Ik weet het, ik weet het. Deze titel verwacht je niet van mij. Maar laat het me je even verduidelijken. Mensen die aan intermittent fasting doen, zeggen vaak dat ze eten volgens een 16/8-schema. Wel, zelf eet ik ook volgens een 16/8-schema. Alleen duurt de periode waarin ik eet 16 uur en de periode waarin ik vast 8 uur (namelijk wanneer ik slaap). Ik verzeker het je: doe je aan deze manier van ‘intermittent fasting’, dan zal je lichaam daar alleen maar baat bij hebben.
“Waarom dan?,” hoor ik je vragen. Wel, wanneer je drie hoofdmaaltijden eet (ontbijt, lunch en avondmaal) en daartussen op gezette tijden een tussendoortje neemt, dan voorzie jij je lichaam van energie, en niet omgekeerd. Een van de belangrijkste effecten die deze manier van eten op je lichaam zal hebben, is dat je bijnieren ontlast worden. Die moeten zich dan immers eindelijk niet meer bezighouden met het produceren van stressenergie omdat jij niet eet. Gedaan met die voortdurende productie van adrenaline en cortisol. Er is immers voedsel genoeg en je lichaam hoeft niet meer te denken dat er hongersnood heerst en dat het op zijn noodstroom moet overschakelen.
Een ander voordeel van regelmatig eten, is dat het een boost geeft aan je schildklier. Hoeveel inactief schildklierhormoon er door je lichaam wordt omgezet in actief schildklierhormoon (dat nodig is voor je energieproductie en mee bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt wanneer je gewoon in de zetel zit te niksen), is afhankelijk van de voorraad glucose die in je lichaam aanwezig is. Lees: wanneer je lang niet eet, raakt die voorraad uitgeput en verloopt dat proces veel minder efficiënt.
Andere extraatjes die je van je lichaam cadeau krijgt wanneer je er goed voor zorgt en het dus goed voedt, zijn een verbeterde hormonale balans, meer energie, een beter humeur en een diepere slaap.
Probeer het dus zeker eens uit en laat me weten hoe het voor jou werkt.
Meer weten over het herstellen van je metabolisme? Volg dan een online training. Neem hier een kijkje voor meer info.