• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:9 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Voornemens horen bij een nieuw jaar zoals een plastron bij een chique pak hoort. Voor heel veel mensen staat afvallen op het lijstje. Maar wat als je nu eens je focus zou verleggen naar gezondheid? Wat als je je nu eens zou voornemen om je in 2014 zo gezond, fit en energiek mogelijk te voelen? Want wie gezond eet en leeft, gaat vanzelf gewicht verliezen. Om je op weg te helpen, zet ik hieronder graag mijn top 5 van gezonde voornemens op een rijtje.

1. Eet dagelijks minstens één kopje bessen in alle kleuren

Bessen zijn één van de gezondste fruitsoorten die er bestaan. In bessen zitten ontelbaar veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen veroudering en ziekte. Wat ook mooi meegenomen is aan deze vrolijke vruchtjes, is dat ze maar een verwaarloosbare hoeveelheid suikers bevatten. Terwijl veel andere fruitsoorten erg suikerrijk kunnen zijn en bij sommige mensen voor bloedsuikerschommelingen kunnen zorgen, hebben bessen net een balancerend effect op je bloedsuikerspiegel. Verse bessen zijn tijdens de winter vrijwel onbetaalbaar, en nu ik door mijn voorraad in het wild geplukte bramen en bosbessen heen ben, koop ik diepgevroren bessen.* Zoek je nog inspiratie voor een lekker bessen recept? Maak dan eens mijn “Breng me in een goeie roes moes”. Smullen!

2. Eet dagelijks een portie zuurkool

Het is kei hard niet meer hot: zuurkool! Maar ik weet niet of je wist dat zuurkool zo’n 100 biljoen meer goeie bacteriën voor je darmflora bevat dan eender welk commercieel melkdrankje dat pretendeert goed te zijn voor je darmflora. Zelfs capsules met probiotica kunnen nog niet aan zuurkool rúiken! Door de probiotica draagt zuurkool bij aan een goeie spijsvertering én aan je weerstand tegen winterkwalen. Bovendien is zuurkool ook dé groente bij uitstek om je te voorzien van vitamine C en B vitamines en  bevat het stoffen die je beschermen tegen kanker. DIT is dus een superfood en ik hoop echt dat zuurkool in 2014 terug hot wordt 🙂

Zuurkool eet je best koud. Als je ze verhit, vernietig je de goeie bacteriën. Let erop dat je zuurkool ongepasteuriseerd is (want anders zijn de goeie bacteriën vernietigd) of maak ze liever zelf. In mijn winterrecepten boekje dat binnen twee weken online komt, deel ik mijn recept.

3. Zorg voor voldoende gezonde vetten

Gooi alle margarines, halvarines, halfvolle boters (wie vindt het in godsnaam uit?), olijfolieboters, sojaboters, arachide- , zonnebloem- , maiskiem- en soja- olies de deur uit en kies voor écht gezond vet. Olijfolie, kokosolie en echte roomboter zijn mijn favorieten. En nee: daar word je niet dik van! Heb jij nog honger na een lekkere omelet die je gebakken hebt in roomboter? Juist… En rarara: waarom ga je wél nog naar iets lekkers op zoek als je gestoomde groentjes met wat cottage cheese at? Ook juist …

4. Focus op groenten

Als je gewoon was om niet veel groenten te eten, probeer dan minstens één keer per week een voor jou totaal nieuwe groente uit. Zoek recepten op en wees avontuurlijk! Zorg ervoor dat zowel ‘s middags als ‘s avonds meer dan de helft van je bord gevuld is met groenten (nee, aardappelen tellen niet als groente) en je komt al een heel eind. Op die manier zal je ook minder gaan eten van de dingen die niet zo gezond voor je zijn.

5. Drink dagelijks je portie sterke kruidenthee

Ik weet dat ik op dit punt in herhaling val, maar ik kan het niet genoeg benadrukken: Sterke kruidenthees zijn de gemakkelijkste manier om een lawine aan vitaminen en mineralen binnen te krijgen én zijn bovendien ook heel erg lekker. Probeerde je al eens een sterk lindeninfuus, bijvoorbeeld. Linde smaakt heel zoet en opgewarmd met een lepeltje honing erin is dit mijn favoriete infuus van het moment. Lindeninfuus is trouwens heel goed voor mensen die kampen met ontstekingen allerhande. Op een maand tijd kan het dagelijks drinken van dit kruid een verhoogde CRP waarde (ontstekingswaarde in je bloed) fenomenaal naar omlaag halen. Hoe je sterke kruideninfusen maakt? Dat lees je hier.

Dat wordt smullen, toch?

Wat zijn jouw voornemens en denk je er over om één van de bovenstaande tips te gaan toepassen tijdens het nieuwe jaar? Deel het zeker hieronder met ons in de reacties!

 

 

 

 

* Voor wie in het Limburgse woont: bij Blueberry Fields in Koersel kan je het jaar rond diepgevroren bessen kopen aan een goeie prijs. Het bedrijf is in omschakeling naar bioteelt en heeft voor 80% biologische bessen.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 9 reacties

 1. lieve

  Dank je wel kruidenelf voor de tips. Nu ga ik de bosbessen in de diepvries lekker opsmullen met de appelmoes. Rode bessen zijn ook mijn favorieten, maar het duwtje in de rug doet deugd. Een gezond jaar voor alle kruidenelffans en natuurlijk ook voor kruidenelf.
  lieve

 2. Esmeralda

  Leuke tips! Ik ben dol op besjes, ook al ga ik in de winter eerder kiezen voor de voor handen zijnde appelen en peren (bio). Diepvries is iets minder mijn ding.
  Ook de tip rond gezonde vetten lees ik graag. Zeker in tijden waarin roomboter en andere melkproducten zo negatief bejegend worden.
  De doorklik naar brandnetelinfuus doet mij wat denken aan de brandnetelgier die bij ecologische tuinen soms wordt gebruikt 😉
  Dank voor je tips, ik lees graag je stukjes!

  1. Anntje

   Dankjewel voor je feedback! Ja, de brandnetelgier heeft nog wel ietsjes langer getrokken dan het infuus en is nét ietsjes anders van geur ook, haha 🙂 En roomboter en rauwmelkse kaas, mmm!

 3. elly ceelen

  joepi Tis MAANDAG….. de kruiden elf zit weer in mijn mail…..

  dank je wel , het is weer super !!!!

  Elly

 4. Liam

  Hey wist ik niet … van de linde en de crp … zou er dan toch iets waar van zijn … ik had het afgedaan als onzin … tijdens mijn herboristenopleiding werd verkondigd dat planten groeien in de omgeving van hen die ze nodig hebben .. en dat je onbewust grijpt naar die planten die je van nut kunnen zijn … nu heb ik behoorlijk wat kruiden geoogst dit jaar en ik merk dat ik steeds weer naar de linde grijp .. terwijl ik eigenlijk wel zot sta van brandnetel infuus. Ik heb dus een verhoogde CRP, nu eigenlijk al een jaartje tengevolge van een operatie … nu de CRP staat niet enorm hoog, dus er is geen bijkomende operatie (oef) maar ‘t is toch wat de hoogte ingegaan … dus ja ik blijf mijn linde infuus netjes verder drinken 🙂 We zien wel wat het resultaat zal zijn binnen 3 mnd als mijn bloed weer getrokken wordt 🙂

  Trouwens, ik heb zo ooit eens iets gelezen over ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderend eten … maar weet niet meer wat in welke categorie valt. Weet jij daar per toeval iets meer over? (ik herinner me enkel dat suiker=ontstekingsverhogend, dus daar probeer ik uit de buurt te blijven, al lukt het me niet altijd)

Geef een reactie