• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Aangezien we de laatste tijd worden gebombardeerd door allerlei voedingsvoorschriften, zijn er heel wat mensen die vooral met hun hoofd zijn beginnen te eten. Ze labelen al het voedsel dat ze eten als ‘gezond’ of ‘ongezond’ en zijn daardoor een beetje de connectie met hun lichaam kwijt geraakt. Wanneer de voeding die je eet je ook daadwerkelijk goed doet, dan zal je dat merken aan een aantal parameters die on point zijn.

Zo zei mijn vroegere leraar dat je je voedingspatroon kon evalueren aan de hand van drie dingen die je bij jezelf kunt observeren. Hij noemde het ‘de 3 h’s’: happy, hot en horny. Ik weet dat dit een beetje klinkt als de titel van een slecht erotisch stationsromannetje, daarom leg ik het even verder uit.

Eet jij voeding waar je lichaam blij mee is, dan kan je dat onder andere merken aan de volgende zaken:

 • je voelt je goed en energiek en je bent in staat om te lachen en plezier te maken (happy).
 • je hebt het niet snel koud en kunt goed tegen wat frissere temperaturen (hot).
 • je hebt een gezond libido (horny).

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke parameters die je voor jezelf kan nagaan om te zien of je voedingspatroon daadwerkelijk bij je past.

 • je kan goed en vlot naar het toilet (dagelijks minstens één keer).
 • je hebt geen noemenswaardige last van je spijsvertering en voelt je niet opgeblazen.
 • je bent helder in je hoofd en kan je goed concentreren.
 • je kan makkelijk in- en doorslapen en wordt uitgerust wakker.

Check bovenstaande parameters voor jezelf even af. Een voedingspatroon dat een optimale werking van je lichaam en geest ondersteunt, zal ervoor zorgen dat je alle parameters kan afvinken. Is dat niet zo, dan kan je jezelf afvragen: werkt het voedingspatroon dat ik volg wel voor mij?

Is dat niet zo, dan is het belangrijk om te weten dat jijzelf door het volgen van bepaalde voedingsrichtlijnen je lichaam net uit balans kan brengen. Dat komt omdat onder andere je hormonen (de dirigenten van je metabolisme) in de war kunnen raken door een voedingspatroon dat niet voor jou geschikt is.

Er is niks mis met het volgen van bepaalde richtlijnen, zolang die maar niet dogmatisch worden en ervoor zorgen dat je niet meer kunt genieten of dat eten een stresserend iets wordt. Naargelang het doel dat je beoogt (spijsvertering verbeteren, hormonen in balans krijgen, gewicht verliezen, …) heeft iedereen andere noden, maar het is belangrijk dat je – ook wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt – je toch flexibel blijft. Je kan immers niet voortdurend op één of ander beperkend dieet zijn zonder je lichaam schade te berokkenen.

Hoe weet je nu welke voeding voor jou geschikt is? Wil je hier meer over weten? Volg dan de online training over het metabolisme. Alle info vind je hier.

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

 1. Veerle

  Beste
  Wou even vragen of er iets bestaat of kuur tegen super super dun en uitvallend haar

  1. Anntje Peeters

   Dag Veerle, het is niet zo dat er een of ander superkruid bestaat dat haaruitval stopt. Meestal is het een symptoom van een voedingstekort (mineralen zoals ijzer, zink en magnesium of een tekort aan eiwitten in de voeding) of een hormonale onbalans (bijvoorbeeld als gevolg van hormonale anticonceptie of menopauze). Het heeft dus helaas weinig zin om alleen een bepaald kruid te nemen als haaruitval een probleem is. Brandnetelthee kan ondersteunend werken maar kan het probleem niet oplossen als niet tegelijkertijd ook de oorzaak wordt aangepakt.

Geef een reactie