• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Mocht je je lichaam uit elkaar kunnen halen, dan zou je zien dat het bestaat uit beenderen, water, vet en eiwitten. Eiwitten spelen een heel belangrijke rol als bouwstenen van je lichaam en zorgen voor groei, structuur en onderhoud van je lichaam. Ons lichaam is namelijk een machine die 24 uur per dag en 7 dagen per week aan één stuk door draait. Daarom worden er ook continu weefsels en cellen heropgebouwd. Aangezien eiwitten de bouwstoffen van je lichaam zijn, worden die dan ook gebruikt om die ‘herstellingswerken’ uit te voeren. Een adequate inname van eiwitten kan op die manier bijvoorbeeld ook veroudering helpen voorkomen, aangezien ze fungeren als een soort van inwendige dag- en nachtcrème die je huid mooi soepel houdt.

Eiwitten spelen daarnaast ook een zeer belangrijke rol in het opvoeren van je metabolisme, niet alleen omdat ze je spiermassa onderhouden, maar ook omdat ze ervoor zorgen dat je schildklier meer schildklierhormoon produceert. Dat is goed nieuws, aangezien dat hormoon ervoor zorgt dat je meer calorieën verbruikt én dat je lichaam zichzelf sneller herstelt.

Een juiste hoeveelheid eiwitten is ook nodig om je lever goed te laten functioneren. Eet je te weinig eiwitten, dan kan je mariadistel druppeltjes nemen tot je blauw ziet, je lever zal dan niet optimaal kunnen werken. Een van de gevolgen hiervan is dat je lever moeite krijgt met het verwijderen van oestrogeen uit je lichaam. Het oestrogeen dat normaal gezien uit je lichaam zou verdwenen zijn, kan zo opnieuw in je circulatie worden opgenomen en dat kan via een ingewikkeld fysiologisch proces je metabolisme verlagen (waardoor je dikker wordt en je last kan krijgen van vervelende PMS klachten.)

Kijken we naar gezondheidsguru’s, dan zullen die bijna altijd een uitgesproken mening over eiwitten hebben. Veelal komt uit de vegetarische hoek de boodschap dat we teveel eiwitten eten en dat plantaardige eiwitten evenwaardig zijn aan dierlijke eiwitten. Vanuit de low carb of paleo hoek horen we dan weer dat je niet genoeg eiwitten kunt eten want ‘dat onze voorouders dat ook altijd gedaan hebben’.

De waarheid ligt echter in het midden. Te weinig eiwitten kunnen je gezondheid schaden, te veel eiwitten kunnen dat ook.

Doorgaans werd ervan uitgegaan dat een mens 0,8 gram eiwit nodig heeft per kilogram lichaamsgewicht. Dat blijkt volgens een recente evaluatie aan de universiteit van Harvard niet meer te kloppen. Zij geven nu de richtlijn dat voor een optimale gezondheid het aandeel eiwitten in je voeding uit 15 tot 25 procent van je dagelijkse caloriebehoefte zou moeten bestaan. Het lage percentage is voor mensen met een zittende levensstijl, het hogere percentage is voor mensen die veel bewegen, een (chronische) ziekte hebben of voor ouderen.

Wees je ervan bewust dat het gewicht van het voedingsmiddel niet telt als puur eiwit. Een voorbeeld: eet je een stukje kipfilet van 100 gram, dan heb je uiteraard geen 100 gram pure eiwitten gegeten. Deze hoeveelheid kipfilet levert je 21 gram eiwitten op. Je zal doorheen de dag dus nog andere voedingsmiddelen moeten eten die je eiwitbehoefte invullen.

 

Wil je meer weten over een uitgebalanceerde voeding die je metabolisme stimuleert? Doe dan zeker mee aan de online training waarover je hier meer informatie vindt.

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 4 reacties

 1. Fina Houtmeyers

  Beste Antje,
  Op welk voedingsleer baseer jij je?
  Daar ik al veel over voeding gelezen en cursussen heb gevolgd o.a. Europese Academie, Levensschool, Orthomoleculaire,…
  Maar er zijn vaak zoveel tegenstrijdigheden, dat vind ik wel zeer vervelend want wat is het beste voedingspatroon ……
  Mvg,
  Fina

  1. Anntje Peeters

   Hoi Fina! Ik baseer me niet op een voedingsleer, maar op de fysiologie van ons lichaam: wat heeft je lichaam precies nodig om optimaal te kunnen functioneren. Biochemie kan ons daar een goed inzicht in geven. Mijn artikel over de eiwitten is gebaseerd op onderzoek naar dit macronutriënt aan de universiteit van Harvard. Eiwitten zijn erg belangrijk omdat ze je lichaam helpen herstellen. Belangrijk is een mix van zowel plantaardige als dierlijke eiwitten te nemen.

 2. Elke J.

  Dag Anntje,

  dank je voor weer een interessant artikel.
  Ik las hier net ook een interessant boek over: “Eten als dieren. Wat de natuur ons kan leren over gezond eten” (D. Raubenheimer en S.J. Simpson). Hier wordt de rol van eiwitten heel mooi belicht a.d.h. van wetenschappelijke experimenten. Een aanrader om eens door te nemen!

  1. Anntje Peeters

   Heel erg bedankt voor de boekentip, Elke!

Geef een reactie