• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:16 Reacties
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Hoe meer je over het spijsverteringsstelsel leert, hoe meer je tot de conclusie komt dat je gezondheid staat of valt met een goeie spijsvertering. Het is een wonderlijk systeem dat alle voedingsstoffen beschikbaar maakt die je lichaam vlot laten functioneren. Daardoor bepaalt dit systeem dag na dag hoe je je voelt en hoe je lichaam functioneert. Van hoe energiek je bent en hoe goed je huid eruit ziet tot hoe plat of rond je buik is en hoeveel vet je verbrandt.

Ook ik heb – net zoals 15 à 20 procent van de mensen in België en Nederland – mijn deel gehad met prikkelbare darmen. Zo’n twintig jaar geleden werd ik zo goed als dagelijks geplaagd door een vreselijk pijnlijke buik en omdat ik erin slaagde om – over de jaren heen – een oplossing te vinden voor die klachten, vatte ik die hele zoektocht samen in mijn boek Superbuikgevoel (dat overigens zes weken in de top 10 van van de Standaard Bestsellerlijst stond. Ik weet het: eigen stoef stinkt, maar ik heb in dat boek werkelijk mijn hart en ziel gestoken en heb er alles in gedeeld wat ik weet over gezonde darmen. Dus ik vond dat ik het toch eens mocht vermelden, niet?). Maar goed, waar wil ik nu eigenlijk naar toe? Ik wil je een klein verhaal vertellen.

Ergens half december kreeg ik plots hevige buikgriep. Van de soort die ik in jaaaaren niet meer had gehad. Type lappenpop die zelfs geen water meer kon binnenhouden. Waarschijnlijk was het een soort van voedselvergiftiging door rauwe oesters.

Weken na dit euvel, bleef ik maar last hebben van mijn darmen en wel in die mate dat ik even bang was dat het gevreesde prikkelbaredarmsyndroom terug was. (Dat gebeurt soms na een doorgemaakte buikgriep en heet dan postinfectieuze PDS). Nu is het bij mij zo dat als mijn darmen niet inorde zijn, mijn hoofd ook minder goed werkt. Ik raak er wat van in een dip, word minder inventief en mijn oplossingsgericht denken hapert dan een beetje. Het is een raar fenomeen, maar ik vergeet dan een beetje dat ik kruidenvrouw ben en dat ik wel degelijk heel wat kruiden en andere middeltjes in mijn toolbox heb waar ik mezelf mee kan helpen.

Ik sukkelde er dus op los tot ik op een dag bij mijn ouders kwam. Mijn vader heeft de gewoonte om – als ik me niet zo goed voel – me te confronteren met mijn schrijfsels en hij zei heel droog: “Ik heb eens gelezen in een heel goed boek over de darmen dat cat’s claw echt super goed werkt bij ontstekingen in de darmen en bij darmen die over het algemeen niet in de haak zijn.” Ik sprong inwendig in de lucht van blijdschap, want ik was dit kruid – dat me ooit nochtans heel goed had geholpen – compleet vergeten.

Mijn zus herinnerde me er dan weer aan dat een zuivelboerderij uit onze streek (hoeve De Ploeg) een prachtige probiotische yoghurt maakt (Probi plus heet ie) die mensen met darmproblemen van heinde en verre komen halen omdat hij zo goed werkt. Op die manier zorgde mijn familie ervoor dat de sluier in mijn hoofd werd weggehaald. Het volgende darmrescueprotocol zorgde ervoor dat al mijn symptomen na een week verleden tijd waren:

Darmrescueprotocol

  • dagelijks 3 à 4 capsules cat’s claw
  • 1 liter probi plus verspreid over de week
  • dagelijks 2 kopjes thee van gelijke delen moerasspirea (ontstekingswerend en rechtstreeks antiviraal tegen het norovirus, dat de hele heisa veroorzaakte) en citroenmelisse (eveneens ontstekingswerend en ontspannend voor de darmen)

Heb je zelf last van prikkelbaredarmsyndroom? Probeer dan zeker ook eens cat’s claw uit. Ik ga niet zeggen dat dit een wondermiddel is tegen darmproblemen (bij mij was het een levensstijlbrede aanpak waarmee ik ooit het prikkelbaredarmsyndroom overwon), maar het kruid heeft alleszins een aantal kwaliteiten om u tegen te zeggen: het werkt vooral onstekingswerend op de darmwand en wordt daarom ook vaak als ondersteunend middel gebruikt bij de ziekte van Crohn en bij colitis ulcerosa. Daarnaast is het ook antimicrobieel en helpt het om het evenwicht in je darmflora herstellen.

De probi plus is ook een aanrader. Het is geen gewone yoghurt aangezien hij naast de normale yoghurtculturen nog extra probiotische stammen bevat die je darm verzorgen. Bovendien is het product door de hogeschool van Gent onderzocht en het blijkt per milliliter maar liefst 10 miljoen goede bacteriën te bevatten. Reken maar uit hoeveel je binnenkrijgt als je een kommetje van 250 milliliter eet. Dat klonk bijna als een promocampagne, maar ik verzeker je: dit blogartikel is niet gesponsord ofzo. Het is puur een product waar ik van hou en dat echt zijn werk doet (en dat door een kleinschalig familiebedrijf met veel liefde wordt gemaakt). Woon je niet in de buurt van hoeve De Ploeg? Dan kan je misschien toch eens eenmalig naar de boerderij komen en met de daar gekochte pot(ten) proberen om met een yoghurtmaker de probi zelf verder ’te kweken’.

Meer weten over hoe je je spijsverteringsproblemen oplost en weer een rustige buik krijgt? Neem dan deel aan de online training hierover. Je vindt alle info hier. 

De geüpdate versie van mijn boek SuperBUIKgevoel is nu te koop. Je vindt het via deze link. (Ietsjes naar beneden scrollen en op de boekcover klikken).

 

 

Deel deze pagina: