Eiwit (uit vis, vlees, eitjes of peulvruchten) kan je helpen om af te vallen omdat het trager verteerd wordt. Je blijft na een maaltijd met voldoende eiwit dus veel langer verzadigd. Het is daarom ook een heel goed idee om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Dit is belangrijk voor elke maaltijd, maar vooral bij het ontbijt, omdat je ‘s ochtends je bloedsuikerspiegel voor de hele dag kan maken of kraken. Eet je een suikerrijk ontbijt, bijvoorbeeld ontbijtgranen (ja, ook van de Special K-soort), wit brood of pistolets met confituur, … dan kom je in een suikerrollercoaster terecht waarbij je een uur na het eten alweer zin hebt in de volgende suikerrijke snack. En dat gaat dan zo de hele dag door.

Probeer daarom ‘s ochtends zeker eens uit wat het voor je hongergevoel betekent wanneer je iets eiwitrijks eet bij het ontbijt, bijvoorbeeld een omelet op je bruine boterham. Je zal zo een rollercoaster van bloedsuikerpieken en –dalen vermijden en je zal merken dat je daardoor tijdens de dag veel minder zin hebt in zoete dingen.

Dat is dus de reden waarom een kommetje Special K met magere melk wel minder calorieën bevat dan een omelet op een bruine boterham, maar dat je van die laatste dus toch makkelijker afvalt. Simpelweg doordat je lichaam beide voedingsmiddelen op een andere manier verwerkt en een ander effect op je verzadigingsgevoel hebben.

Heb je het verzadigend effect van eiwitten al opgemerkt? En bij welk ontbijt voel jij je goed? Deel het met ons hieronder in de reacties.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

 1. Christine

  Ik eet havermoutpap. ‘s Avonds kook ik de havermout en gebroken lijnzaad in magere melk met kaneel. Dan kan dat de hele nacht zwellen,. ‘s Morgens laat ik het nog eventjes opkoken (microgolf) en voeg dan bosbessen uit de diepvries toe.

 2. Marjo

  Dank je wel Anntje!!
  Ik ben hier zó blij mee, ik kijk al uit naar je volgende blog.
  Je vraagt bij welk ontbijt wij ons goed voelen. Nou, ik voel me goed (geen zin in iets zoets tussendoor) bij mijn ontbijt van 2 eetlepels volle kwark (er schijnt iets in te zitten wat alleen in oude kaas en volle kwark zit), 2 eetlepels muesli met blauwe bessen, 1 eetlepel zonnebloempitten gemengd met pompoenpitten, 1 theelepel sesamzaadjes. Hierbij (jouw) overheerlijke tulsi-thee.
  Maar ik ga nu zéker eens afwisselen met een omelet.
  Ook van je vorige blog over koolhydraten heb ik genoten.

  1. Marjo

   sesamzaadjes; moet zijn lijnzaad

 3. bertina

  Ik eet weleens havermoutpap met krenten als ontbijt maar krijg dan steevast later op de ochtend last van bloedsuikerschommelingen. Dan sta ik bijvoorbeeld in de winkel en word ik duizelig, slap, soms zweterig. heel vervelend! Blijkbaar heb ik s’ochtends meer eiwitten nodig. Volle kwark is een goed idee, soms wat roerei.

 4. Van den Broeck Ria (Valerie)

  Proficiat met je heel duidelijke en leerrijke uitleg.

 5. Wies

  Voor mij is het meestal een kom met 2 eetlepels havermout,1 eetlepel haverzemelen,1 eetlepel gebroken lijnzaad. Alles overgieten met karnemelk en een nachtje in de koelkast om ‘s morgens te verorberen. Daar doe ik het de hele ochtend mee.

 6. philippe

  2 vierkante sneetjes,zelfgebakken volkorenbrood met een sneetje jonge kaas en konfituur er bovenop en dan gaan fitnissen en bij terugkomst een banaan en een mandarijn en dan smiddags warm eten,aardappel met groenten en stukje vlees

 7. Cora

  Ik eet vaak afwisselend. Quinoa kook ik in water daarna meng ik het met warme kokosmelk met kaneel. . Volgende dag havermout met krenten en dan ben ik na 2 uur ook misselijk. Misschien te weinig havermout .. gebruik nu 30 gr
  Anntje als je smorgens die eieren bakt hoeveel kan ik er dan het beste nemen?

  1. Anntje Peeters

   Dat hangt een beetje af van hoeveel honger je hebt uiteraard. Voor mezelf neem ik er twee.

 8. Kim

  Ik eet een volkorenhavermout. Al een hele verbetering tegen vroeger.
  Anntje, ben je bekend met de tastea?
  Veel collega’s drinken deze om ‘af te vallen’, ikzelf sta er wat kritisch tegenover.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Kim, sowieso is er geen enkele thee die je doet afvallen. In de thee die je vernoemt zit een mengeling van verschillende soorten groene thee en kruiden. Alleen daardoor zal je geen kilo’s verliezen.

 9. ilse boden

  dank u wel voor de goede uitleg.Ik kijk al uit naar de volgende mail.

 10. Veerle

  Leuke post! Ik vroeg me af of je ook tips hebt om eiwitrijker te eten als je vooral plantaardig eet. Verwerk je dan peulvruchten in je ontbijt of zijn er ook andere opties?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Veerle, goh, peulvruchten bij het ontbijt heb ik nog nooit geprobeerd. Maar misschien is wat hummus of linzenpaté ofzo nog wel lekker ‘s ochtends. Het proberen waard. Ik ben zelf geen veganist, dus kies meestal voor de eitjes of platte kaas/yoghurt.

Geef een reactie