• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:8 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

De laatste tijd worden er heel veel artikels gepubliceerd over het belang van een gezonde darmflora. Meer en meer wordt duidelijk dat je darmflora een groot effect heeft op je algemene gezondheid en je gewicht. Vaak worden er ook adviezen gegeven over hoe je je darmflora zou moeten verbeteren of herstellen. Detoxkuren, probiotica en vitaminesupplementen passeren allemaal de revue als mogelijke panacees. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die veel geld spenderen aan complexe labo onderzoeken van hun darmflora. Toch verminderen die onderzoeken helaas vaak alleen maar het geld in hun portemonnee en niet zozeer hun darmproblemen.

Een onderzoek dat in 2017 aan de universiteit van Washington werd uitgevoerd naar het effect van bepaalde micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen) op de darmflora, toonde aan dat een tekort aan vitamine A (retinol) ervoor zorgde dat de slechte darmbacteriën die SIBO (een overgroei van slechte bacteriën in de darm met bijbehorende klachten) veroorzaken, begonnen te woekeren. Wanneer vitamine A opnieuw aan het dieet werd toegevoegd, namen deze bacteriën opnieuw af tot ze uiteindelijk afwezig waren.

Nu is het belangrijk om te weten dat vitamine A niet hetzelfde is als betacaroteen. Die laatste is een voorloper van de echte vitamine A die veel voorkomt in bijvoorbeeld gele en oranje groenten zoals wortelen of pompoen. Betacaroteen moet door je lichaam echter nog worden omgezet tot de echte vitamine A. Helaas verloopt dat proces bij velen niet zo makkelijk. De Amerikaanse voedingsdeskundige Chris Masterjohn zegt dat meer dan de helft van de bevolking problemen heeft om die omzetting vlot te laten verlopen en wanneer je tot die groep behoort, ligt het vitamine A-tekort op de loer. Het is immers enkel de echte vitamine A en niet betacaroteen die je lichaam gebruikt om zichzelf te beschermen tegen onder andere auto-immuunziekten, astma, allergieën en voedselintoleranties en die onmisbaar is voor de aanmaak van hormonen. Ook je zicht en je slaap zijn afhankelijk van een adequate aanvoer van deze vitamine. En aan dat rijtje mag nu ook je darmflora worden toegevoegd.

De echte vitamine A vind je uitsluitend in dierlijke producten. Eieren, zuivelproducten en lever zijn de beste bronnen en bevatten het grootste aandeel echte vitamine A. Supplementen gebruiken in de plaats van je vitamine A uit voeding te halen, is niet zo’n goede oplossing aangezien in hetzelfde onderzoek werd vastgesteld dat allerlei afgeleiden van vitamine A die vaak in supplementen gebruikt worden (waaronder retinal, retinyl palmitaat, retinyl acetaat of betacaroteen) net zorgden voor een serieuze toename van de slechte bacteriën en aansluitend nog meer darmproblemen.

De moraal van het verhaal is de volgende:

 1. Je kan darmproblemen niet aanpakken door je alleen maar te richten op je darmen zelf en detoxprogramma’s te volgen of supplementen te nemen.
 2. Wanneer je je lichaam de voeding geeft die het nodig heeft, dan doet de natuur de rest.

Meer weten over hoe je al dat gesukkel met je buik kan oplossen? Volg dan de online training. Alle info daarover vind je hier. 

Mijn boek over het verbeteren van je spijsvertering SuperBUIKgevoel is nu aan actieprijs te koop (17,50 ipv 24,99). Je vindt het via deze link. (Ietsjes naar beneden scrollen en op de boekcover klikken).

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 8 reacties

 1. Aukje

  Wat een fijne en begrijpelijke adviezen!
  “Dank je wel. Hoe vaker je deze informatie leest, des te simpeler wordt het om in praktijk te brengen.
  Aukje Aardema

  1. Anntje Peeters

   Dankje voor je reactie, Aukje!

 2. Elisabeth

  Weeral heel interessant Anntje.
  Zijn zaden en bijvoorbeeld lijnzaad dan ook niet goed voor de darmen ?
  Hoe gaat het met jou na die Corona besmetting ?
  Ik heb jou verhaal gelezen en vond dat echt heel erg voor jou. Nu snap ik het dus helemaal niet meer waaraan het ligt dat je Corona kunt krijgen!
  Groetjes Elisabeth

  1. Anntje Peeters

   Dag Elisabeth, lijnzaad kan voor mensen met gevoelige darmen ook wat te prikkelend zijn. Anders is het zeker OK.
   Dat je corona krijgt, heeft niet alleen te maken met je immuunsysteem, maar ook met de kracht van het virus én de duur waarmee je ermee in contact komt (bij ons zat het in huis). Iedereen kan het krijgen, onafhankelijk van hoe gezond je bent.

 3. Anuscka

  En wat nu als je geen zuivel en eitjes eet (maar alleen planten, dus)?

  1. Anntje Peeters

   Dan is het simpelweg een kwestie van keuzes maken. 😉

 4. aukje aardema

  En wat te doen met een lactose intolerantie ?

  1. Anntje Peeters

   In eitjes zit uiteraard geen lactose. Ook harde kazen bevatten nauwelijks lactose. Yoghurt kan je zelf lactosevrij maken door hem zelf te maken (in yoghurtmachine) en minstens twaalf uur lang te laten fermenteren.

Geef een reactie