• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:1 Reactie
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Ben jij ook wat bang geworden van koolhydraten? Je zou voor minder. In zowat elk artikel dat er tegenwoordig over voeding verschijnt, worden mensen bang gemaakt voor de zogenaamde slechte effecten van koolhydraten. Ze zouden je diabetes geven en je dik en vermoeid maken. Heel vreemd allemaal, aangezien koolhydraten toch de hoofdenergiebron voor je lichaam zijn. Nu kunnen al die nadelige effecten van koolhydraten effectief de kop opsteken wanneer je eenzijdig tevéél koolhydraten zou eten. Voeding kan je echter niet indelen in een categorie ‘goed’ en een categorie ‘slecht’. Het draait allemaal over het vinden van evenwicht in je maaltijden. Eén van de meest belangrijke principes daarbij is het herstellen van de energieproductie en je metabolisme. En om dat te kunnen bereiken zijn goed uitgebalanceerde maaltijden die alle drie de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) bevatten dan ook cruciaal.
Een aantal belangrijke weetjes op een rijtje:
  • Ja, je lichaam kan eiwitten en vetten gebruiken als energiebron wanneer je geen of heel weinig koolhydraten eet. Het aanspreken van die energiebronnen is echter een soort van noodstroom voor je lichaam. Het is een adaptief mechanisme dat bedoeld is voor tijden van hongersnood en overleven. Het is dus niet iets om op lange termijn vol te houden.
  • Wanneer je geen koolhydraten eet of een tijdje vast, gaat je lichaam initieel adrenaline afscheiden om je lever aan te sporen je opgeslagen suikers (glycogeen) opnieuw om te zetten in brandstof. Het probleem daarmee is dat mensen met een traag metabolisme en energieproblemen (bijvoorbeeld door overbelaste bijnieren, stress, drukte) vaak niet zo efficiënt glycogeen opslaan en dus ook heel weinig voorraad hebben om op verder te kunnen. Als back-up springt het stresshormoon cortisol dan bij om eiwitten uit bijvoorbeeld je spieren om te zetten in suiker. Met andere woorden: je lichaam eet zichzelf op.
  • Je zou kunnen zeggen dat je lichaam een soort van energierekening heeft (zoals een bankrekening), waarbij wat erin komt ongeveer gelijk moet zijn aan wat eruit gaat. Wanneer je maar geld blijft spenderen (in metabolismetermen: eiwitten zonder koolhydraten eten, te weinig eten, heel onregelmatig eten,…) zonder dat er geld op je rekening bijkomt (in metabolismetermen: uitgebalanceerde maaltijden met de drie macronutriënten eten op regelmatige tijdstippen) dan zal je geld opraken of dan komt je bankrekening in het rood (wat in metabolismetermen overeen komt met een lage bloedsuiker). Elke keer dat gebeurt, schiet er een stressrespons in actie waarbij adrenaline en cortisol geactiveerd worden om voor jouw gedrag te compenseren. Je lichaam is ingenieus, en compenseert zolang het kan.
  • Het lastige is dat zowel adrenaline als cortisol het je schildklier (en dus je metabolisme) moeilijk maken. Deze hormonen zorgen er immers voor dat de omzetting van de inactieve vorm van schildklierhormoon naar de actieve vorm grotendeels verhinderd wordt. Gevolg: je blijft als het ware maar meer geld van je rekening halen terwijl je al in het rood staat. Het gevolg is dat je op de duur bankroet raakt. Eens je zo ver in het rood gegaan bent, kan de weg terug naar een vlotte energieproductie lang en moeilijk zijn.
  • De enige weg terug naar een goed functionerende energiebalans is evenwicht in je maaltijden, dat wil zeggen: zowel koolhydraten als eiwitten als vetten in uitgebalanceerde proporties en op regelmatige tijdstippen eten.

 

Wil je meer weten over metabolisme herstellende voeding en voorgoed komaf maken met de valkuilen van voedingshypes die initieel lijken te werken maar na een tijdje niet meer? Neem dan zeker deel aan de online training over dit onderwerp op 21 augustus. Je vindt hier meer info. 

Deel deze pagina: